« Hevosen penis | Main | Fairmont »

maaliskuu 06, 2006

iTrip


Tämä on oikeastaan koepostaus. Aiemmin yhteistyö Flickrin ja Movable Typen välillä ei oikein toiminut, mutta löysin vihdoin syyn toimimattomuuteen.

Flickrin blogiasetuksissa kysytään nimittäin Movable Typen käyttäjätunnusta ja salasanaa. Näillä homma ei kuitenkaan toimi, sillä MT:n (ainakin 3.2-versio) puolelta täytyy antaa normaalin salasanan sijasta erityinen API-salasana, joka on tarkoitettu juuri tällaiseen toimintaan. Fiksua ajattelua sinänsä ja kökköä Flickrin puolelta, että eivät asiaa blogiasetusten yhteydesä kerro. Sen sijaan vinkataan tylysti MT:n käyttöohjeisiin, joista ei asiassa ole hyötyä.

No, nyt näyttäisi homma toimivan. Kuvassa joka tapauksessa iTrip, joka on vekotin, jolla iPodin saa työntämään musiikkia langattomasti esim. autostereoiden fm-virittimeen. Suomessa laitetta ei saa käyttää, koska meillä on erilainen radiolainsäädäntö kuin Yhdysvalloissa. Ei saa käyttää, mutta kuulemma käytetään.

Saapa nähdä, missä vaiheessa tässäkin asiassa joudutaan nöyrtymään: tekniikka on kätevää, sitä ryhdytään käyttämään, se yleistyy ja sitten on lakia yksinkertaisesti pakko muuttaa. Joku voisi vetää tästä analogian joihinkin muihin ajankohtaisiin tekniikkaa ja lainsäädäntöä koskeviin kysymyksiin.

Posted by Kari at 06.03.06 05:29

Comments

Jännityksellä odotamme, että jos nuo laillistuu, alkaako gramex pyytämään maksuja kaikkien potentiaalisten kuuntelijoiden mukaan. Koska lähetysalue on noin 10m säteinen, niin arvio kuuntelijoista saadaan laskemalla 10m säteisen ympyrän tilavuus ja jakamalla se siten, että yhdellä neliömetrillä on kaksi ihmistä.

Siitä sitten vaan.

Posted by: Jasmo at 06.03.06 11:08

Toimii kyllä ihan kohtuullisen hyvin mutta kyllä tänä kesänä hommaan autoon iPod-adapterilla varustetun stereon. Ei vaan äänenlaatu tyydytä parhaimmillaankaan. Vinkki: käytä taajuuksia vähän yli 100Mhz tienoilla niin toimii parhaiten.

Posted by: Pekka Pekkala at 06.03.06 12:28

Stereoiden hommaaminen on tietysti ihan jees, mutta jos ihmisellä on työsuhdeauto (kuten monella kai on), täytyy tyytyä niihin vehkeisiin, joita on tarjolla. Ja sellaiseen tarpeeseen iTrip on kai ihan jees.

Äänenlaadusta en tiedä, en ole koskaan sattunut kyytiin, jossa iTripi olisi ollut käytössä.

Posted by: Kari Haakana at 07.03.06 04:54

Minulla on Belkin Tunecast II joka on siis iTrippiä vastaava patterikäyttöinen kuulokeliittimeen laitettava dongle.

Äänenlaatu vastaa keskimääräistä huonompaa FM-radioasemaa ja laitteen sijoittelu autossa vaikuttaa erittäin voimakkaasti äänenlaatuun (apukuskin penkki Meganen paras paikka). Jos taajuudella on radioasema, se ajaa lähetyksen yli tai ainakin häiritsee vahvasti kuuntelua, joten täytyy siis löytää vapaa taajuus. Helsingissä tuo on hieman haasteellista, Tampereella helpompaa. Lisävaikeusasteen tuovat erilaiset heijastukset sun muut jotka häiritsevät vapaitakin taajuuksia.

Helppokäyttöinen radiotaajuuden valinta (myös ajaessa) on siis ensiarvoisen tärkeää, samaten se että voi valita vapaasti minkä taajuuden haluaa.

