« Nehän ovat kuin kaksi (kovin vähäkalorista) marjaa | Main | Hei maailma! »

elokuu 30, 2006

Nyt vedetään kookaspähkinä nenään

Pekka Lasitalon emännässä , Tuija ja Matti omissa blogeissaan sekä kommentaattorit Digitodayn tekijänoikeusblogissa ovat jo ansiokkaasti kirjoittaneet Kookas.fi-palvelusta.

Kirjoittajien tunnelma (myös omani) on hämmentynyt. Lähes kaikki tunnistavat tällaisen palvelun hyödyt käyttäjälle, mutta kipeää tekee, kun aggregointi kolahtaa omaan nilkkaan.

Veikkaan joka tapauksessa, että tässä käy kuten Talentum.comin palvelun kanssa eli että jokin taho lähettää C:/Omat dokumentit/vakiokamat/cease_and_desist.doc:n sähköpostin liitteenä Oulun suuntaan.

Oma tuntumani on, että hyvin hyvin pieni osa isojen (uutis)saittien liikenteestä tulee tällä hetkellä esimerkiksi Ampparit-palvelun kautta. Olenko oikeassa? Luulon saa vahvistaa tai kumota kommenttilaatikossa vaikka sitten anonyymisti.

Posted by Kari at 30.08.06 15:01

Comments

Jaa... Ainakin itselläni Amparrit on nimenomaan lisännyt uutisten lukemista ja seuraamista usean eri lähteen kautta.

Täällä kun harvalla uutispalvelulla oli alkuvaiheessa RSS:ää käytössä enkä minä ainakaan jaksa naputella erilaisia uutissivuja auki useita kertoja päivässä.

Mutta todennäköisesti tilanne Amppareiden kaltaisilla palveluilla on ainakin alkuvaiheessa sama kuin syötteiden käyttäjillä, eli niitä käyttävät varsin harvat ja teknisesti suuntautuneemmat yksilöt. Muut vain latailevat haluamansa sivut yksi kerrallaan.

Posted by: ramin at 30.08.06 15:12

Nyt vedetään kookaspähkinä nenään :)

Hyvin sanottu Kari. Tästä saattaa syntyä vielä melkoinen mediahässäkkä. Toisaalta kookaksen tapa toimia palvelee käyttäjiä paremmin. En usko muodostuvan todelliseksi uhkaksi olemassa oleville suurille mediataloille. Uutisten tuominen rss:nä ei ole edes laitonta.

Posted by: Taija at 30.08.06 15:34

Joo, uutisten tuominen lienee ihan jees. Tuolla HS:n blogissa Pekka tulkitsee ongelmaksi kuvien käytön: niiden edelleenjakelu on/saattaa olla kielletty kuvapalvelun kanssa tehdyssä sopimuksessa.

Posted by: Kari Haakana at 30.08.06 15:46

Huomasitteko muuten, että aika harva media uutisoi Kookas.fi:n lanseerauksen? En ylläty, jos ensimmäiset uutiset tulevat vastatoimista.

Posted by: Tero Lehto at 30.08.06 17:05

No toisaalta yaws: yet another web site.

Posted by: Kari Haakana at 30.08.06 17:37

En tiedä luvuista muuta kuin että onhan Amppareilla yli 30 000 viikkokävijää -- kyllä siitä jo ihan merkittävä kävijävirta siis kertyy itse kullekin.

Sisällön uudelleenkäyttö uusien palveluiden kokoamiseksi on vain ja ainoastaan hyvä asia kaikkien kannalta. Pelkkä otsikko esim. Hesarin feedissä on silkkaa lyhytnäköistä ahneutta, joka osuu vain omaan nilkkaan. Antamalla enemmän feedin kiinnostavuus ja hyödyllisyys kasvaa ja siten myös kävijämäärät.

Silti nämä kookkaat ampparit tulevat jäämään aika marginaalisiksi palveluiksi, kun syötteidenlukutyökalut alkavat Vistan myötä löytyä joka työpöydältä ja kukin voi vaivatta valita omat lähteensä.

Posted by: Aki Björklund at 30.08.06 17:47

HS:n feedit ovat todella ärsyttävät etenkin Nokian S60-selaimen RSS-lukijalla. Kun näkee vain otsikon, ei pysty päättelemään onko juttu kiinnostava. Minusta ingressi kannattaa laittaa ainakin mukaan houkuttimeksi.

Posted by: Tero Lehto at 30.08.06 19:16

ONKO NYT JO VIIMEIN KEKSITTY PYÖRÄ?

taas.

Posted by: Just Sopivasti at 30.08.06 20:00

Aki: jos sen 30 000 viikkokävijää jakaa tasan Ampparien seuraamilla uutispalveluilla, tulee siitä 500 viikkokävijää kullekin uutissaitille. Okei, se ei tietenkään mene noin.

