« Videokikkailua | Main | Se on hieno, koska se on digitaalinen »

tammikuu 30, 2006

HS:n ja YLE:n vaaliblogit

Sekä YLE että HS pistivät pystyyn kokeneen toimittajan kirjoittaman presidentinvaaliblogin. Hesarin vaalibloggaaja oli Unto Hämäläinen ja YLEssä vaaliblogia piti Olli Ainola.

Jos olisi etukäteen pitänyt veikata, olisin arvannut että Ainola onnistuisi hommassa Hämäläistä paremmin. Väärin olisin veikannut.

Hämäläisen blogista tuli suosittu ja se todennäköisesti tutustutti tuhansia suomalaisia bloggaamiseen vakavasti otettavana viestintäkeinona. Siihen viitattiin muissa blogeissa ja MTV3:n vaaliohjelmissa vieraillutta Hämäläistä luonnehdittiin paitsi toimittajaksi myös bloggaajaksi. Hämäläisen blogin kommenttiosastossa käytiin suurimmalta osaltaan ihan täyspäistä keskustelua tuhansien kommenttien voimalla.

Ainolan blogin kommenttiosastolle puheenvuoroja tuli vain muutama hassu kappale, mistä voi vetää johtopäätöksiä suosiostakin. Ainolan blogi ei ollut puheenaihe eikä siihen linkattu tai viitattu ainakaan niin, että se olisi kiinnittänyt minun huomioni.

Itse olisin siis veikannut päinvastoin. Hämäläisen tapa aktivoida yleisöä, "päivän kysymys", vaikutti minusta päälleliimatulta. Hämäläinen ei ollut varsinaisesti laajalti tunnettu, kun taas Ainola oli profiloitunut MOT-ohjelman toimittajana. Kaiken lisäksi YLEllä on isompi siivu nettiyleisöstä kuin Hesarilla, joten yleisön ohjaamisen olisi pitänyt onnistua helpommin.

Vaan ei. Miksi?

Veikkaan, että tärkein asia on osallistuminen. Vaikka minun makuuni päivän kysymys ei ollutkaan, se silti synnytti keskustelua, jota Hämäläinen huomioi ja johon hän osallistui. Hämäläisen kirjoitustyyli oli ehkä myös persoonallisempi ja helpommin lähestyttävämpi kuin Ainolan.

Tekniikallakin voi olla osansa. Perässähiihtäjän kirjoitukset olivat blogin etusivulta kokonaisuudessaan luettavissa ja kommentoitavissa. YLEn vaaliblogin entry paljastui kokonaisuudessaan vasta alasivulta ja blogisivut olivat Hesariin verrattuna vaikeasti hahmottuvat asetuksineen ja sisäänkirjautumisineen.

Hesari onnistui myös blogien mainostamisessa. Siihen vinkattiin aina silloin tällöin paperilehdessä, kun taas Ainolan blogiin en muista viitatun YLEn ohjelmissa (vaan enpä toisaalta kaikkia YLEn vaaliaiheisia ohjelmia nähnytkään). Voi olla, että Hämäläinen sai lisäbuustia myös HS.fi-uudistuksesta.

Olisikohan YLEn pitänyt kuitenkin panna bloggaamaan supervaalibrändinsä eli Tarmo Ropponen? Tai tenteissä kunnostautunut Juho-Pekka Rantala?

Posted by Kari at 30.01.06 22:41

Comments

Olisi.

Posted by: Sampsa at 31.01.06 12:53

Kannattaa kyllä huomata pari seikkaa Unskista, jotka varmaan tekivät myös blogista suositun. Nämä eivät sitten koske mitenkään tätä luomaasi kilpailuasetelmaa.

- postitti joka päivä uutta
- oli aidosti kiinnostunut lukijoidensa mielipiteistä eli moderoi itse kommentit ja ohjasi keskustelua
- ei kauhistunut alun pienistä lukija- ja kommenttimääristä vaan uskoi omaan osaamiseensa
- tajusi nopeasti mistä blogistelussa on kyse: dialogista

Hyvän kirjoittajan ei tarvitse selitellä, miksi pitää blogia. Sen tajuaa kyynisinkin kollega :D

(Uusi ulkoasu toi blogeille runsaasti uusia kävijöitä, kuten oli suunniteltukin.)

Posted by: Pekka Pekkala at 31.01.06 16:47

Ihan hyviä pointseja ja osittain samoja kuin ylläkin.

Ehkä mitään suoraa kilpailuasetelmaa ei ollut olemassa, mutta asetelma oli minusta niin selvä, että vertailua kannatti tehdä ihan oman oppimisen kannalta.

