« Se on hieno, koska se on digitaalinen | Main | Uutiskynnys korkealla (ellei urheilua lasketa) »

helmikuu 02, 2006

Markkinointiosastomme ryöstää meidät!

Matti jo kirjoittikin World Association of Newspapers -järjestön kannasta Internetin hakukoneisiin, mutta aihe on niin herkullisen päätön, että siitä on pakko kirjoittaa. Lyhyesti: WAN on sitä mieltä, että hakukoneiden pitäisi maksaa sanomalehdille siitä, että ne näyttävät otsikoita lehtien web-saiteilta ja ohjaavat otsikoiden avulla käyttäjiä lehtien saiteille. Ote yhdistyksen tiedotteesta:

"The irony is that these search engines exist, largely, because of the traditional news and content aggregators and profit at their expense," WAN President Gavin O'Reilly said in a statement.

Neropatit Pariisissa voisivat tietenkin mennä hommassa pidemmälle. Sanomalehdethän ovat, ironista kyllä, olemassa pitkälti siksi, että tieto sinällään on ilmaista: lehdistötilaisuuksiin ei ole pääsymaksuja, poliisi antaa tiedot rötöksistä ilman kuittia ja tulipalopaikalla ei ole ruiskumestaria keräämässä kolehtia. Jos kerran hakukoneen pitää maksaa lehdelle, eikö olisi loogista, että lehti maksaa uutisten, öh, alkuperäistuottajille?

Ja pahasti näyttää siltäkin, että uutisten tuottajat ovat siirtymässä samalle linjalle kuin musiikin oikeudenomistajat: korvauksia pitäisi saada, vaikka mitään uutta ei tarjotakaan. Retoriikka ainakin on tuttua musiikkioikeusmaailmasta:

Mr O’Reilly, who calls the process the ’Napsterisation’ of content (...)

Jos homma kerran noin paljon nyppii, niin mikä estää sanomalehtiä teknisesti estämästä uutistensa haravoinnin hakukoneiden roboteilta? Jösses.

Posted by Kari at 02.02.06 15:51

Comments

Mitäköhän WAN on tosiaan mennyt polttamaan? :) Varmaan samaa kamaa mitä SBC:n Ed Whitacre, joka haluaa sisällöntuottajien maksavan kaistan käytöstä.

Jotenkin minusta tämä homma haiskahtaa vaan kateudelta; kun kerran Googlella menee hyvin niin pakkohan siitä on kaikkien edes etäisesti kuviossa mukana olevien päästä jaolle.

Seuraavaksi varmaan halutaan että kuluttajat maksavat mainoksista ja niiden viemästä kaistasta. Ei mutta hetkinen, sitähän koitettiin jo ;)

Posted by: Sami at 02.02.06 18:14

Hakukoneet tuovat uutissaiteille lukijoita ja siten mainostuloja. Useimmat uutissivustot elävät juuri mainostuloilla, jos elävät, ja tuntuu että järjestö on tässä sahaamassa omaa oksaansa. On mahdollista, etteivät järjestöherrat edes tiedä missä alalla mennään.

Minä kirjoitin tämän jo Hesarin päätoimittajablogiinkin, mutta kai sen voi toistaakin. Googlen uutishaun kautta olen päätynyt tilaamaan (siis ihan rahalla, luottokortilla, oikeaa rahaa) yhden lehden verkkotilauksen ja monille sivustoille olen rekisteröitynyt käyttäjäksi.

Googlehan hyväksyy palveluunsa myös maksulliset ja rekisteröintiä vaativat uutispalvelut, joten mitenkään hakukone ei estä kustantajaa myymästä tuotettaan. Otsikkohan toimii pikemminkin artikkelin mainoksena.

Posted by: Tero Lehto at 03.02.06 06:41

Niin. Ei tätä nillitystä oikein tällaisella toimittajanjärjellä voi ymmärtää. Tarvitaan ilmeisesti vähintään päätoimittaja- tai mielellään etujärjestöjärki.

Posted by: Kari Haakana at 03.02.06 10:43

Härrigud! Kohta meillä on laki tästäkin.

Posted by: pni at 04.02.06 22:57

Erinomainen kirjoitus, Kari. Kiitos.

Posted by: Kafkakoski at 05.02.06 17:02

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)