Kuitenkin, jonkin Ilta=Sanomien tai YLE:n yli puolen miljoonan viikkokävijän luvuissa Ampparien käyttäjien vaikutusta suurempi tekijä voi olla sää tai Amican huono ruoka. Tällä en tietenkään tarkoita dissata Amppareita tai yksittäisten käyttäjien kokemusta Amppareista.

Posted by: Kari Haakana at 30.08.06 20:35

Kari: arvauksesi Ampparit.comista menee todella pahasti metsään. Sontalaatikko teki sentään havaittavia kävijäpiikkejä. RSS-feedit ja otsikkolinkitykset ovat kuitenkin aika marginaalisen nörttiryhmän harrastus. Ainakin vielä, jos katsoo niiden käyttäjämääriä vs. suoraan nettiosoitteen selaimeen hakkaavat.

Posted by: Pekka at 30.08.06 23:39

Jaaha, ja sitten luetaan teksti uudelleen.

"Oma tuntumani on, että hyvin hyvin pieni osa isojen (uutis)saittien liikenteestä tulee tällä hetkellä esimerkiksi Ampparit-palvelun kautta."

on täysin oikein arvattu. Sontalaatikko teki oikeasti joskus sellaisia kävijäpiikkejä, että ihan pelotti :D

Posted by: Pekka at 30.08.06 23:44

Sontalaatikko?

Posted by: Kari Haakana at 31.08.06 00:00

Vaikka amppareista ei tällä hetkellä hurjaa kävijätrafiikista tulisikaan, niin pitää muistaa ettei sitä, kuten ei muitakaan, ole vielä löytänyt se isoin käyttäjämassa.

Ja kun niin tapahtuu, niin tilanne voi muuttua aika paljonkin. Vaikka aki nosteleekin vistan aggregaattoria amppareiden (ja kookkaan ja ...) tuhoksi, niin vaikutus voi ollakin toisenlainenkin;

Suuri massa oppii viimein käyttämään rss+aggregaattoreita, mutta kaipaa kätevää, tehokasta ja suoraviivaista tapaa lukea uutiset joustavasti sijainnista tai alustasta riippumatta. Ampparit ja muut voivat olla silloin aika kovia sanoja.

Vähän lisää personointivaraa niihin kyllä kaivattaisiin sitä ennen.

--
Sontalaatikko on/oli vähän riemurasian tapainen wepisivusto, johon käyttäjät saivat lähetellä tiedon valtaväyliltä tai spostista löytyneitä hauskoja linkkivinkkejä tai kuvapläjäyksiä.

Osoite oli joskus http://www.sontalaatikko.net, muttei nyt toimi (onkohan loppunut lopullisesti...).

Posted by: Eero at 31.08.06 01:18

Voitko selittää tarkemmin mitä Talentum.com-kommenttisi C:/Omat dokumentit/vakiokamat/cease_and_desist.doc:n lähettäminen sähköpostin liitteenä Oulun suuntaan tarkoittaa?

Tyhmä ei tajuu.

Posted by: Tyhmä at 31.08.06 09:04

Pahoittelen epäselvää ilmaisuani.

Lasipalatsin emännän kommenteissa oli puhetta uutisaggregoinnista yleensä ja tapauksina mainittiin mm. Talentum.comin toiminta muutama vuosi sitten. Suora lainaus:

"Suomessa vuosituhannen vaihteessa Talentum(com) otti ensimmäisenä käyttöönsä hämähäkin, jolla se kahmi kilpailijoidensa otsikot sivuilleen, mikähän ”uutistarjotin” tai uutisselain se oikein oli.
Asiasta vasta neuvoteltiin oikeudenkäynninuhka ilmassa."

Palvelu loppui sittemmin.

Cease and desist -kirjeen määritelmä löytyy Wikipediasta, tuosta maailman kollektiivisesta tietovarastosta.

Posted by: Kari Haakana at 31.08.06 10:38

Kari varmaan tarkoitti lakimiehen lähettämään kirjettä, jossa pyydetään lopettamaan jokin toiminta tai... Aika normaali käytäntö kun aletaan riitelemään tai sopimaan jotakin yritysten välillä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cease_and_desist

Posted by: Pekka at 31.08.06 10:38

Kookas ja Ampparit käyttävät näköjään jopa samoja lähteitä. Yllättävän pitkälle menee tuo apinointi.

Muutenkaan en ymmärrä, miksi sekä Ampparit että Kookas käyttävät lähteinään amatöörisivustoja, joilla ei ole mitään ymmärrystä esim. tekijänoikeuslaista.

En väitä, että Ampparit tai Kookas siinä väärin, mutta se ei tee hyvää saittien imagolle, että he linkittävät epämääräisiin sivustoihin.

Posted by: Jonde at 01.09.06 17:54

Jonde: En hahmota, joten tarkennappas mitä sivustoja tarkoitat amatöörisivustoina?

Nopeasti vilkaistuna ampparin listasta katsottuna mieleen lähinnä afterdawn, jota tyypit taitaa ylläpitää ihan työkseen.

