« Tötömps | Main | Lisää videovääntöä »

kesäkuu 12, 2006

Loputon ja tasoton suo

Uudessa Journalisti-lehdessä käsitellään (netin kautta tulevaa) loukkaavaa lukijapalautetta.

Jutussa on haastateltu nimeltä yhtä journalistia eli Hämeen Sanomien Tuulia Viitasta, joka kirjoitti lehteensä sen Lordi-jutun. Näin Viitanen:

Rakentavaa keskustelua voi käydä lukijoiden kanssa puhelimessa tai sähköpostin välityksellä, mutta nettikeskusteluiden tasoon en jaksa ottaa kantaa.

Samaa sanoo salanimellä "City-lehteen kirjoittava Anna Perho".

Perho vastaa osaan sähköposteista muttei koskaan osallistu nettikeskusteluun. ”Se olisi loputon suo".

Viitasta ja Anna Perhoa ei ehkä voi kutsua lumiukkojournalisteiksi, vaikka tämä käykin ensin mielessä. Newspeakin mukaisesti näitä toimittajia voisi kutsua "asynkronisiksi journalisteiksi": toimittajat ovat valmiita käyttämään mielipiteidensä ja uutistensa levittämiseen yhdeltä monelle -välinettä, mutta haluavat rajoittaa palautteen käsittelyn yhdeltä yhdelle -välineisiin.

En tarkoita, että kaikkiin verkkokeskusteluihin pitäisi osallistua. Kohdentamaton ja perusteeton "paska juttu" -örinä ei kommentointia kaipaa. Mutta jos kirjoittamassani jutussa on epäselvää tai sen yksityiskohdista on kysyttävää, niin onhan se nyt kumma, jos en sellaiseen keskusteluun osallistuisi, jos siitä olisin tietoinen. Ehkäpä se tasokin siitä kohentuisi.

EDIT: Anna Perho mitä ilmeisimmin eksistoi ihan oikeasti, joten korjasin nimimerkkiolettamukseni.

Posted by Kari at 12.06.06 21:19

Comments

Keskusteleva journalismi vaatii aika paksua nahkaa ja kykyä ohittaa asiaton palaute asiallisesta. Turhan harvalla suomalaisella on tätä taitoa...

Kun muistaa, että voi ohittaa asiatonta palautetta antavat keskustelupalstoilla kokonaan (oikeasti, unohtakaa ne) ja keskittyä keskustelemaan asiallista palautetta antavien kanssa, niin silloin journalistinenkin keskustelu monelta monelle -välineissä onnistuu.

Toimittajan osallistuminen keskusteluun myös johtaa siihen, mihin Kari ennustaa: keskustelun tason kohentumiseen.

Mahdotontako?

Kysykää kiisteltyltä, vihatulta, kehutulta ja asiallisesti ja asiattomasti haukutulta jääkiekkotoimittaja Petteri Sihvoselta, joka keskustelee juuri näin Urheilulehden keskustelupalstalla. Lukekaa itse ja tehkää omat johtopäätökset: http://keskustelut.a-lehdet.fi/urheilulehti/

Posted by: Matti Lintulahti at 13.06.06 09:41

Tervehdys Kari, ironia on niin pirun vaikea laji, että meikäläiseltä se menee lähestulkoon aina ohitse. Viittaatko "salanimi Anna Perholla" siihen, ettei Anna Perho -nimistä luonnollista henkilöä olisi olemassa? Minä väittäisin voimakkaasti, että on, koska olen hänet ihan elävänä tavannut.

Posted by: Lotta at 13.06.06 10:33

Olen ymmärtänyt, että Anna Perho -nimistä, City-lehteen tällä nimellä kirjoittavaa luonnollista henkilöä ei olisi olemassa. Voin toki olla väärässäkin.

Tsekkasitko henkkarit?

Posted by: Kari Haakana at 13.06.06 12:11

Myös Lotta B (http://lovelotta.blogspot.com) tuntee Anna Perhon. Siis oikean Anna Perhon, joka on juuri sama kuin SE Anna Perho.

Posted by: z at 13.06.06 12:15

Ääh, mä en enää jatka tätä keskustelua teidän kanssa tästä Anna Perho -asiasta. Tää on ihan loputon suo.

Posted by: Kari Haakana at 13.06.06 12:18

Post a comment




Remember Me?

(you may use HTML tags for style)