« Journalisti: kauppa ja iltapäivälehdet lööppineuvotteluissa | Main | Lööppirintamalla hiljaista »

toukokuu 03, 2006

Ilta=Sanomatkin tarjoilee videoita

Myös Ilta=Sanomilla näyttää olevan web-sivuillaan Flash-muotoista videota HS:n tapaan. Videoklipit (Lintsin uusi maailmanpyörä, Makasiineilla aurinkoa ottavat poliisit) eivät tosin ole Ilta=Sanomien vaan Lehtikuvan tuottamaa kamaa.

Lehtikuvan sivuilta ei löydy videopalvelua tuotteistettuna palveluna, joten kyseessä voi olla jokin erikoissoppari.

Videoiden sisältö on tälläkin kertaa kiusallisen lähellä sukulaispoika videoi ristiäisissä -kamaa.

Posted by Kari at 03.05.06 11:26

Comments

Itseni toistamisen uhalla: se on *oikeasti* vaikeaa.

Älkää siis tyrmätkö heti, vaan tukekaa tätä alkua. Sitä noi tekijät nyt tarvitsevat. Uusi muoto sieltä on syntymässä, mutta se vie aikansa ja vaatii kasvuprosessinsa.

Ja vaikeudet ovat vasta alkamassa :-)

Teksti+videokuva ei riitä mihinkään, vaan vakavilla tekijöillä on (toivottavastsi) unelmana yhdistää kokonaisuus "aidoksi" nettimediaksi, jossa interaktiivisuus on elävä osa kokonaisuutta. Näin ainakin kuvittelen. Sellaisen minä haluaisin lukijana.

Vaikka täällä ja muualla ihmetellään nyt kökköyksiä, noita vastaavanlaisia kehityshommia itse joskus tehneenä tiedän, että tollainen on kirotun vaikeaa umpihankeen hiihtämistä misssä vaan organisaatiossa. Erityisen hankalaa on pitää näkemyksensä, ylpeytensä ja toiveensa elossa sillä hetkellä kuin kaikki palaute tuntuu olevan negaa. Ja minulla sentään on ollut onni työskennellä kannustavien ja luottavien pomojen tukemana.

Eli onnea videokuvaajille ja sitä julkaiseville saiteille, tuo on hienoa venymistä. Palkinto tulee noin vuonna 2010. Koettakaa jaksaa.

Posted by: Petteri Numminen at 03.05.06 12:04

Varmasti se on vaikeaa. Mutta siitä huolimatta kökköä ei pidä niellä pelkästään sen takia, että sitä on ollut vaikea tehdä. Sellaisen palautteen avulla ei ainakaan tule painetta vääntää scheibestä esiin vähän parempaa kamaa.

Toisaalta, voihan se olla että olen ymmärtänyt koko homman väärin. Seiskan taittohan on, jos mennään arvostetulta AD:ltä kysymään, värisokeiden ja krapulaisten simpanssien vahingossa ulostama läjä. Mutta kuulemma siinä tavoitellaankin kotikutoisuutta: että lukija ajattelee, että hänkin olisi voinut tehdä tämän (ja että se on hyvä asia).

Ehkä näillä Lasikuution hauskimmat kotivideot -pläjäyksillä pyritään samanlaiseen tuttuun estetiikkaan. Niinq.

Posted by: Kari Haakana at 03.05.06 12:31

Ei kai stillikuvaajilta voi yht'äkkiä vaatia liikkuvan kuvan osaamista? Vai voiko? Pitääkö? Onko valokuvajien rinnalle palkattava videokuvaajia?

Posted by: pni at 03.05.06 12:32

Nykyisessä kustannusilmastossa epäilen, että siivooja-projektipäällikkö-kuvaaja-informaatikolle lyödään videokamera käteen. Moniosaaminen rulez, nääz.

Posted by: Kari Haakana at 03.05.06 12:39

Minusta on parempi aloittaa kökkövideoilla kuin ettei ole aloittanut lainkaan. Aloituksesta pääsee nopeasti eteenpäin, jos on valmis oppimaan uutta.