Posted by: Kari Haakana at 31.01.06 17:01

YLEn blogit -palvelussa on tosiaan tuo rekisteröityminen ollut selvästi kynnys. Ollenkaan en epäile Ainolan Ollin kiinnostusta yleisön mielipiteisiin tai halua dialogiin.

Mitä palvelun muuhun käytettävyyteen tulee, täytyy tosiaan huomata, että YLEn käyttämä alusta on ensisijaisesti yhteisösofta, sama, jota käytetään myös mm. YleX-kanavan yhteisössä X-Stagella, ja blogiominaisuus on yksi ominaisuus muiden joukossa. Usko ja toivo on siihen, että ihmiset rekkaisivat YLEn tunnukset, jotka käyvät muuten useammilla palstoilla, mm. Kuningaskuluttajan keskustelussa. Sen jälkeenhän ei ole esimoderointia, vaan keskustelu jäsenten kesken voi periaatteessa sitten olla hyvinkin nopeatempoista, ilman kommentin julkaisemisen odottelua.

Posted by: Tuija at 31.01.06 17:52

Itsekin olen jo Perässähiihtäjää kehunut joten jatketaan vielä. Jokaisen bloggaamista harkitsevan toimittajan kannattaisi aika tarkasti tutkia Unskin tapa kirjoittaa blogia ja halu keskustella lukijoidensa kanssa.

Kuinka moni toimittaja voi oikeasti ja rehellisesti sanoa olevansa aidosti kiinnostunut lukijoidensa mielipiteistä?

Haluaisin vastata, että moni, mutta pelkään silloin liioittelevani. Toivottaasti olen tässä asiassa väärässä.

Posted by: Matti at 31.01.06 18:43

En ole katsonut millaisia kävijämääriä, jos minkäänlaisia, HS.fi:n ja Yle.fi:n blogiosioista on julkistettu, mutta Ylen blogit ovat minusta lähes piilossa, kun taas Hesari tuo blogeja aidosti esille etusivulla, uutisten yhteydessä jne.

Esimerkiksi Unskin blogiin viitattiin usein Hesarin uutisten yhteydessä, Kaupunki-sivuilla on viitattu Helsinki-blogiin jne.

Ylen sivut ovat edelleen melkoinen sillisalaatti, jossa jokaisen ohjelman, TV-kanavan, radiokanavan ja muiden osastojen kokonaisuudet ovat erinäköiset ja navigoinnillisesti erillään toisistaan. Jos pitäisi lonkalta arvata, veiikkaisin ettei siellä ole yhtä näkemystä web-palvelun kehittämisestä, vaan kussakin yksikössä ja mediassa puuhaillaan budjetin rajoissa vähän omiaan.

Posted by: Tero Lehto at 01.02.06 00:38

Lisään edelliseen sen verran, että ymmärrän tietysti täysin miksi jokainen media haluaa omannäköisensä web-olemuksenkin. On minunkin vaikea kuvitella, että lehtipuolella vaikka Me Naiset, Tietokone ja Vauva yhdistäisivät sivunsa saman katon alle. Meikki-, vaippa- ja tietokoneuutiset samassa kokonaisuudessa? Err.. ei ehkä, ei kenenkään päätoimittajan hyväksymänä.

Posted by: Tero Lehto at 01.02.06 00:41

Molemmathan ovat asiasubstanssin hallitsevia loistavia kirjoittajia. Hesarilla on tosiaan etumatkaa blogiformaatin esille nostamisessa sivustokokonaisuudesta, kuten Tero huomioi. Ja rekisteröityminen on ollut selvästi kynnys.

Yksi seikka Perässähiihtäjässä erottaa sen muista lukemistani blogeista. Selkeä formaatti: jokaisen kirjoituksen lopussa on suora kysymys. Lukijan on paljon helpompi lähteä kommentoimaan blogia, kun voi ryhtyä vastaamaan suoraan kysymykseen. Retorisiin kysymyksiin vastamaaminen edellyttää helkutin paljon enemmän motivaatiota ja rohkeutta. Sen oivaltamisesta propsit Unskille.

Posted by: Tuija at 01.02.06 07:35

Tietty yksi asia mikä eroittaa ylen blogit hesarin blogeista on itse kommentointi. Ylen blogeissa ei ole anonyymikommentointi mahdollisuutta, joten kommentoijan täytyy rekisteröityä ja kirjautua sisään. Hesarin blogeihin voi kommentoida suoraan, mutta kommentit ennakkotarkastetaan.

Kummatkin syövät spontaania kommentointia, mutta ylen rekisteröinti varmaan enemmän.

Posted by: zache at 01.02.06 10:25

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)