« Yritysbloggaamisen alkeet | Main | Uutiset alkaa lilalta ja Conan on musta »

tammikuu 02, 2006

Puhdas ja tasapuolinen

Pannaan nyt tähän alkuun varmuuden vuoksi, että Jouni Tervo on minusta hyvä toimittaja. Jotenkin vain aina, kun tulee puheeksi Internet, Tervo onnistuu juoksemaan seinään. Tai ainakin näin on tapahtunut kaksi kertaa, kun olen asiaa ollut todistamassa.

Edellinen tapaus oli Tervon blogi-purkaus. Uusimman kolarin tapahtumapaikka on sama eli Metro-lehden kolumni ja törmäyksen toisena osapuolena ovat netin keskustelupalvelut.

Tervon lähtökohta on se, että presidentinvaalikampanjassa on alettu käyttää Internetiä ja varsinkin webin keskustelupalveluja. Tervon mukaan erityisesti Sauli Niinistön tukijat tekevät koordinoitua vaalityötä keskustelupalstoilla.

Tässä ei sinänsä Tervon mielestä ole ongelmaa. Ongelma on siinä, että kyseessä on naamioitu toiminta:

"tarkoituksena on synnyttää illuusio, että esitettyjen näkemysten tueksi on syntynyt väkevä kansalaismielipide ... vaatii medialukutaitoa erottaa kampanjaviestit aidoista yksityisistä kannanotoista".

Olen samaa mieltä. Medialukutaitoa tarvitaan, mutta kyllä sitä toisaalta onkin. Vanhan (1993) verkkoviisauden mukaan Internetissä kukaan ei tiedä, että olet koira. Toisaalta, kaikkia pitää aina epäillä koiriksi.

Vaan sitten Tervon kolumnissa tapahtuu se ilmeisen vääjäämätön kolari:

Piilosta johdetun mielipidevaikuttamisen takia verkkoviestintä tuskin enää näiden vaalien jälkeen palaa entiselleen. Puolueaktiivien toiminta on takaisku internetin puhtauteen ja tasapuolisuuteen uskoneille.

Puhtaus? Tasapuolisuus? Mitä ihmettä?

Internet on puhdas ja tasapuolinen samalla tavalla kuin Roskapankki tai Kauppatori: kaikkiin näihin voi organisoida anonyymeja kuunoja kertomaan siitä, miten hieno ehdokas Sale on. Ja se on hyvä se: demokratia ja sananvapaus ovat hyviä asioita, anonymiteettikin yleensä ( Niinistöstä en nyt sano mitään).

Mutta miksi Internet pitäisi raskauttaa jollain järjettömällä vaatimuksella "puhtaudesta ja tasapuolisuudesta"? Jos tasapuolisuutta on ollakseen, se syntyy (ehkä) moniäänisyyden kautta, ei tasapuolisuutena jonkin tietyn www-osoitteen sisällä.

Ja kuten Tervo itsekin toteaa: Niinistö-bottien suunnitelma ei ole kantanut hedelmää ainakaan kannatuslukujen muodossa. Ehkäpä keskustelupalstojen lukijat ja kirjoittajat tunnistavat kampanjatoimistojen verkkopäivystäjien mielipiteet feikeiksi ihan yhtä hyvin kuin kolumnistikin.

Posted by Kari at 02.01.06 13:21

Comments

Viitataanko näillä "kannatusluvuilla" Helsingin Sanomienkin käyttämiin gallup-kyselyihin, jotka tehdään perinteisiin lankaliittymiin (joiden käyttäjät pääasiassa vanhaa koulukuntaa)?

Jos näitä ei oteta huomioon, niin olisi kenties aika katsahtaa, mitä ovat oikeat kannatusluvut ja otos olisi otettava tasavertaisesti kaikista yhteiskuntaluokista.

Posted by: Kysyvä nurkka at 02.01.06 19:05

Jotenkin on vakea uskoa, että tutkimuksen teettäjä HS ja tutkimuksen tehnyt TNS Gallup eivät huomioisi tutkimuksessa niin perustavanlaatuista edustavuusasiaa kuin ikäjakauma.

Viimeisin HS:n nettisivuilta löytynyt selostus tutkimusmetodeista (http://www.helsinginsanomat.fi/extrat/presidentinvaalit2006/artikkeli/1101982011935) kertoo: "Tutkimuksen otos edustaa maan 18 vuotta täyttänyttä väestöä. Ahvenanmaa ei ollut mukana tutkimuksessa." Lisäksi aiemman mielipidetiedustelun englanninkielisessä uutisessa käytiin läpi myös eroja ikäluokkien välillä (http://www.helsinginsanomat.fi/english/article/HS+Gallup+Halonen%E2%80%99s+numbers+up+Niinist%C3%B6+and+Vanhanen+almost+even%0D%0A/1101982016168).

Toisaalta, tapahtuuhan näitä mokia: http://mediarapatin.blogspot.com/2005/12/hs-uskokaa-jo-niinist-ja-vanhanen-ovat.html

Posted by: Kari Haakana at 02.01.06 19:35

Kyllä gallupeja tehdään matkapuhelimiinkin. Itselleni soitettiin presidentinvaalien tiimoilta Turun sanomista tuossa joulun alla.

Posted by: laur at 03.01.06 13:52

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)