« Kokeilua Windows Live Writerilla | Main | Olennaisen äärellä »

elokuu 14, 2006

Kepa luopuu paperilehdestä

Kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen kattojärjestö Kepa repäisee itsensä irti paperiajasta. Järjestö lopettaa jäsentensä tiedotuslehden Kirahvipostin ja siirtyy jäsentiedottamisessaan nettiin.

Kepan toiminanjohtajan perustelut paperilehden lopettamiselle ovat tuttuja kaikille, jotka työkseen pähkäilevät uutistoimintaa ja sen kehitystä:

Maailma yksinkertaisesti liikkuu yhä nopeammin, mikä haastaa ja muokkaa media- ja tiedotuskulttuuria muuttumaan ja muuntautumaan sen mukaisesti. Kansalaisjärjestöjen on saatava heitä koskevat uutiset esimerkiksi ulkoministeriön prosesseista nopeasti. Samoin tietoa vaikuttamismahdollisuuksista on oltava saatavilla miltei reaaliajassa.

Valitettavasti Kirahviposti-julkaisumme ei enää tarjoa sellaista kanavaa, joka tehokkaasti vastaisi yllämainittuihin haasteisiin: harva ilmestymistahti ja toimitusprosessin hitaus johtavat siihen että sen sisältö on auttamattomasti vanhentunutta.

Näin on. Kaupalliset viestimet tulevat perässä, kunhan mainostajat älyävät, mihin suuntaan yleisö liikkuu.

Posted by Kari at 14.08.06 20:27

Comments

Minusta tuntuu, että kohtalonkysymys lehdille on pikemminkin se, miten hyvin lehti- ja web-julkaisu saadaan tukemaan toisiaan kuin miten printtimediasta tulisi kokonaan sähköinen media.

Kun jätän laskuista mediat, joihin itse kirjoitan, huomaan seuraavani selvästi tiiviimmin niitä medioita, jotka vielä luen paperilta.

Esimerkiksi TalousSanomat on sen verran kompakti ja miellyttävä paperilehti kooltaan ja sisällöltään, että luen sen päivittäin matkalla töihin. Lisäksi seuraan satunnaisesti Talsan uutisia webistä. Jos en enää joskus tilaa paperilehteä, luulen että lukijasuhteesta tulee hyvin paljon etäisesti ja mainostajien kannalta vähemmän arvokas, koska webissä huomio jakaantuu niin paljon laajemmin. Luen joka aamu uutisia kymmenistä medioista webistä RSS-feedien kautta, mutta paperilehtiä tulee vain yksi.

Samoiten luen joka perjantai Talouselämän töiden jälkeen tai ainakin lauantaina. Se tulee luettua kannesta kanteen, koska lukuhetki on rentouttavaa ajanvietettä. Talouselämän web-sivuihin en sitoutuisi samalla tapaa.

Vastaavasti taas Hesarilla ei ole houkuttelevan kokoista printtimediaa, joten luen sitä webistä, ja lukeminen on paljo satunnaisempaa ja pinnallisempaa.

Luultavasti Kepakin siis hävisi yhden taistelun, kun se ei onnistunut pitämään printtilehteään elinvoimaisena sähköisen median rinnalla.

Posted by: Tero Lehto at 14.08.06 23:56

No jo sitä Talous €anomaa kehutaa.

Ei se nyt vaan ole niin hyvä lehti, vai onko se todella parantunut sitten viime lukemis yritelmän?

Posted by: Happovaara at 15.08.06 02:14

Meikäläinen taas alkaa lukea Hesaria netistä vasta sitten, kun se tulee suoraan aamiaispöydän pinnassa olevaan hesarinkokoiseen näyttöön.

(Tai no, Hesarin/Sanoman arkistoa käytän kyllä netin kautta ja matkoilla luen päivän uutisiakin.)

Posted by: Jone at 15.08.06 08:42

Tero, Kepan lehti on minusta hauska esimerkki, koska lehden taustaorganisaation ei tarvitse lainkaan miettiä mitään muuta kuin sitä, miten yleisö parhaiten tavoitetaan. Mainosmyynti, näkyvyys, imago, kilpailutilanne ja muut "ulkojournalistiset" tekijät, jotka vaikuttavat kaupallisten lehtien kustantamiseen, eivät paina tässä tapauksessa mitään. Ainoana kriteerinä on siis yleisön tavoittaminen ja se tehdään Kepan tulkinnan mukaan tehokkaammin verkon kautta.

Kyse on siis erikoistapauksesta, järjestön sisäisestä tiedotuslehdestä. Sikäli kyllä oikaisin mutkassa, että kokonaan paperilehdestä Kepa ei luovu. Järjestö jatkaa edelleen sidosryhmäviestintään tarkoitetun Kumppani-lehden julkaisemista.

Posted by: Kari Haakana at 15.08.06 10:54

Happovaara: En tiedä mikä viime lukemisyritelmälläsi (?) TalousSanomissa mätti, joten en pysty vertaamaan onko lehti muuttunut parempaan tai huonompaan suuntaan. Jos esimerkiksi lehdessä mätti se, että siinä on pääasiassa talousuutisia ja olemattomia vähän sarjakuvia, varmaankaan lehti ei edelleenkään miellytä. Siinä tapauksessa esimerkiksi Koululainen-lehti voi olla hauskempi lukea.

Minusta TalSassa on enemmän ydinasiaa kuin kilpailijassaan Kauppalehdessä, jossa taas on aika paljon esmes autoteema-asiaa.

Kehuni TalSassa kohdistuvat lähinnä lehden fyysiseen kokoon ja taittoon. Lehti on riittävän ohut mahtuakseen läppärilaukkuun tai reppuun, ja sen voi ottaa mukaan. Hesarin kokoista (broadsheet) lehteä ei taas voi ottaa mukaansa lainkaan.

Posted by: Tero Lehto at 15.08.06 17:08

Hyvä Tero,

Muutama vuosi sitten luin Talsaa, Lauantai numero oli mielestäni loistava.

Tilasin jälleen jä petyin.

Koska olen niin persaukinen niin siirryin sproramatkalukemisissa Iltalehteen. Sen saa essolta ison kahvin kanssa hintaan 2.7

Elämä on.

Posted by: Happovaara at 15.08.06 23:45

Minusta on erikoista, että joku vaihtaa taloussanomalehdestä iltapäivälehteen tai toistepäin. Onko niillä muuta yhteistä kuin se, että molemmat ovat lehtiä?

Tosin kieltämättä esmes Iltalehden Laitinen voisi sopia taloussanomalehteen ja Ilta-Sanomissa taas on yleensä paremmat talousaiheiset pääkirjoitukset kuin Kauppalehdessä tai TalousSanomissa.

En siis halua bisnesmielessä väheksyä puheenaihebisnestä, en vain osannut kuvitella paria IL ja IS tarvekilpailijaksi KL:lle tai TalSalle.

Posted by: Tero Lehto at 16.08.06 22:41

Suurimmalle osalle ihmisistä talousuutisten sisältö lienee samalla tavalla viihdettä kuin Matti ja Mervikin. Ei niitä warranttiasioita ihan oikeasti kovin monen meistä tarvitse tietää. Vai?

Posted by: Kari Haakana at 16.08.06 22:48

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)