« Logotapetti (homage a Daddalie) | Main | Näkymä Väyrysen keittiöstä »

kesäkuu 15, 2006

Otatko jalat pois pöydältä, ihmiset kattoo

Toimitustyön läpinäkyvyys saa koko ajan uusia ulottuvuuksia. Poynterissa kerrotaan, että yhdysvaltalainen paikallislehti The Spokesman-Review alkaa streamata aamu- ja iltapäiväpalaverinsa. Siis livenä. Kaikelle kansalle.

Uuh. Kaikki toimituskokoukset, joissa itse olen ollut läsnä, ovat olleet jokseenkin lähetyskelvottomia tapauksia (enkä usko, että syynä on ollut pelkästään oma läsnäoloni). Niissä puhutaan jutuista, kollegoista, kollegojen jutuista, kilpailijoista ja lukijoista tavalla, jolla näistä asioista ei mitenkään voisi kuvitella puhuttavan julkisesti.

The Spokesman-Review:n lähetettävissä kokouksissa keskitytäänkin Poynterin jutusta päätellen aika tiukasti edelliseen ja seuraavaan lehteen ja jätetään strategia, kehitysprojektit ja toimituksen sisäinen tiedottaminen vähemmälle. Näitä asioita käsittelevät kokoukset epäilemättä jäävät striimaamatta jatkossakin.

Hieno idea, silti. Striimaaminen voisi yhdessä jos toisessakin toimituksessa (köh) tehdä kokouksista paremmin strukturoituja ja puheenvuoroista paremmin perusteltuja. Eli kokouksista tulisi tylsempiä. Tai ainakin lyhyempiä.

Posted by Kari at 15.06.06 13:43

Comments

Eivät taida olla kiinnostuneita uutisvoitoista tai mistään uutiskilpailusta. Kuulostaa todella typerältä idealta. Kaupunginvaltuustojen kokoukset voisivatkin olla hyviä tuolla tavoin julkisuuteen levitettyinä, mutta voittoa tavoittelevan yrityksen toiminnaksi kuulostaa lähinnä tyhmältä.

Posted by: Elina at 15.06.06 14:18

Lehden päätoimittaja uskoo, että skuuppeja ei menetetä vaan että niille voidaan saada jopa lisähuomiota. Lainaus Poynterin haastattelusta:

Won't competitors, including TV stations, just pluck your best stories before you get them in print?

As I noted above, there is a chance this might happen. But we have 134 staffers in our newsroom. No local TV station has more than six street reporters at any one time. My belief is they'll be unable to catch us on the vast majority of our stories -- and those few times they try, they'll be doing us a favor by unintentionally promoting our deeper, better-sourced and better-presented content. This advantage might not exist in larger markets, where TV stations are better staffed and more competitive. But it's our reality.

Posted by: Kari Haakana at 15.06.06 14:41

Rohkenen epäillä, näytetäänkö webiin aitoja kokouksia, vai tuleeko näistä yhtä teatteria, joka kertoo enemmän toimituksen ja johdon visioista kuin arkipäivän työskentelystä.

Aamukokouksessa varmaan speksataan, että mennään näihin ja näihin tiedotustilaisuuksiin, joista kilpailijatkin jo tietävät, mutta tuskin siellä lehden omaa skuuppia tai muita salaisuuksia paljastetaan ennakkoon. Kyse ei ole vain siitä, että joku muu ehtisi ensin, vaan että skuuppi ennen kuin työ on valmis ei ole vielä skuuppi, vaan raakile. Hyväkin juttu keskeneräisenä vain pilaa yllätyksen tuoman elämyksen.

Posted by: Tero Lehto at 15.06.06 15:56

The Spokesman-Review = Paikallislehti = levikki yli 100 000. Hmm...

Asiaan - tämä on mielenkiintoinen lisä Spokesman Reviewn jatkuvaan kehitykseen tehdä journalistista työtä läpinäkyväksi lukijalle. Samoista toimituksen kokouksista on jo jonkin aikaa blogattu - streemaus on siis seuraava askel. Kannattaa seurata - lehti on yksi keskustelevan journalismin pioneereista Yhdysvaltalaisessa sanomalehdistössä.

