« Coq Rouge kiekuu taas | Main | Salailua ja saarijournalismia »

elokuu 07, 2006

Pölyt pois

Reutersin free-kuvaaja päätti hieman "poistaa pölyä" Beirut-kuvastaan. Jotenkin hiiri sitten lipsahti säätämään valoisuutta ja kloonaamaan vähän lisää savupatsaita. Kuinka sattuikaan.

Asiasta uutisoi mm. Hesari. Väärennökset paljastettiin alunperin Little Green Footballs -blogissa, jossa muokkaukset analysoidaan varsin perinpohjaisesti.

Posted by Kari at 07.08.06 10:22

Comments

Asian tekee minusta hurjaksi ja kummalliseksi se, että kuvaaja oli niin tunnettu ja shoppaus niin tökerö. Pelkkä savun vilkaisu riitti. Hämmästyttävää!

Posted by: mediaope at 07.08.06 10:45

Samaa ihmettelin. Ei tainut vanhalla sedällä kloonityökalu pysyä kädessä. Onko tällä asialla jotain tekemistä entisestään kiristyvien markkinoiden kanssa?

Ei ole helppoa olla valokuvaaja, tai varsinkaan valokuviaan myyvä valokuvaava...

Posted by: oopa at 07.08.06 10:49

Heh-heh, upgreidatkaamme vanhat sloganitkin samalla. "Ei pidä luottaa mitä lehdissä lukee - ja mitä niistä näkee." Soomi-lehdistön pitäisi samaan hengenvetoon myös photoshopata pääministerimme naisystävältä silikoonit pois kuvissa. Uskottava vallan kritiikki edellyttää faceliftien retusointia! Ansioton vaalityö heti tarkasteluun ennen kuin livahtavat taas rötköttämään Arkadianmäelle!

Posted by: harri at 07.08.06 12:24

En myöskään voi ymmärtää mitä kuvan muokkaajan päässä liikkui. Kuvamanipuloinneista on kuvaajia kärähtänyt aiemminkin... Hesarin jutussa oleva alempi aidoksi väitetty kuva on sitä paitsi parempi kuin tuo muokattu.

Puuttuisi enää, että kuvan metatiedoista selviäisi, että editoinnit on tehty piraatti-photarilla...

Posted by: Samuli K at 07.08.06 14:13

Kuvamanipulaatiota on aina tehty ja tullaan aina tekemään. Sodankäyntiä käydään nykyisin monella eri tasolla, joista informaatiosota Interenetissä on hyvä esimerkki. Kaikesta huolimatta Lähi-Idässä kuolee oikeasti ihmisiä, ihmisten omaisuus häviää pommien paukkuessa ja yleinen hätä kasvaa päivittäin. Totuudella näyttää olevan hyvin monet kasvot.

Posted by: Lefa at 08.08.06 08:20

Tapaus osoittaa, että yhdellä valokuvalla voi helposti valehdella enemmän kuin tuhannella sanalla.

Posted by: Väinö at 08.08.06 08:34

"Green Footballs -blogissa, jossa muokkaukset analysoidaan varsin perinpohjaisesti."

Eilen tuolla väitettiin väärennettyä kuvaa alkuperäiseksi ja analysoitiin sitä, joten tiedä sitten kuinka luotettavaa analyysiä siellä lopulta tehdään.

Nyt tekstiä ja kuvia on näemmä päivitetty.

Posted by: Tero Lehto at 08.08.06 09:06

Maalailu ja kuvailu kuuluu uutiskirjoituksiin - miksi sitä ei sallita valokuvauksessa. Jo itse rajaus on todellisuuden rajaamista. Kaikissa uutiskuvissa säädetään valoisuutta ja kontrastia, jotta aihe näkyisi paremmin. Savun korostaminen ei kuvan tilannetta vääristä eikä tee siitä sen valheellisempaa kuin m uistakaan valokuvista.

Metakka väärennöksestä johtaa huomion pois oleellisesta - siviileistä, jotka on sodan todellisia uhreja!

Posted by: tom at 09.08.06 09:05

Tom, kyseessä ei ollut pelkästään savun "korostamisesta" vaan siitä, että kuvaan lisättiin elementtejä, joita alkuperäisessä kuvassa ei ollut. Se ei minusta ole kosher.

Kuvien muokkaamista on toki ollut aina, sikäli kun muokkaamisella tarkoitetaan esimerkiksi valoisuuden tai värien säätöä.

Huomion ohjaaminen tai ohjautuminen epäolennaisuuksiin saatta sekin kyllä olla totta.

Posted by: Kari Haakana at 09.08.06 11:16

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)