« Hyvä yritysblogi | Main | Lööppikeskustelu jatkuu »

huhtikuu 13, 2006

Missä teillä on lööpitön kassa?

Jonkinlainen neropattipalkinto pitäisi antaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulalle. Aula on Kotimaa-lehden haastattelussa mennyt visioimaan kauppoihin lööpittömiä kassoja lastensuojelun nimissä.

Taustalla on tietenkin keskustelu iltapäivälehtien mainosjulisteista ja niiden sopivuudesta lasten silmille. Aula ehdotti aiemmin, että "iltapäivälehdissä itse pohdittaisiin keinoja, joilla voidaan yhdistää journalistisen työn tarpeet, mainonnan etiikka ja lapsen suojelun näkökulma". Järjen ääntä edustanut ehdotus kaikui ilmeisen kuuroille korville: ainakaan julkisesti en ole nähnyt kummankaan iltapäivälehden päätoimittajan ehdotusta suoraan kommentoivan. Tämänkertaisesta ehdotuksesta syntynee enemmän keskustelua.

Aula kertoo STT:n referoimassa haastattelussa idean lööpittömistä kassoista tulleen valtuutetun toimistoon yhteyttä ottaneilta vanhemmilta.

On vaikea uskoa, että Aula oikeasti olisi ehdottamassa tällaista käytäntöä. Ehkä lapsiasiavaltuutettu haluaa nykymuodin mukaisesti "lähettää signaalin" siitä, että iltapäivälehtien levikkimarkkinointi haisee. Aulan idea on joka tapauksessa pyllystä.

Ensinnäkin ehdotus on strategisesti päätön. Tällainen valtionhallinnosta tuleva ehdotus vapauttaa iltapäivälehdet vääntämään lööpit sananvapauskysymykseksi. "Eikö ikävistä asioista saisi kertoa" -korttia on käytetty tässä keskustelussa aiemminkin. Asiaa ei helpota sekään, että ehdotus tulee keskustalaisvaikuttajalta; kaikkihan muistamme vielä pääministerin taannoisen rosikseen tekstiviestistä -sekoilun. Tarkkailkaa lehtiänne: milloin kolumniin tai pääkirjoitukseen tupsahtaa "keskustalainen sensuurimentaliteetti" -ilmaisu? Näin itse asiasta eli lööpeistä ei tarvitse keskustella.

Toisekseen ehdotus on käytännön tasolla yhtä päätön. Esimerkiksi lähi-Alepassamme on kaksi kassaa. Normaalisti käytössä on niistä toinen, mutta kun jono käy liian pitkäksi, juoksee toinen myymälätyöntekijä hyllyntäytöstä purkamaan ruuhkaa. Kumpi näistä kassoista pitäisi siis vapauttaa lööpeistä? Ja miten? Vetämällä rikkonaisista parkkiautomaateista tuttu musta huppu myyntitelineen yli? Ja sitten lööpitöntä kassaa hakevat vanhemmat vaihtavat siitä ensimmäisestä jonosta siihen toiseen ja... Öh.

Posted by Kari at 13.04.06 13:17

Comments

Toteutuessaan lööpittömän kassan ajatus vapauttaisi lehdet kaikesta vastuusta, jolloin lööpillisen kassan materiaalit voisi vapaasti roisiinnuttaa uuteen ulottuvuuteen. Asiahan olisi jo hoidossa ja kädet pesty.

Posted by: edsel at 13.04.06 14:29

Lööpitön kauppa olisi minun mieleeni. ;-)

Posted by: Ansku at 14.04.06 11:20

Peesaan. Järkevän Maria-Kaisan tuttavana tuntevana ihmettelen, että hän haaskaa arvovaltaansa - ja juuri sitä lapsiasiamies juuri nyt tarvitsee - tämän kaltaisiin... tyhjiin lööppeihin.

Ja kun niistä ei lööppejä tullut, siihen parin sentin uutiseen siellä sivupalkissa.

Lapsien kanssa voisi todellakin miettiä uutiskynnyksen ylittämiseen vähän tärkeämpiä asioita.

Posted by: Sedis at 15.04.06 01:59

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)