« Sivuluisussa Länsiväylältä Porkkalankadulle | Main | Autenttinen lukijakommentti: Kari on ihq! »

huhtikuu 24, 2006

Hei, minulla on videokamera kännykässä!

Hesarin kaupunkitoimituksen esimiehellä Kaius Niemellä on Noksun N90 ja hän ei pelkää käyttää sitä.

Rakennustyömaalla Friisilässä tapahtui aamulla räjähdys. Niemi ilmeisesti sattui olemaan paikalla tai tuli paikalle ja kuvasi asioita kännykällä. Jälki on typerryttävää.

HS:n sivuilla olevat videot kuvaavat mustaa savupilveä, pällistelevää asujaimistoa ja mustaa savupilveä sekä poliisin eristysnauhaa (ja mustaa savupilveä).

Videoklippejä voi pitää lähes kouluesimerkkinä siitä, kuinka videomateriaali ei tuo mitään lisää tavalliseen tekstimuotoiseen uutiseen. Asia ihmetyttää sikälikin, että Niemellä on kokemusta hommista: mieshän on tehnyt ihan oikeita videoraportteja HS:n web-sivuille Afganistanista ja on lisäksi ollut toimittajana Ylen TV1:ssä.

Ilmeisesti minua ärsyttää tässä se, että nämä ovat ammattitoimittajan kuvaamaa kamaa, mutta niissä ei ole mitään journalistista pointtia. Jos Reino 17-vee olisi upannut nämä YouTubeen, olisin varmaan täällä hehkuttamassa asiaa kansalaisjournalismin läpimurtona.

Tai tarkemmin ajatellen en olisikaan.

PÄIVITYS: Sitä kansalaisjournalismia löytyy sitten täältä (via Tero).

Posted by Kari at 24.04.06 11:23

Comments

Oleellisinta on kuitenkin, että joku tekee ja jaksaa yrittää. Minusta on hienoa, että videopätkät saatiin nettiin noin nopeasti.

Onhan tuo ihan tirkistelyä ilman sen kummempaa sisältöä tai muodikasta lisäarvoa, mutta jostain on aloitettava. Eli pointti ei ole tällä kertaa päivittäisjournalismissa, vaan uusien käytäntöjen luomisessa. Niiden tekeminen on aivan jumalattoman raskasta duunia. Pisteet Kaiukselle, että jaksaa.

Posted by: Petteri Numminen at 24.04.06 11:48

Hämmästyttävän pöljiä pätkiä. Aivan totta. Ei niiden uusien käytäntöjen luominen nyt näin jumalattoman vaikeaa luulis olevan.

Posted by: MEDIAOPETTAJA at 24.04.06 11:52

No joo.

Mutta eiväthän uusi käytäntö ja lisäarvo sulje toisiaan pois. Jos minulla on julkaisujärjestelmässä videoklippien julkaisutoiminto olemassa, niin ei kai se tarkoita, että videota täytyy sivuille työntää heti kun se on mahdollista, riippumatta videon sisällöstä? Ei se julkaisumahdollisuus sieltä minnekään katoa, kai?

Posted by: Kari Haakana at 24.04.06 11:53

Ei se mahdollisuus varmaankaan mihinkään karkaakaan, mutta ehkä tuossa yritettiin vain löytää mahd nopeasti edes jotain julkaisemista, että voidaan jälkikäteen sanoa olleen edelläkävijöinä uudessa tekniikassa uutispalveluille.

Posted by: Timo at 24.04.06 12:42

Nyt uutissivulla on ilmeisesti helikopterista otettu uutiskuva räjähdyspaikalta. Siinä on ihan oikeaa lisäarvoa: tältä siellä näyttää.

Posted by: Kari Haakana at 24.04.06 12:51

Oleellista olisi huomata miten räjähdyksen uutisoinnissa media (HS) ja kansalaisten raportointi (blogeissa, HS:n keskusteluissa ja Teron ja Karin bongaamissa kuvissa) täydentävät toisiaan ja luovat yhdessä paremman kokonaisuuden asiasta kiinnostuneelle. Ammattitoimittajat kun eivät ehdi eivätkä satu olemaan juuri oikeilla paikoilla.

Posted by: Matti at 24.04.06 13:43

Itse asiassa tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun HS.fi:ssä käytettiin videota. Videopätkää käytettiin linkkinä Muhammed-pilakuvia vastustavasta mielenosoituksesta kertovassa uutisessa.

Itse tulin töihin vasta illalla, joten en kauhean syvääluotavaa analyysiä siitä, miten videon otettiin käyttöön, voi nyt antaa. Oma ensireaktioni kuitenkin oli, että yes, vihdoinkin sitä saadaan käyttää. Jostain on aloitettava:)

Posted by: Pauliina Grönholm at 24.04.06 22:52

Yllä on molemmissa hyviä pointteja puolesta ja vastaan.

Silti kyllä päädyn Karin havaintoon, että videoissa ei kyllä juurikaan ollut journalistista otetta. Mitä itse olen kirjoitellut freenä muutaman vuoden, niin kaksi journalismin perustehtävistä lienee a) oleellisen suodattaminen b) sen tiivistäminen.

Onhan tämä ehkä alku jollekin, mutta kyllä sitä voisi aloittaa ihan substanssin kanssa.

Enemmän nämä klipit ehkä kertovat kotimaisen median nykytilasta suhteessa härpättimiin. Esimerkiksi BBC on jo aika pitkällä kansalaisjournalismissa.

Posted by: Kari A. Hintikka at 25.04.06 12:48

Poistin jostain syystä tuplana tulleesta Karin kommentista toisen.

Posted by: Kari Haakana at 25.04.06 16:02

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)