Luulen, että jos minäkin alan julkaista omassa tai lehden blogissa vaikkapa videoita messuilta, ne ovat aluksi vähän kökköjä. Sille ei voi mitään, koska uuden median opettelu vaatii harjoittelua ja kokeilua. Osan kokeiluista voi jättää julkaisematta, mutta ei sitäkään täysin voi simuloida, siis koko julkaisuprosessia.

Olen huomannut saman ilmiön tavallisen digikameran kanssa. Kun lehtitoimittaja joutuu nykyisin keikoilla käyttämään omaa digipokkaria hyvän kameran tai ammattikuvaajan sijasta (säästösyistä), sitä on joutunut väkisinkin opettelemaan digikuvauksen alkeista lähtien. Edelleen kuvani ovat heikkoja, mutta kummasti ne päätyvät julkaistavaksi, ja myöhemmin toivottavasti kuvat ovat parempia.

Videokuvaaminen on vielä vaikeampaa, joten odottakaahan vain...

Posted by: Tero Lehto at 03.05.06 14:16

Sanomalehti, joka on jo pitempään tehnyt uutisvideoita, on oululainen Kaleva. Kannattaa tsekata keskustelun pohjaksi, mihin sanomalehtien toimitus pystyy videopuolella.

Löytyy Extra/Uutisvideot verkkolehden maksulliselta puolelta. Tekstiviestimaksu 1 €, jolla saa kertalukuoikeuden (niin kauan kuin selain on auki, max 1 vrk).

Posted by: Matti at 03.05.06 15:37

Ja muuten, pakko lisätä vaikka olenkin jäävi, aikakauslehtien toimitukset ovat myös varsin onnistuneesti julkaisseet videoita saiteillaan. Esimerkkejä: http://mattilintulahti.net/mediablogi/2006/05/04/lisaa-lehtien-toimitusten-videoita-niita-hyvia/

Posted by: Matti at 04.05.06 15:36

Okei, Matin listaamista esimerkeistä löytyi jo parempaa kamaa.

Itse olen jo vuosia ihmetellyt tietokonepelejä käsittelevien lehtien kyvyttömyyttä tuottaa www-sivuilleen videokuvaa peleistä. Siinä olisi oikeasti lisäarvoa.

Posted by: Kari Haakana at 04.05.06 16:14

Amerikkalaiset pelimediat, kuten GameSpot ja IGN, ovat aika hyviä videon tarjoamisessa. Ne vain toimivat monta kertaluokkaa isommilla resursseilla kuin suomalaiset tai edes eurooppalaiset mediat.

En tiedä kuinka moni on katsonut esimerkiksi Maikkarin Tilt.tv:tä tai Nelosen Playtä, mutta niistä päätellen hyvälaatuisen pelikuvan tarjoaminen ei ole aivan triviaalia. Edes nämä TV-yhtiöt eivät vieläkään osaa sitä kovin hyvin, joten en ihmettele ettei sitä kyetä tekemään lehtien osaamisella ja resursseilla.

Posted by: Tero Lehto at 04.05.06 17:05

Tero, tarkoitin siis juuri suomalaisia pelimedioita.

Tiltin ja Playn videot ovat minusta ihan tarpeeksi laadukkaita. Niiden sisältö (pelihahmo pyörii ympyrää ja ampuu kaikkea) voi oll kökköä, mutta niistä saa kyllä paljon paremman kuvan pelin fiiliksestä kuin staattisista kaappauksista.

Posted by: Kari Haakana at 04.05.06 17:59

Minusta edelleen hyvä kirjoitettu peliarvostelu voi kertoa ja kuvata pelistä paremmin kuin hutaisten tehdyt videot. Paras olisi yhdistää osuva ja ytimekäs teksti taidolla tehtyyn videokuvaan, mutta sellaista ei vielä ole Suomessa tarjottu.

Minä maksan GameSpot-tilauksesta sen noin 30 dollaria vuodessa siksi, että heidän videoraporttinsa ovat aika tasokkaita.

Posted by: Tero Lehto at 05.05.06 01:34

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)