« Miksi puhelin ei soi? | Main | Suolla »

heinäkuu 02, 2006

Kalassa

Kesän vuoksi blogin nimi ja käsiteltävät aiheet ovat kesäkuosissa. Paluu normaaliin tapahtuu loman loputtua.

Ensin kalastusaiheisiin. Itse en kalasta. Kalastaisin kyllä, jos jollakin vieheellä saisi sisäfilettä, mutta valitettavasti kalastaen saadaan vain kalaa. Ei voi mitään.

Poikani, kuusi vuotta, sen sijaan on innokas kalastaja. En tiedä miksi, geenivirhe tai jotain. Alkukesästä homma hoitui mato-ongella, mutta kärttämisen jälkeen ostin umpikelavirvelin, jolla poikani ei vielä ole onnistunut haavoittamaan itseään tai lähimmäisiään. Hämmästyttävää.

Vielä hämmästyttävämpää on, että hän on onnistunut pyytämään laitteella laiturilta käsin kaksi ahventa. Riemu ja ylpeys ovat olleet valtavia ja saaliista on tiedotettu tekstiviestein sinne ja tänne, vaikka mielestäni muiden kalansaaliit ovat yhtä kiinnostavia asioita kuin muiden unet, eli eivät ollenkaan. Vastakkaistakin mielipidettä esiintyy.

Mutta asiaan: miksi kalastustekniikka on niin arkaaista? Siis kamaan: siimaa, perukkeita, lihasvoimalla käyviä keloja ja muuta nysväystä. Viimeisin tekninen uudistus näyttää olleen lasikuidun ilmestyminen vapoihin. Miksi vapa ei ammu kevlar-siimaan helpolla liittimellä kiinnitettyä viehettä paineilmalla laserohjatusti oikeaan kohtaan järveä? Missä ovat vapaan langattomasti linkittyvät kalastustietokoneet, jotka kertovat veden lämpötilan, tuulen nopeuden sekä vavan ja vieheen täydellisen ottihistorian gps-tageineen? Missä?

Ehkä ne jossain jo ovatkin, mutta minä en vain asiaa tiedä. Minähän en harrasta kalastusta.

Posted by Kari at 02.07.06 19:08

Comments

Ei kyse ole siitä ettet sinä kalasta vaan siitä ettet sinä ymmärrä. Joka kyllä sitten taas johtaa siihen ettet sinä kalasta, muttei jatketa siitä sen enempää.

Koko hommahan kun on sitä nysväystä tai ainakin tukeutuu siihen lujasti. Oikeat Kalastajat kun katsovat vinoon jo niitä kaikuluotainta käyttäviä epäkalastajia.

GPS:kin soveltuu parhaiten sen lähimmän K-kaupan kalatiskin etsimiseen, siis jos ei ymmärrä.

Posted by: /mek at 03.07.06 05:52

Näin minä vähän epäilinkin.

Posted by: Kari Haakana at 03.07.06 09:26

Kala on tietysti yliarvostettu eläin, ainakin meidän mielestämme jotka emme syö kalaa emmekä silitä suomuja. Mutta kyllä pikkupoika minussa suhtautuu jotenkin kummeksuen siihen, että pitäisi olla tietokone kalaa pyytääkseen.

Se joka pyytää, sillä annetaan, on ainoa ohje. Kompuutterin näpläys ei ole sitä. Mutta ainahan rannalle voi raahata valtavan generaattoripatterin ja elektronisohjatun grillimöhkäleen, joka viheltää, kun kaikki on valmista ja lähettää siitä kuvan intternetttiin.

Posted by: Sedis at 03.07.06 13:20

En sano, että pitäisi olla tietokone kalaa pyytääkseen. Mutta kun on olemassa tietokone juostakseen, golfia pelatakseen ja purjehtiakseen (muiden muassa) niin miksi sitten kalastaakseen?

Sen toki ymmärrän, että kalastaminen on harrastus ja harrastuksen idea on aika usein helppojen asioiden tekeminen vaikeaksi. Helpon, mutta vaikeaksi tehdyn asian helpottaminen tekniikalla on joissakin harrastuksissa hyväksytympää kuin toisissa: esimerkiksi metsästyksessä uutta tekniikkaa otetaan nähdäkseni herkemmin käyttöön kuin kalastuksessa. Tämä voi tosin olla vain näkövirhe.

Posted by: Kari Haakana at 04.07.06 17:05

Siis: piti sanomani että miksi sitten ei kalastaakseen.

Posted by: Kari Haakana at 04.07.06 17:07

Freud elää nykyään lipsahduksilla.

Posted by: Sedis at 04.07.06 21:29

Ehkäpä kalastusta harrastavat eivät ole riittävän tyhmiä lähteäkseen mukaan tähän nykyiseen tietokone/digi/tekniikka -hömpötykseen. Pitäisiköhän vaihtaa harrastusta.

Posted by: das Frank at 07.07.06 15:46