« Mä oon kuulkaa ihan hullu, mä! | Main | Kommentoinnin sietämätön... ai niin »

tammikuu 20, 2006

Galactica alkaa!

Tänään alkaa Nelosella viittä vaille puolenyön Taisteluplaneetta Galactican uusversio. Täytynee ottaa nokoset alkuillasta, että jaksaa.

Asian tosiharrastajat ovat tietenkin joko imuroineet jaksot torrentteina tai ostaneet dvd:n. Minä en ole tosiharrastaja, joten odotan tv-sarjaa.

Hesarin Harri Römpötti dissaa sarjan niin täydellisesti kuin nyt vain voi. HS:n tv-sivujen anti Galacticasta ovat tekijätiedot, muutaman rivin mittainen yleisluonteinen juonireferaatti ja laatuarvio, joka kuuluu kokonaisuudessaan näin:


Tieteisfantasioiden lisääntyminen tv:ssä johtunee lähinnä tehosteiden halpenemisesta. Digitekniikka ei paikkaa mahtipontista ja melodramaattista tusinatarinaa.

Just. Ja epookkidraamojen lisääntyminen tv:ssä johtunee siitä, että Eurokankaasta saa nykyään halpaa taftia. Poliisisarjojen lukuisuus tv:ssä taas johtuu ilmeisesti siitä, että poliisiautoja saa halvalla romuttamoista ja sketsisarjojen suuri määrä siitä, että minulla on suuri määrä hyviä vitsejä, joita myyn sikahalvalla käsikirjoittajille.

HS:n Nyt-liitteessä Sami Soininen ja Reetta Räty ovat tehneet Galacticasta ja torstaina alkavasta Lostista viisivuotiaille sopivan referaattipaketin. Toisaalta viisivuotiaat eivät saa valvoa Galactican lähetysaikaan eikä sarja taida heille olla suunnattukaan.

Ilta=Sanomain Kari Salminen näyttää sitten isoveljen kirjoittajille mallia ja on kirjoittanut sarjasta ihan oikean kritiikin. Toki siinäkin törmätään väistämättä mittaongelmiin.

Paras lukemani sarjan suomalainen kritiikki löytyy hieman yllättäen uusimmasta Pelit-lehdestä Tapio Salmisen kirjoittamana (disclaimer: Pelit-lehteä kustantaa työnantajayhtiöni ja Tapsa on vielä pari viikkoa töissä tuossa käytävän toisella puolella).

Tai no, eihän se kirjoituksen löytyminen Pelitistä nyt mikään kauhean suuri yllätys ole.

Aamulehteä ja Iltalehteä en vielä ole nähnyt, joten en osaa sanoa, onko niissä aiheesta jotain järjellistä.

Posted by Kari at 20.01.06 11:14

Comments

Mitenkään oman lehden kritiikkiä puolustelematta pitää muistuttaa että voihan se olla että sarja on roskaa ja sopii viisivuotiaille. Usein kritiikkiä kirjoittaessa on kivempaa kirjoittaa pitkästi hyvistä jutuista. Roskasta riittää toteamus, että se on roskaa ja en suosittele. Sivutilaa kun ei ole rajattomasti...

Itse en juurikaan lue telkkarisarjoista tai leffoista mitään arvosteluja, vaan olen täysin oman tuttavapiirin ja muutaman nettiyhteisön varasssa ohjelmatietojen suhteen. Heistä kukaan ei ole vihjaissut sanallakaan Galacticasta tai ladannut sitä edes torrentteina. Eli huonolta vaikuttaa, varsinkin kun tv:ssä on yhtäkkiä paljon valmiiksi hyviksi todettuja sarjoja.

Mutta kyllähän tuo pitää tietysti katsoa.

Posted by: Pekka Pekkala at 20.01.06 14:23

Niin no tietenkään scheissea ei voi/pidä kehua. Mutta tämä genrekama tuntuu olevan jotenkin ongelmallinen asia valtamedian kritiikissä ja sen kritiikin vastaanotossa. N. Nirvi huitaisee jälleen asiasta Pelit.fi:n etusivulla tänään.

Posted by: Kari Haakana at 20.01.06 15:15

Ympärilläni pyörivä osa internetin Warez-kanavan yleisöstä on arvioinut galactican kulttisarjaksi ja veikkaan, että siitä tulee hitti myös tv-kanavien releoimana.

