« Sormi valtimolla | Main | Pölyt pois »

elokuu 04, 2006

Coq Rouge kiekuu taas

Action-kulttuurinurkasta päivää.

Työmatkalukemistonani on viimeisen viikon ajan ollut Jan Guilloun Hamilton-sarja, jonka Piratförlaget on ystävällisesti julkaissut pokkareina. Minun ruotsillani lukeminen ei käy aivan järjettömän nopeasti, mutta vaihtoehtoja ei ole, sillä sarjasta ei suomeksi ole julkaistu kuin (muistaakseni) kaksi osaa.

Tämä on jotensakin outoa, kun kyseessä on kuitenkin agenttimuikulointi, joka ymmärtääkseni lajina Suomessa myy ihan kohtuullisesti. Hamilton-kirjoja julkaissut WSOY ei ilmeisesti oikein saanut sarjan myyntiä vetämään ja viime aikoina Guilloun uusia kirjoja ovatkin julkaisseet Like ja Johnny Kniga.

Ehkä Hamilton on Suomen markkinoille liian ruotsalainen sankari vasemmistolaistaustansa, omatuntonsa ja muun inhimillisyytensä ja ristiriitaisuutensa kanssa. Ruotsissa Hamiltonit myivät hillittömiä määriä, samaan tapaan kuin Ilkka Remeksen huomattavasti yksioikoisemmat cliffhanger-rykelmät nykyään täällä.

Saapa nähdä, julkaiseeko Like Guilloun uusimman kirjan, joka yllättäen on Hamiltonin comeback. Piratförlaget julkaisee Madame Terror -kirjan Ruotsissa kahden viikon kuluttua. Täällä asiasta ei kuultane lainkaan, ellei joku satu ravistelemaan Hesarin Timo Hämäläistä hereille.

LISÄYS: Sen verran täytyy vielä palata tähän, että esimerkiksi pokkarisarjan toisessa osassa (Den demokratiska terroristen) on liitetty kirjaan otteita alkuperäisen teoksen saamista kritiikeistä. Hämmästyttävää tässä on se, että nämä kritiikkiotteet ovat lähes kaikki negatiivisia. Yleensähän käytäntönä on etsiä vaikka sitten Kaukopään ala-asteen oppilaskunnan lehdestä positiivisia arvioita liepeeseen painettavaksi. Guilloun käytäntö on joko pyyteetöntä lukijapalvelua tai todella hienovaraista vittuilua.

Posted by Kari at 04.08.06 12:57

Comments

Guilloulta kannattaa ehdottomasti lukea myös Ristiretkitrilogia (Tie Jerusalemiin, Temppeliherra, Pohjoinen valtakunta) ja Pahuus. Vaikka sitten uudestaan jos on jo kerran luettu.

Posted by: kirkko at 04.08.06 21:58

Ja ruotsalaisista poliittisista vakoilutrillereistä ovat suositeltavia myös Sven Westerbergin Lennart Brask -kirjat (Onsalaaffären, Pragincidenten, Kabinettssekreteraren, Göteborgsmorden ja Skuggan av Vasa högre allmänna läroverk).

Posted by: edsel at 07.08.06 12:45

Westerbergistä en ole kuullutkaan, täytynee tutustua jahka saan Hamiltonit käsistäni.

Posted by: Kari Haakana at 07.08.06 12:55

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)