Milloinhan joku suomalainen "paikallislehti" ;-) kuten Aamulehti tai Kaleva alkaisi viedä journalismiaan samaan suuntaan?

Posted by: Matti Lintulahti at 15.06.06 15:57

Tero - Poynterin haastattelun lukeminen vastaa epäilyysi.

Posted by: Matti Lintulahti at 15.06.06 16:02

PR-temppuna kukaties toimiva - vaikka epäilen sitäkin. Minkälaisen paikallislehden aamupalaverissa ei tule esiin skuuppeihin tai lähdesuojaan liittyviä asioita? Entäs raastupaan vievä materiaali? Aamukrapuloista nyt puhumattakaan. Ja tämän vuoksi pitää aamulla kaikkien herätä aikaisemmin pistämään pakkelia naamaan. Hieno idea? Voi hyvää päivää herra Haakana.
Ennustan että käytäntö loppuu kahden viikon kuluttua kun kaikki väsyvät seuraamaan toimituksen sietämättömän linssiluteen (arvaan: uutispäällikkö) mihinkään liittymättömiä kameramonologeja.

Posted by: Anni at 16.06.06 03:10

On siinä haasteita, epäilemättä. Mutta on olemassa myös normaalilla egolla toimivia uutispäälliköitä (kuulemma).

Posted by: Kari Haakana at 16.06.06 09:09

Riskit ja haasteet on varmasti punnittu. Skuupeille toi tekee nannaa, kun saadaan jo pientä pöhinää ja odotusta ennakkoon. Tai suurta, jos sattuu iso asia olemaan kyseessä.

Onhan tuossa varmasti oma teatterinsa, pakko ollakin, mutta se ei vähennä tempauksen arvoa yhtään.

Koska homma toteutetaan Suomessa? Tuskin mikään konservatiivisen sanomalehtimaailman edustaja on asialla. Viihdemaailmaa sivuavilla, uskottavilla lehdillä, joilla on mielenkiintoisia persoonia toimituksessaan olisi tässä saumaa.

Jotta homma toimisi sanomalehdillä tässä meidän maassamme pitäisi olla tähtitoimittajakulttuuri. Onneksi sitä ei ole. Tai jos on, niin olen autuaan tietämätön moisesta. Hyvä niin.

Posted by: Antti at 16.06.06 10:38

Aivan. Jos hommaa ajattelee agendan asettamisen kautta, niin striimattava palaveri tuo lehdelle hyötyä: kilpailijoiden on oikeastaan pakko tsekata palaverilähetys siltä varalta, että skuuppi sattuisi lipsahtamaan. Jos ei lipsahda, niin aiheita siellä kuitenkin on. Ja kas, pian on sama aihe kilpailijallakin.

Posted by: Kari Haakana at 16.06.06 12:54

Vielä: en oikein ymmärrä, miten tuo tähtitoimittajakulttuuri tähän liittyy. Tai että miksi sanomalehti ei tätä tekisi Suomessa. Sanomalehtihän tässä alkuperäisessä esimerkissäkin on kyseessä.

Posted by: Kari Haakana at 16.06.06 12:55

Tähtitoimittajakulttuuri nostaa kiinnostusta tuollaista striimiä kohtaan. Onhan se nähtävä, mitä SE kolumnista palaverissa sanoo.

Suomalainen sanomalehdistö nyt on jokseenkin konservatiivista, eivätkä yksittäiset toimittajat loista siinä mittakaavassa missä vaikkapa tietyillä erikoisaikakauslehdillä.

Aikakauslehtien maailmassa meidänkin kamarallamme on koko joukko tapauksia, joissa toimitus jo nyt keskustelee kaksisuuntaisesti sähköisissä kanavissa yleisönsä kanssa. Sellaiselle toiminnalle striimatut palaverit olisivat luonnollinen jatke.

En tarkoita, etteikö sanomalehti voisi tehdä Suomessa vastaavaa. En vain pidä sitä todennäköisenä

Posted by: Antti at 16.06.06 17:36

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)