Posted by: zache at 20.01.06 15:46

Oh dear, kuulut siihen minulle vieraaseen ihmisryhmään jonka mielestä Nirvi osuu asian ytimeen. Minä kun taas en voi tämän setäryhmän takia edes lukea Pelit-lehteä, kun olen allerginen muiden kuin teinien whinetykselle aiheesta mun maku on parempi kuin muiden maku tiäxä. Teininä se kuuluu ikään kuin asiaan, mutta keski-ikäisenä... Ja blogien myötähän tuohon ei tarvitsisi edes tuhlata kiiltävää paperia. :)

Posted by: Pekka Pekkala at 20.01.06 21:53

Uuden Galactican ensimmäinen esityskausi on epätasainen, ja jos olen oikein ymmärtänyt, Nelonen hyppää sarjaan juonen keskeltä, näyttämättä kolmea ensimmäistä tuntia laisinkaan. En ihmettele, jos vastaanotto on ristiriitaista.

Toinen esityskausi, jota jenkeissä on tullut nyt 12 jaksoa, kestää vertailun melkein minkä tahansa scifisarjan kanssa - ja oikeastaan suurimman osan "aikuisista" draamasarjoistakin kanssa.

Posted by: Henri at 21.01.06 01:39

Henri, ainakin Nelosen www-sivujen mukaan sarja esitetään täytenä:

"Taisteluplaneetta Galactica alkaa 20.1. vuonna 2003 valmistuneella 4-osaisella minisarjalla. Heti perään esitetään kaikki ensimmäisen tuotantokauden jaksot."

Pekka, en minäkään ihan kaikkea whinetystä sulata, mutta tässä sarja-asiassa Nirvin aiempi kirjoitus osuu kohdalleen. Suomessa esitykseen tulevasta amerikkalaissarjasta on käytettävissä yleensä vähintään yksi esityskausi. Minusta kriitikon tehtävä olisi katsoa ainakin se arviotaan varten.

Posted by: Kari Haakana at 21.01.06 12:00

Ah, sitten mulla oli väärää tietoa. Hyvä näin.

Posted by: Henri at 21.01.06 15:18

Scifin arvosteluasteikkohan lähtee 1-5 asteikolla suoraan kolmosesta, ja ensiosan perusteella annan kolmosen. Ihan hyvin oli saatu pakattua tukeva nippu scifi-kliseitä ekaan jaksoon, joten odotan jännityksellä jatkoa. Eka jakso oli siis osa neliosaista "aloitusjaksoa".

Lähetysaika on harvinaisen syvältä. Ihan kuin tv-yhtiöt pakottaisivat asiakkaat salaa hankkimaan digiboksin.

Posted by: Pekka Pekkala at 21.01.06 17:56

Pekka, tarkoitit ilmeisesti *tallentavaa* digiboksia.

Posted by: Kari Haakana at 21.01.06 19:03

Niinpä juurikin.

Posted by: Pekka at 22.01.06 01:26

Galactican eka kausi 28.99 euroa Playssa. Eihän tohon aikaa tule televisiota katsottua.

http://play.com/play247.asp?pa=pri&page=title&r=R2&title=581474

Posted by: Pekka Pekkala at 22.01.06 12:21

Tavalliset videot riittävät tallennukseen ihan hyvin. Ei hullumpi avaus Galacticalta. Erityisesti lämmitti se, että yhtymäkohtia vanhaan Galactica-sarjaan oli yhä mukana (mm. Viper-hävittäjät, Cylonien punaiset silmät). Tästä naiscylonista tosin en pitänyt - robotit robotteina ja seksikkäät blondit blondeina, turha niitä on sekoittaa keskenään.

Posted by: Rayban at 22.01.06 12:21

Niin ja vanhan tunnarin pätkä fanfaarina siinä ohilentokohtauksessa oli kanssa hauska oivallus.

Posted by: Kari Haakana at 22.01.06 15:32

Kyllähän tuo uusi Galactica oli aikamoista schaissea. Se, että on "yhtä hyvä kuin muut scifi-sarjat" tai "kestää vertailun myös oikeisiin draamasarjoihin" ei valitettavasti takaa mitään. Mut jollakin ne vapaana olevat diginiput pitää täyttää.

Mut asteikolla 1-5 uutuus saa 2 pistettä. Molemmat tulee alkuperäistä paremmista tisseistä.

Toki on niin, että jos on aikaa katsella scifiä, ei elämässä ole kovin paljon vaikeita ongelmia. Jos on aikaa dissata sitä että jotkut viitsii katsella, ilmeisesti on.

Posted by: Desc at 23.01.06 11:21

OSTIN GALACTICAN SEASON ONE DVD:N TAKA KANNESSA SANOTAAN ET LÖYTYY SUOMENKIELINEN TEKSTITYKSET MUT NE ON VAAN EKASSA PILOTTI JAKSOSSA EI MUISSA LEVYISSÄ BOKSISSA..-:/

Posted by: juha at 03.12.06 22:11

Eiks Suomessa Galacticasta pitänyt ilmestyä Marraskuussa eka tuotantokausi, jossa suomenkielinen tekstitys.

Posted by: Jehu at 29.01.07 13:40

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)