« Nuorta voimaa | Main | Keskittyisitte nyt vaan niihin säätiedotuksiin »

maaliskuu 28, 2006

MEN ja lööpit, osa kaksi

Kas, Mainonnan eettinen neuvosto on taas näpäyttänyt iltapäivälehteä lööpistä. Tällä kertaa saamapuolella on Iltalehti, jonka neuvosto katsoo mainoksellaan rikkoneen mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 14. artiklaa.

Iltalehden argumentti asiassa on sama kuin Ilta=Sanomien aiemmin: MEN ei ole oikea instanssi arvioimaan lööppejä, koska lööpit ovat journalismia.

Tähän MEN:

Mainonnan eettinen neuvosto toteaa ensiksi, että sillä on päällekkäinen toimivalta joidenkin viranomaisten ja elinkeinoelämän itsesääntelyelinten kanssa; tällaisia ovat muun muassa kuluttaja-asiamies, sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus sekä julkisen sanan neuvosto. Eri toimijoiden tarkastelunäkökulma kuitenkin eroaa toisistaan. Esimerkiksi julkisen sanan neuvoston tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa. Mainonnan eettinen neuvosto puolestaan käsittelee mainosten, esimerkiksi lehtien mainosten, eettisyyttä soveltaen Kansainvälisen kauppakamarin mainonnan kansainvälisiä perussääntöjä.

Mainostettavasta lehdestä erillinen lööppi on lehden tapa markkinoida lehteä. Lööppien tekstit ja kuvitus saattavat poiketa, ja usein poikkeavatkin, lehden etusivusta. Vaikka päätoimittaja vastaa myös lööppien teksteistä ja kuvista, ja asia kuuluu myös julkisen sanan neuvoston tutkittavaksi, myös mainonnan eettinen neuvosto on toimivaltainen tutkimaan lööppiä koskevan asian mainoksena.

Koko päätös on luettavissa neuvoston sivuilta.

Neuvosto ei ollut päätöksessään yksimielinen. MTV3:n kehitysjohtaja Jari Jussila äänesti muun neuvoston kannan vastaisesti.

(Via Killinki ja Kaleva)

Kiinnostuneille tiedoksi, että lisäsin blogiin uuden kategorian nimeltä "lööppikeskustelu". Epäilen nimittäin, että tämä pöhinä jatkuu vielä jonkin aikaa.

Posted by Kari at 28.03.06 19:11

Comments

Näpäyttelipä kuka tahansa,niin voiko siitä seurata mitään? Mikä on pahin rangaistus, vai onko mitään rangaistusta olemassakaan? Onhan näistä lööpeistä jo pitkäänkin ollut murinoita mutta otsikointi sen kuin pahentuu kokoajan. Lehtiä ei varmaan saa millään kuriin?

Posted by: Leena at 28.03.06 20:14

Itsesääntelyn (josta näissä neuvostoissa on kyse) ideana ei ole rankaiseminen. Sikäli ei voi siis seurata mitään.

Kuriin en ainakaan minä lehtiä haluaisi, kuri-sanalla on viestinnän yhteydessä vähän ikävä sivumaku.

Posted by: Kari Haakana at 28.03.06 20:31

niin on ikävä sivumaku. olen samaa mieltä. Mutta kun tuntuu että mitään itsesääntelyä ei tapahdu.

(tunteenomainen älähdykseni johtuu siitä että itsekin olen juuri näinä päivinä "lööppien uhri" kun läheistä koskevat kirjoitukset vääntävät haavaa entistä syvemmäksi. ei tunnu hyvältä todellakaan nähdä lööppejä, niitä suorastaan pelkää.)

Posted by: Leena at 28.03.06 20:42

Pakko kysyä. Saatko sinäkin Leena tekstiviestejä?

Posted by: Sedis at 29.03.06 09:34

En saa tekstareita, ystävien kannustus vaikka vain tekstarina itseasiassa lohduttaisi, niin banaalilta kuin sellainen kommunikaatioa tässä tilanteessa tuntuukin.

Posted by: Leena at 29.03.06 13:34

Lööpit eivät ole journalismia, lööpit ovat markkinointiviestintää. Lööpin tehtävänä on myydä lehteä mahdollisimman paljon. Oikeastaan ne edustavat massoille räätälöityä, kohdetamatonta suoramarkkinointia. Toisaalta Pääministerin tekstiviestitkään eivät ole uutinen. Ja iltapäivälehtien journalistinen taso on pahimmillaan melkoisen.. No tiedättehän te.

Posted by: Mainonta on syvältä at 29.03.06 20:04

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)