« Poliittista elektroniikkaa | Main | Isien työt (eivät maksa mitään) »

maaliskuu 15, 2006

Kirjastonjohtajan selkäranka petti

Kirjailija Olli Jalonen kirjoittaa aamun HS:n yleisönosastolla (€) fiksusti Kallion kirjastossa tehdystä päätöksestä lopettaa turkistarhauksesta kertova valokuvanäyttely.

Sensuurin vastaisena laitoksena ja yhteisenä muistinamme kirjaston pitäisi päinvastoin varjella kansalaisten oikeutta ulkopuoliselta painostukselta vapaaseen avoimeen tietoon ja ilmaisuun.

Tämä on tarkkarajainen periaate, sillä seuraavaksi voi kirjastoon tulla joltain muulta etujärjestöltä tai yksityiseltä turkistuottajalta puhelu, jossa sanellaan: "Poistakaa hyllyistä välittömästi nämä kirjat..."

Niin. Tätähän tässä on koko ajan yritetty sanoa: sensuurivälineiden antaminen käyttöön nostaa sensuroinnin todennäköisyyttä heti ja väistämättä.

Valokuvanäyttelyn poistaminen on tällä kertaa yksilöitävissä Kallion kirjaston johtajaan Ritva Granlundiin. Kirjastojen tietokoneisiin ajettavien sensuuriohjelmien kohdalla yksilöinti ei ole mahdollista tai se voidaan väistää: granlundit voivat piiloutua ohjelmien algoritmien ja salassa pidettävien blacklistien taakse. Mikäs sen mukavampaa.

Posted by Kari at 15.03.06 11:14

Comments

Itseäni tuossa häiritsi kovasti se, että koko ajan itketään että pitäisi käyttää laillisia keinoja vaikuttamiseen. Vaikuttakaa yleiseen mielipiteeseen jne... Sitten kun niin tehdään vastaus on, että sori mielipiteenne oli vallassaolijoiden mielestä vääriä ja ne poistetaan näkyvistä.

Jeps, mikäs tässä onkaan viesti tuleville "kettutytöille"?

Posted by: zache at 15.03.06 11:36

Harmaita asioita nämä mielipiteet on aina, arvaisin tuossa näyttelyssä valikoidun mukaan vain sellaiset kuvat, jotka ovat turkistarhausta vastaan, eli värittynyttä tietoa sieltäkin (ja niinhän tietysti heillä on oikeuskin tehdä).

Näyttelyn poistaminen vain on väärä keino saada tiedotusta tasapuoliseksi ja kalahtaa omaan nilkkaan - tarhaajien pitäisi saada oma näkemyksensä esille samoilla keinoilla, eli tiedottamalla.

Posted by: Timo at 15.03.06 14:03

Niin, vähän tähän tyyliin minäkin ajattelin. Korrekti tapa huomioida toinen osapuoli olisi ollut pystyttää näyttelyn yhteyteen vaikka turkistuottajien näkemyksistä kertova ständi.

Se olisi ollut keskustelua se. Nyt tyydyttiin vain tukkimaan toisen osapuolen suu.

Posted by: Kari Haakana at 15.03.06 15:10

Ikävä ihminen tietty kysyy, että onko kirjasto oikea foorumi keskustelulle. Jos eläintensuojelijoille annetaan puheenvuoro, niin tasapuolisuuden nimeksi annetaan sitten turkistarhaajillekin tai ehkä turkisliike haluaisi järjestää muotinäytöksen. Sitten seuraavien vaalien alla vasemmisto ja oikeisto lauteille.

Minä ainakin menen kirjastoon lukemaan lehtiä ja lainaamaan kirjoja ja koen kaikenlaisen agitaation ja ajatusten tuputtamisen siinä yhteydessä häiriönä. Jos valokuvanäyttely kirjastossa pidetään, niin näytetään sitten valokuvia, eikä myydä aatteita. Ei hyviä eikä huonoja.

-kele.

Posted by: Kiukku at 15.03.06 17:28

Toivottavasti lainaamissasi kirjoissa ja lukemissasi lehdissä ei tuputeta ajatuksia tai agitoida mihinkään...

No, onhan tuossakin pointtinsa. Tämä tuskin kuitenkaan oli Granlundin päätöksen peruste.

Posted by: Kari Haakana at 15.03.06 18:45

Joo.
Kaikki kirjat jossa esitetään aatteita pois kirjastoista

Posted by: Petja at 16.03.06 22:16

Pystyn ymmärtämään tässä molempien puolien argumentit. "Kiukun" kysymys siitä onko kirjasto nyt ihan oikea paikka tällaiselle näyttelylle on mielestäni hyvä. Vaikka kirjastot ovatkin olemassa tiedon levittämisen edistämiseksi, niin eivät ne agitointiareenoita kuitenkaan ole. Kirjaston normaali sisältö on pullia kun taas näyttelyt ovat pushia. Kaikessa tuputtamisessa pitää olla muutamaa astetta hienotunteisempi.

Kiihkottomasti asiaa miettien ja älyllisen rehellisyyden nimissä näyttelyistä päättäminen kirjastossa tippuu mielestäni eri luokkaan kuin kysymykset lainamateriaalista. Kirjastonjohtajan päätös saattaa nostaa huolta myös lainamateriaaleista, muttei suinkaan välttämättä. Sanon näin siitäkin huolimatta, että päätös oli mielestäni hieman typerä.

Posted by: Aijoovai at 19.03.06 16:27

Minä kannatan turkisten vastustajien oikeutta esittää myös kirjastoissa oman näkemyksensä, vaikka olenkin turkistarhan poika ja muutoin niin varsinainen verikäpäläinen lihansyöjä. Ihmisillä on minusta oikeus, toisinaan jopa velvollisuus paljastaa typeryytensä kaikelle kansalle.

Posted by: Petja at 20.03.06 16:15

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)