Tietty myös sektori, digitoday ja tonnikala.net:n ovat tainneet olla erimieltä uudesta tekijänoikeuslaista.

Posted by: zache at 01.09.06 21:33

C&D liittyy joissain maissa tekijänoikeusloukkausjutun hoitamiseen. Sen saamisen jälkeen vastapuoli ei voi väittää toimineensa vilpittömällä mielellä. En tiedä onko sillä Suomessa mitään tekoa, mutta esim. Saksassa se taitaa olla edellytys hyvityksen kaltaisen korvauksen määräämiseen.

Suomessa tekijänoikeuden loukkaaja voidaan tuomita maksamaankorvauksia ja hyvityksiä.
Korvaus on siis sitä miltä se kuulostaa: jos tekijänoikeuden loukkaaja aiheuttaa tulonmenetyksiä, tuomioistuin voi määrätä loukkaajaan maksamaan menetykset. Hyvitystä taas voidaan määrätä maksamaan vaikka ei olisikaan aiheuttanut mitään vahinkoa tai jos tekijänoikeuksien haltija olisi jopa hyötynyt loukkauksesta. Hyvitys määrätään tehtyjen kopioiden pyyntihinnan tms. mukaan.

Hyvityksen ideana on tehdä tekijänoikeuksien kunnioittamisesta taloudellisesti kannattavaa. Korvauksiahan loukkaaja joutuisi maksamaan enintään niin paljon kuin olisi joutunut maksamaan tehtyään sopimuksen teosten käytöstä tekijänoikeuksien haltijan kanssa.

Joissain maissa ei ole hyvitysjärjestelmää, vaan tekijänoikeuden haltijalle voidaan joissain tapauksissa määrätä vahingon ylittävä korvaus. Saadakseen tällaisen rangaistuskorvauksen pitää kuitenkin yleensä täyttää jokin muodollisuus: rekisteröidä tekijänoikeus tai lähettää C&D-kirje. Muutoin tekijänoikeuksien loukkaaja voi väittää toimineensa hyvässä uskossa ja hänelle määrätään korvauksia vain jos tekijänoikeuksien haltija pystyy todistamaan kärsineensä vahinkoa.

Miten tämä sitten toimii käytännössä? Oletetaan että sinulla on tekijänoikeuksia. Oletetaan että on olemssa maa nimeltä Saksa ja siellä asuu hemmo nimeltä Heidi. Heidi loukkaa tekijänoikeuksiasi. Jos haastat Heidin oikeuteen ilman C&D-kirjettä, Heidille annetaan noin 20 euron sakot ja saat yhden euron korvauksia ja se on sitten siinä. Nyt kuitenkin otat yhteyttä saksalaiseen lakimieheen, joka neuvoo lähettämään Heidille C&D-kirjeen (C:\Meine Dokumente\Gemeine Sache\cease_und_desist.doc). Jos Heidi nyt jatkaa kirjeen saatuaan, saksalainen tuomioistuin voi todeta Heidin loukanneen tahallaan tekijänoikeuksiasi ja määrätä Heidin maksamaan kunnon korvaukset.

Posted by: Kirjeenvaihtaja Kölnistä at 01.09.06 22:48

Urheilussa lähteenä käytetään esim. jääkiekkomedia Jatkoaikaa (toimii ihan kohtalaisesti) ja futisjuttuja rustaavia Paitsiota ja Futismaailmaa (jotka eivät toimi alkuunkaan).

Futismaailma on näistä kahdesta tasokkaampi, mutta myös sen toiminnassa on paljon parannettavaa. Ko. sivustojen päivittäjille pitäisi antaa heti lyhyt luento esim. tekijänoikeuksista yms.

Seuraan Amppareista lähinnä urheilua, joten en muista osaa sanoa niin tarkasti. Toivottavasti muissa osioissa taso on korkeampi, sillä palvelun ideahan on mainio.

Posted by: Jonde at 02.09.06 19:18

Jos nimim. Kirjeenvaihtaja Kölnistä vielä lueskelee tätä entrya, niin olisin kiinnostunut tietämään, missä kohdin Futismaailma.com rikkoo tekijänoikeuksia.

Olemme näet pitäneet todella kovassa kurssissa sitä, että mitään ei kopioida mistään. Aivan kaikki tuottamamme materiaali on täysin omaa tai luvalla lainattua (etc. jotkin kuvat). Jos osoittautuu että tekijänoikeuslakeja rikotaan, korjataan tilanne hetimiten.

Voit olla yhteydessä sähköpostitsekin.

Terv. Päätoimittaja / vastaava päätoimittaja Helmi Heinonen

Posted by: Helmi Heinonen at 25.09.06 14:18

Ja edellinen luki blogia väärin eli katsoi nimen entryn yläpuolelta eikä alapuolelta. Niinpä tavoittelemani kommentoija olikin nimimerkki Jonde eikä Kirjeenvaihtaja Kölnistä.

Posted by: Helmi Heinonen at 25.09.06 14:45

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)