« Kohderyhmämagiaa | Main | Kokeilua Windows Live Writerilla »

elokuu 11, 2006

Ostitte sitten senkin

Sanoma Oy ilmoittaa ostaneensa Metron(kin). Onpas nyt. Tai no, julkilausutun strategian mukaista.

Sanomilla on nyt siis Helsingissä Hesari, Metro, Satanen, Vartti ja V. On siinä peittoa. Muuriin kiilaa iskevät ainakin toistaiseksi Suomen Lehtiyhtymä Helsingin Uutisillaan ja Janton City-lehdellä.

Tähän voisi sitten tietysti esittää narisevalla äänellä sen bloggaajille usein esitetyn kysymyksen: "Kuka niitä kaikkia ehtii lukea?". En taida kuitenkaan esittää.

EDIT: Lehdellä on tietoa lisäostoksista.

Posted by Kari at 11.08.06 12:45

Comments

Saman katon alla olevien Metron ja Satasen koeksistenssi alkaa tuntua siis jo turhalta, ellei sisältöä kehitetä omien juttujen osalta runsaasti. Tosin siinäkin tapauksessa kysymys olisi edelleen miksi kaksi, eikä yksi isompi.

Posted by: Kriisi at 11.08.06 14:12

If you can't beat them, assimilate them. Tämän taktiikan toimivuuden on meille todistanut niin kristinusko kuin Borgit. Miksei siis myös Erkon konglomeraatti.

Posted by: pni at 11.08.06 15:34

Suomen Lehtiyhtymän Eero Lehti sanoo tänään TalSan haastattelussa arvioivansa, että Sanoma osti Metron lahdattavaksi. Hänen mukaansa konserni ei ole koskaan pärjännyt muussa kuin monopolitilanteessa, ja siihen sen pitää pyrkiäkin. Jutti on myös webissä: http://www.taloussanomat.fi/doris/doriswww_87934.asp .

Minä vähän epäilen, kannattaako Metroa tai Uutislehti 100:aa lopettaa. Ei nimittäin ole vain lyhyen aikavälin trendi, että esimerkiksi nuoret kaupunkilaiset, monet muut joukkoliikenteen käyttäjät ja köyhät suosivat joukkoliikennevälineistä ilmaiseksi saatavia lehti. Jos nämä tai toisen lopettaa, markkinarako syntyy uudelleen. Joku sen täyttää, jollain tavalla.

Kyllä nekin ihmiset hankkivat uutisensa jostain, jotka eivät maksa 200 euroa vuodessa sanomalehdestä. En usko, että Sanoma noin vain antaa tätä lukijakuntaa Eero Lehdelle, muutenhan koko kaupunkilehtien yksikköä ei olisi perustettu.

Kiinnostavaa on se, että missä vaiheessa Sanoma keksii hakea "synergiaetuja" yhdistämällä HS:n, Metron ja Satasen kaupunkitoimituksen toimituksellsiia resursseja. Eilen MTV3:n uutiset jo ainakin väitti, että irtisanomisia on tulossa.

Posted by: Tero Lehto at 12.08.06 11:43

Olen maininnut tästä ilmaisjakelumarkkinoita koskevasta HS:n viime vuoden kannanotosta taannoin joko Mediablogissa tai edesmenneessä Mediaräpättimessä, mutta otetaanpa se nyt taas esille, jos sillä sattuisi olemaan jotain merkitystä Metron ostamisen kannalta:
"Koska ilmaislehdet ovat tulleet sanomalehtien kilpailijaksi, sellaisen julkaiseminen on meille kilpailukykyä." "Helsingin kaltaisessa 500 000 asukkaan kaupungissa ei voi säilyä hengissä kuin yksi ilmaislehti. Meidän tavoitteenamme on karkottaa Metro Helsingistä 2-3 vuoden kuluessa." (Käännös AL) -Mika Pettersson, HS:n toimituspäällikkö, Hankyoreh-päivälehti (Etelä-Korea)
Linkki:
http://www.hani.co.kr/section-001037000/2005/07/001037000200507071930028.html

Posted by: Antti Leppänen at 12.08.06 11:58

Kannattaa lukea myös Journalistissa ilmestynyt juttu mm. Jantonia pyörittäneestä ja nykyään Talentumia ja Almaa merkittävästi omistavasta Kai Mäkelästä. Siltäkin suunnalta voi tähän kuvioon olla tulossa jotakin.

Tero: HS ja Sanomien kaupunkilehdet ovat (ainakin toistaiseksi) erillisissä yhtiöissään. Eihän se tietenkään tuollaista yhteistyötä estä, mutta kuitenkin.

Antti: kiitos muistutuksesta, olisipa jäänyt tuokin muuten hämärään.

Posted by: Kari Haakana at 14.08.06 00:06

Ja se linkki Journalistin juttuun: http://www.journalistilehti.fi/lyhy/Kotimaa313250.htm

Posted by: Kari Haakana at 14.08.06 00:08

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)