« V:llä päähän | Main | Koodaatsä mulle kympin? »

helmikuu 10, 2006

Sensuuri ja "sensuuri"

Täsä on pitänyt kirjoittaa aiemminkin, mutta kirjoitetaanpa nytten sitten, kun Ilta=Sanomat antoi aiheeseen hyvän syyn. Ilta=Sanomat nimittäin otsikoi tänään lennokkaasti, kuinka "Ennakkosensuuri iski Uutisvuotoon" (s. 12).

Jutussa kerrottiin, että Ylen ohjelmajohto on kieltänyt Jyllands-Postenissa (ja egyptiläisessä Al-Fagrissa) julkaistujen pilakuvien esittämisen yhtiön viihdeohjelmissa.

Tämä on IS:n mielestä sensuuria. Joko jutun kirjoittanut ja/tai otsikoinut toimittaja ei ymmärretä, mitä sensuurilla tarkoitetaan tai sitten on haluttu tarkoitushakuisesti käydä Ylen kimppuun. En ole ihan varma, kumpi on parempi vaihtoehto.

Kas, sensuuriahan ei ole se että tiedotusvälineen toimituksellinen johto tekee päätöksiä asioiden käsittelystä tai käsittelemättä jättämisestä. Sitä sanotaan toimittamiseksi. Kaikki huikeat juttuideani, jotka päätoimittaja tai toimituspäällikkö on tyrmännyt, eivät ole siis törmänneet sensuuriin vaan toimitukselliseen harkintaan. Sama pätee muuten niihin mahtaviin yleisönosastokirjeisiini, joita ei ole koskaan julkaistu.

Sensuuria on "valtion tai muun julkisen vallan ylläpitämä ennakkotarkastusjärjestelmä, jonka läpäisy on edellytys julkaisun levitykselle tai julkiselle esittämiselle." Käsitteen käyttäminen normaalista tiedotusvälineen toiminnasta IS:n tavoin on yksinkertaisesti dorkaa.

Posted by Kari at 10.02.06 12:37

Comments

Meitsi sensuroi kaiken mitä mun blogis on. Aina ja joka kerta.

Posted by: Just Sopivasti at 10.02.06 14:48

Hm... Ehkäpä tuota IS:n juttua olisi kannattanut hieman... sensuroida.

Posted by: Kafkakoski at 10.02.06 20:25

Kyllähän valtionjohto kovasti tutkii kuinka saisi "laillisesti" sensuroitua haitallista materiaalia. Esimerkkeinä on tuo tsetseenia sivusto jo jonkin ajan takaa ja nyt pohditaan tuota sisu-sivun "laillisuutta" (johon en kyllä itse ole tutustunut).

Itse esimerkkisi ei siis sensuuria ollut, mutta kyllä sensuuriakin harkitaaa jos ei toimitus sitä itse ymmärrä tehdä (ns. vapaaehtoista "sensuuria", jottei valtiovallan täydy itse asiaan puuttua).

Posted by: Pekka Koivunen at 14.02.06 08:28

IS:n käyttämä termi on tässä nimenomaisessa tapauksessa kyllä ihan oikea. Kysymys on lehdistön itsesensuurista, jota oli tapana harrastaa enemmänkin Kekkosen ja Neuvostoliiton aikana. Vaiettiin asioista, joista Suomen edun nimissä oli järkevää olla hiljaa.

Samanlaisesta "viisaudestahan" on kyse kohuttujen pilakuvienkin julkaisematta jättämisessä. Voi sitä toki toimittamiseksikin kutsua, jos haluaa. Ehkä esim. Kekkosen terveydentilan pimittäminen oli sitten vain toimittamista.

Posted by: Gaad at 14.02.06 12:45

Itsesensuuri on ongelmallinen termi. Se on tietenkin ihan eri asia kuin "oikea" sensuuri enkä osaa pitää pilakuvien julkaisematta jättämistä minkään lajin itsesensuurina (jos käsitteellä tarkoitetaan selvästi uutisoimisen arvoisen asian uutisoimatta jättämistä jostakin ei-journalistisesta syystä)

Painomaailmassa oli taannoin kolmen päätoimittajan hyvät näkemykset aiheesta: http://www.painomaailma.fi/fi/arkisto/ilmiot/sensuuri-on-kuopattu--elakoon-itsesensuuri.html

Posted by: Kari Haakana at 14.02.06 14:19

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)