« Hyvää John Frumin päivää! | Main | Sillä aikaa toisaalla »

helmikuu 24, 2006

Kenkää sarjakuvan takia

Loma olisi, mutta pakko on blogata, kun tekevät tyhmiä päätöksiä.

Oulussa, tällä kertaa. Kaltion, levikiltään pienen, mutta historialtaan ja vaikutukseltaan suuremman kulttuurilehden päätoimittaja Jussi Vilkuna on saanut kenkää. Syynä on lehden www-sivuilla julkaistu sarjakuva, jossa esiintyy naamion takaa Muhammed-hahmo. Sarjakuvan on piirtänyt Ville Ranta, jonka sarjakuvat ovat hyviä. Niin on tämä puheenakin oleva, joka varmaan löytyy jo erilaisilta palvelimilta eri puolilta maailmaa.

"Meidän mielestämme tämä on yhteiskunnallisesti niin vakava asia, että näin kantaa ottavaa juttua ei olisi pitänyt laittaa julkisuuteen ollenkaan", selittää Kaltion takana olevan yhdistyksen puheenjohtaja Harri Kynnös HS:n/STT:n uutisessa.

Eli: lehden on syytä välttää yhteiskunnallisesti vakavia asioita eikä ottaa niihin kantaa, julkisesti. Ainakaan sarjakuvan keinoin. Hyvä, että tämä asia meille nyt Oulusta kerrotaan, niin osaamme olla. Monet ovat tähän saakka olleet erilaisessa käsityksessä.

Aiemmin ehdin jo kehottaa Parnasson blogissa tuki-ilmoituksia Kaltiolle. Vedän sanani takaisin.

Posted by Kari at 24.02.06 17:15

Comments

Hysteria ja hyssyttely ovat jo saapuneet Suomeen. Kun valtion korkein johto pyytelee anteeksi yksittäisten sivustojen tempauksia, ei ole ihme jos lehtien päätoimittajille tarjotaan kenkää Muhammedia sivuavien sarjakuvien vuoksi.

Olivat sarjakuvat hyviä tai eivät, niiden julkaisu saattaa meneillään olevassa tilanteessa kuulua hivenen harkitsemattomien temppujen joukkoon. Tarpeeton anteeksipyytely ja päätoimittajien erottaminen näistä syistä kuuluvat jo kuitenkin vakavan ylireagoinnin piiriin.

Posted by: Ilja Suvanto at 24.02.06 20:20

Olin paikalla siinä, kun tuli tieto Vilkunan potkuista ja määräyksestä sulkea sivusto. Potkuihin saattoi vaikuttaa isohkojen sponsorien vetäytyminen, koska päätoimittaja kieltäytyi poistamasta sarjakuvia verkkojulkaisusta. Jos rahoittajat poistuvat, lakkaa lehtikin olemasta.

Omasta mielestäni sananvapaus on hieno homma ja sitä pitääkin puolustaa, mutta miksi ihmeessä heittää bensaa liekkeihin?

Posted by: Tomi at 25.02.06 00:36

Hyssyttelyhän meillä on hallittu jo 60 vuotta. Vaikka jotenkin luulin että tavasta oli maailman muututtua jo päästy.

Posted by: Anni at 25.02.06 03:20

Sattuipa muuten silmään, että google oli tuonut Sampo-mainoksen tälle sivulle...

Posted by: jal at 25.02.06 11:06

Kaltio perustettiin toisen maailmansodan jälkeen tuomaan "uutta uskoa humanistisiin arvoihin ja elämään", kuvaillaan Kultti.netissä.

Posted by: Tuija at 25.02.06 14:44

Vetäytyneiden "sponsoreiden" tuki ei ole voinut olla suurta sillä kyseessä oli pienet mainokset lehden takakannessa ja nettisivuilla. Enemmän olisin huolissaan kuinka Kaltion hallituksen päätös vaikuttaa mielipidelehtien tukeen, jota Kaltiokin saa ihan mukavasti.

Posted by: Leena at 26.02.06 17:47

Tässä kohtaa täytynee kertoa, että istun kulttuurilehtilautakunnassa, jota OPM kuulee jakaessaan tukea.

Ei, en osaa sanoa, mikä kantani asiaan on enkä tiedä, miten tämä jupakka asiaan vaikuttaa. Pitäisiko sen vaikuttaa?

Posted by: Kari Haakana at 26.02.06 20:23

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)