« Runopoika meemin tiellä | Main | Kohderyhmämagiaa »

elokuu 09, 2006

Kaikkia räjähdyksiä ei ole väärennetty

Alan taipua aiempaa kuvamanipulaatiopostausta kommentoineen kirjoittajan näkemykseen: kuvamanipulaatiokysymys vie huomiota itse asiasta eli siitä, että tuolla tapetaan ihmisiä.

Ilta=Sanomien tämänpäivän kolmisivuisesta ulkomaanosastosta kuvahässäkän käsittely vie koko avausaukeaman. Kaksi muuta ulkomaanuutista kertovat, I kid you not, amerikkalaisten kaksosten erottamisleikkauksesta ja Englannin prinssejä kiusanneen vääpelin erottamisesta. Itse Libanonin konfliktista ei kerrota mit... eipäs kun kerrotaan: pikku-uutinen osaston avausaukeamalla kertoo, että taistelut ovat tähän mennessä vaatineet noin 1100 ihmisen hengen.

Ilta=Sanomat ei ole lähettänyt Israeliin tai Libanoniin omaa toimittajaansa.

Posted by Kari at 09.08.06 13:32

Comments

Hyvä otsikko, asiallinen pointti. Ja mitä väärennettyyn kuvaan tulee, niin kyseessä oli pikemminkin törkeä liioittelu kuin tyylipuhdas valehtelu.

Posted by: Teppo at 09.08.06 14:00

Hyvä pointti.

Ilta-Sanomien uutisvalinnat eivät sentään onneksi (vielä?) edusta kaikkien lehtien juttujenvalintatasoa.

Posted by: Sami at 09.08.06 18:47

Kuvamanipulaation taustalla on laajempi kysymys siitä, missä valossa tapahtumia meille mediassa esitetään. Nyt näyttäisi siltä, että kuvia ei ole pelkästään manipuloitu, vaan niiden sisällössäkin on epäselvyyksiä: http://www.bjorksten.fi/blogi/tekstit/109.html

Oli totuus sitten mikä hyvänsä, herää kysymys, miten laajasti tapahtumia lavastetaan mediaa varten, kuka julkisuutta aina kulloinkin tohtoroi ja kuinka tasapuolista uutisointi on. Kuinka monta kertaa vaikkapa ihan viime aikoina tapahtumia tai kuvia on manipuloitu, mutta kukaan ei vain ole jäänyt kiinni?

Posted by: Tuomo at 09.08.06 21:58

Vastaavasti minusta taas tuntuu, että monessa uutisdekissä istuu maailmaa parantava idealisti, joka tyrkyttää tätä samaa asiaa, vaikkei mitään uutta tapahtuisikaan.

Pommitukset jatkuvat Libanonissa.
Hizbollah iskee raketti-iskuilla takaisin.

Sama toistuu päivästä toiseen. Minä haluaisin mieluummin tietää, kun jotain uutta on tapahtunut. En jaksa lukea 42 uutista päivässä asiasta vain löytääkseni yhden lauseen uutta tietoa.

Niin ihmeellistä kuin se onkin, Lähi-itä on aika kaukana, ja pidän ihan kotimaan ja Suomen talouden asioita paljon tärkeämpiä kuin tätä Lähi-idän sotkua. Siellä on jengi iät ja ajat tappanut toisiaan ja noin se jatkuukin.

Vaihdoin jo HS.fi:n linkkini pois etusivulta kotimaan osioon, jotta saan ihan oikeasti uutisiakin.

Posted by: Tero Lehto at 09.08.06 23:13

Tero on oikeassa, tuo touhu ei tule ikinä loppumaan. Virhe tehtiin jo silloin, kun Israel perustettiin ja koska jenkit ei suostu tuomitsemaan mitään Israelin temppua, koko peppeily jatkuu. Ikävä ettei EU:kaan kykene yhteenkään tuomitsevaan kannanottoon, vaikka samanlaisia terroristeja on molemmilla puolilla.

Posted by: Desc at 10.08.06 12:05

Höpöhöpö. Israel ei ole uhka Euroopalle. Islamismi on.

Posted by: Antti at 10.08.06 20:39

Niin, epäilemättä hyvä ystäväsi George W. on samaa mieltä. Israel ei ehkä ole uhka, mutta sen sijainti on ja tulee aina olemaan. Maan pitäisi olla Antarktiksella.

Islamin yksisilmäinen tuomitseminen on todennäköisesti suurin yksittäinen syy sille, että tuo idiotismi jatkuu. Jatkakaamme ihmeessä sitä.

Posted by: Desc at 11.08.06 00:25

En puhunut islamista vaan islamismista. Siinä on vissi ero. Ja molemmat puolet toimivat ihan yhtä tuomittavasti.

Eikä Israelin sijainti ole mikään uhka. Taatusti sinne maailman nurkalle mahtuu nykyinen määrä ihmisiä. Jos ihmisillä on asennevamma, ettei keskenään toimeen tule, niin sille ei voi mitään. Antaa tappaa toisensa, jos luulevat sen olevan ratkaisu ongelmiin.

Posted by: Antti at 11.08.06 10:25

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)