« Koodaatsä mulle kympin? | Main | Tietoja koneesta »

helmikuu 13, 2006

Yhteisöjen rakentaminen, osat 1 ja 2

Saksan suurin aikakauslehtikustantaja Hubert Burda on vakuuttanut ainakin Fortunen David Kirkpatrickin siitä, että yhteisöjen luominen verkkoon on aikakauslehtikustantajan bisnes (via Poynter). Burda uskoo myös, että eri julkaisukanavia on kohdeltava radikaalisti eri tavoin.

"It's like in music-theme and variation. You create the attention through traditional media, and then you bring it to the web. Then you can of course get others -- the bloggers -- to comment on this. But it is another kind of content. The main mistake publishers are making is believing that 'I own content and now I distribute it on other surfaces and interfaces.' No. Every interface is another aesthetic dimension."

Suomessa Suuri Käsityö -lehden (lehteä julkaisee Sanoma Magazines, joka julkaisee myös Tietokone-lehteä, jossa työskentelen) päätoimittaja on pääkirjoituksellaan saanut neulebloggaajat takajaloilleen (jatkoa keskusteluun Lauran blogissa). Yhteisön rakentamistahan se on tuokin, tavallaan.

Posted by Kari at 13.02.06 16:43

Comments

Vaikka en näitä neuleblogeja seuraa, tuo keskustelu herätti eilen myös oman huomioni. Siksi kaivoin tuon kyseisen lehden käsiini ja luin tämän kohua herättäneen kirjoituksen. Seurauksena koin murheellisen huvittuneisuuden tunteen.

Monet mediahenkilöt ovat lytänneet blogit, pitäen kirjoituksia epätarkkoina tai viiveellisinä. Oma havaintoni on ollut toinen. Tärkeimmät uutiset ja kannanotot leviävät Suomessa blogien välityksellä paljon nopeammin, kuin mitä valtamedia ehtii niitä välittää. Reutersilla julkaistu otsikko löytyy nopeammin seulomalla uutisia välittäviä blogeja, kuin odottelemalla valtamedian reagointia. Bloggaajat myös liittävät asianmukaiset viittaukset posteihinsa ja usein vielä kaivavat ylimääräistä tausta-aineistoa linkkeinä merkintöihinsä. Neule- ja harrastusblogien rinnalla, blogit muodostavat oman mediayhteisönsä, jota vastaan valtamedioiden on vaikea nykymuodoissaan kilpailla. Ehkä juuri siksi tällaista takajaloilleen asettumista ilmenee.

Posted by: Ilja Suvanto at 13.02.06 18:10

Mielenkiintoista keskustelua, sanoisin. Tähänkään asiaan ei ole yhtä ainoaa totuutta. Meillä on nyt ja myös syntyy tulevaisuudessa yhteisöjä joiden syntymekanismi ei perustu mediaan, vaan yhteiskunnnan eri rakenteissa tapahtuviin muutoksiin. Ajatelaapa vaikka Helvetin Enkeleitä ja muita vastaavia ryhmiä. Tai nykyvenäjän Soitilaiden äitien yhteisöä. Niin on ollut aina. Yhteen liiitytään kun on tullut tarve ja yhteinen asia.

Toisaalta medialla on mahdollisuus sekä synnyttää yhteisöjä että kaupallistaa niitä Tästä syystä näitä kohdennettuja aikakauslehtiä on syntynyt pilvin pimein, niin käsityöläisille kuin muillekin elämän osa-aluielle. Sen sijaan minusta tuntuu, että kovin moni media ei tunnu oikien osaavan/kykenevän osallistumaan tähän uudenlaiseen toimeliaisuuteen verkossa. Se kun noudattaa monilta osiltaa muuta logiikkaa kuin perinteinen joukkoviestintä. Ja siksi koko hommaan suhtudutaan epäillen tai pelokkaasti. Medialla on mahdillisuutensa, mutta vahalla reseptillä ei hommaa muuteta riihikuivaksi rahaksi. Ja kyllä medialla menestystäkin blogimaailmassa on ollut. Silloin kun on oivallusta ja rohkeutta. Käykääpä vaikka vilkaisemassa Skyblog Ranskasta, joka on Ranskalaisen radioasema Skyrockin blogipalvelu. Ystävänpäivää kaikille!

Posted by: Jouni Kantonen at 14.02.06 10:53

No just laitoin omalle palstalleni yhteisöistä, samalta pohjalta mitä käsittelin asiaa viime luennossani...

Posted by: Petja at 14.02.06 12:08

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)