Belkin syö pattereita kuin pieni eläin (2x AAA riittää n. neljä tuntia) ja on erinomaisen kömpelö ulkoisena rimpulana. iTripissä nämä kaksi asiaa lienevät paremmin (käyttää iPodin akkua ja on vankasti soittimessa kiinni). iTripissä tosin se taajuuden valinta menee jotenkin erikoisesti taajuutta vaihtavien "biisien" avulla, Belkinissä on selkeät plus- ja miinusnapit ja taajuusnäyttö.

Käyttövinkki iTripiin: tagaa biisit siten että ne eivät soi vahingossa kesken soittolistan ja vaihda taajuutta.

Summa summarum: hyvä idea ja kiva lelu, mutta käytössä sen verran kömpelö että useinkaan ei jaksa nähdä vaivaa. iTrip on käytettävyydeltään ehkä astetta parempi. Äänenlaatu ei tyydytä vaativampaa musiikin kuuntelijaa.

Haaveilenkin kiinteästi asennetusta Densionin (www.dension.com) adapterista joka näkyy autostereoille CD-vaihtajana ja jota ohjataan auton omilla hallintalaitteilla. Sitä saa useisiin auto- ja radiomalleihin, hinta muistaakseni parin satasen nurkilla plus asennus. Asennuksen ei pitäisi olla vaikeusasteeltaan CD-vaihtajan installointia kummempi (kenelläkään kokemuksia osaavista asentajista Tampereen seudulla?)

Posted by: samik at 07.03.06 17:44

Samik, täytyy kyllä sanoa että vaihda ihmeessä sovitinta. Mulla on toi AirPlay
http://www.xtrememac.com/audio/wireless/airplay.php
ja toimii kyllä todella paljon paremmin kuin mitä kuvailusi kertoo. Ääni on toki hieman huonompi kuin voimakkaalla FM-asemalla, mutta kun säätää tarkasta iPodin volyymin tarpeeksi kovalle ettei särje niin kuuluu hyvin. Testattu useammalla autolla ja myös erittäin tiheissä radioasemaverkoissa ulkomailla. Ja toimii iPodin omalla akulla, joka kuluu n. 2-3 nopeudella normaaliin verratttuna.

Helsinginssä on helppoa löytää vapaa taajuus. Tolla vehkeellä voi valita esim. taajuuden 100.7 vaikka olisi asemata 100.5 ja 100.9. Yleensä tosin etsin semmosen että jos AirPlay on 100.7 niin asemat olisi vain 100.3 ja 101.1. Ja tosiaan yli 100 Mhz taajuuksia kannattaa testata.

Posted by: Pekka at 08.03.06 00:23

Mä koeajoin eilen miellyttävän iPod - accessoryn: iJoy -hierovan tuolin. Käsinojassa on tökkeli, johon istutetaan mp3-soitin ja kaiuttimet on upotettu selkänojaan. Erilaisia säälittäviä shiatsuvimpaimia vuosien varrella testanneena olin aika myyty.

Posted by: Tuija at 08.03.06 01:20

Mitä tulee yli 100 MHz:n taajuuksien paremmuuteen, niin sehän luonnollisesti riippuu alueesta millä liikutaan. Esim. toisaalla päin Suomea yli 100 megan taajuudet voivat olla kyllä vapaampia, mutta mitään yleispätevää sääntöä tästä ei voi luoda; se on pelkkää illuusiota. Suomessa kun on alueita, joilla esim. 88-89 pelittää paremmin.

Posted by: FM Radio hobbyist at 18.12.06 11:18

Ikävää, että nämä kapistukset laillistuivat Suomessakin. Pelkään pahoin että tulevaisuudessa tulee radioharrastajalle vastaan tilanteita, joissa tällainen lelulähetin estää/sotkee sen huonosti kuuluvan kaukaisen 2000-3000 km:n päästä lähettävän laillisen aseman kuulemista. Radioharrastuksesta (jota tämmöiset lelulähettimet häiritsevät) infoa esim: http://www.uta.fi/~jk54415/uladx2000/

Posted by: FM Radio hobbyist at 18.12.06 11:24

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)