« Ohjeita tuoreille kaupunkilaisille | Main | Säätöä »

tammikuu 05, 2006

Bloggaajat paperilehdessä

Uuh! ITviikko julkaisee jatkossa paperiversiossaan kamaa Merteniltä, Mitvitiltä, Skitsolta ja Benropelta. Ensimmäisenä vuorossa tämän viikon lehdessä on Benrope.

Hyviä miehiä kaikki (kai sinne nyt yksi nainenkin olisi mahtunut mukaan?), mutta minä en oikein saa kiinni ITviikon blogipalstan ideasta. Siinä on siis pätkä blogia, joka on jossain muualla kuin lehden omalla saitilla. Kyseisissä blogeissa ei ole (ainakaan vielä) mainintaa ITviikosta. ITviikon saitilla ei ole linkkejä blogeihin eikä lehden saitilla julkaista näitä blogipätkiä (paitsi lehden sähköisessä näköisversiossa, mutta hei).

Meinaan että: jos herrat olisi koottu yhteen talliin ITviikon domainin alle, niin olisipa noussut ITviikon profiili netissä ja (ainakin kyseisten) bloggaajien profiili yleisemmin. Nyt ei tapahdu oikein kumpaakaan.

Voi tietysti olla, että ajattelen liian monimutkaisesti. Jokainen bloggaa tavallaan, ITviikkokin.

Posted by Kari at 05.01.06 10:48

Comments

Kuulostaa.. Hausk.. Oudolle.

Posted by: Just Sopivasti at 05.01.06 11:18

"ITviikon saitilla ei ole linkkejä blogeihin eikä lehden saitilla julkaista näitä blogipätkiä (paitsi lehden sähköisessä näköisversiossa"

Eikös vaikkapa Tietokone-lehdessä (jossa tämän blogin isäntä on ollut päivätöissä ITviikon jälkeen) ole aika paljon aineistoa, jossa ei ole linkkejä. Kenties Tietokoneessakin on kolumnisteja, joilla on blogi, joihin ei ole linkkejä? Blogit ja blogaus on kieltämättä ilmiö, kenties jopa Ilmiö, ellei suorastaan ILMIÖ, mutta on sitä muutakin...

Odottelen mielenkiinnolla, kuinka (paperi-)ITviikkoon sopivia kolumeja mainitut "eturivin bloggaajat" saavat aikaan...

Posted by: jal at 05.01.06 11:35

Kun sanot että "koottu samaan talliin ITViikon-domainin alle", tarkoitatko että varsinaiset blogit olisi koottu sinne? Koska se on radikaali, eikä kauhean hauska idea.

Jos taas tarkoitat että paperipakinat julkaistaisiin ITViikon saitilla blogimuodossa, niin se olisi varmaan ihan fiksu veto.

Onneksi minun ei tarvitse ymmärtää, minä juon nyt kahvia ja kirjoitan.

Posted by: Merten at 05.01.06 11:40

Jal: onhan se niinkin. Mutta toisaalta ITviikon vikasivulla oleva blogipalsta on nimenomaisesti blogi-palsta, kun sen nimikin on blogIT. No, kolumni/pakinahan se lehdessä sitten on.

Merten: joo, juuri tuota (blogit ITviikon domainiin) tarkoitin. Ja kyllä, olisihan se kirjoittajan näkökulmasta radikaali idea. Helpompi versio olisi tietysti tuo Reader's Digest -blogi ITviikon saitille.

Posted by: Kari Haakana at 05.01.06 11:50

Vain kuolleen ruumiini ylitse. Tietty, riittävällä summalla rahaa kuollutta ruumistani saa käyttää ihan mihin haluaa.

Posted by: Merten at 05.01.06 12:06

"toisaalta ITviikon vikasivulla oleva blogipalsta on nimenomaisesti blogi-palsta, kun sen nimikin on blogIT. No, kolumni/pakinahan se lehdessä sitten on."

Miten niin nimenomaisesti tuolla perusteella olisi blogi-palsta. Yhtä hyvin voi päätellä, että kyseessä on nimenomaan blogi-kirjoittajien palsta. (Josta tietenkin voi päätellä, että tuotokset ovat erittäin nokkelia, elleivät suorastaan "hersyviä".)

Posted by: jal at 05.01.06 16:33

Jal: niin. Tarkoitin blogipalstalla siis sitä, että sen kirjoittajat on valittu (ilmeisesti) juuri blogiensa perusteella, siksi että heillä on blogi ja että nämä blogit ovat ilmeisesti hyvin kirjoitettuja. Blogi mainitaan palstan esittelytekstissä ja palstan nimessä. Näillä perusteilla on minusta ihan perusteltua nimittää sitä blogipalstaksi. Mutta ihan kuinka vaan, tuskinpa tämä kauhean tärkeä yksityiskohta on.

Hersyviä ne kirjoitukset kirjoittajat tietäen varmasti ovat. Vai mitä, jätkät? Jätkät?

Posted by: Kari Haakana at 05.01.06 22:23

Mä en tajunnut ollenkaan. Siis ne blogit ei ole lehden saitilla vaan lehdessä on otteita blogeista? Hmm. Käsittääkseni blogikatsausta voi tehdä erikseen sopimatta bloggaajan kanssa, julkista tekstiähän voi lainata vapaasti mutta rajoitetusti.

https://www.journalistiliitto.fi/Resource.phx/sivut/sivut-journalistiliitto/pelisaannot/tekijanoikeus/mitenlainata.htx

Joten mistään mahtaa olla kyse? Mitä tapahtuu, jos lainaan Schizoblogia Hesariin?

Posted by: Pekka Pekkala at 06.01.06 18:02

Skitso lähettää sulle rahaa :-)

Mutta tässä siis on otettu ryhmä bloggaajia, joista kukin omalla vuorollaan toimittaa paperi-ITviikkoon pätkän tekstiä (joka voi olla tai voi olla olematta ko. kirjoittajan omasta blogista).

Posted by: Kari Haakana at 06.01.06 18:35

Kuulosti ensin kummalta, mutta voihan tämän tulkita positiivisestikin: blogien kautta voi luoda mainetta kirjoittajana ja asiantuntijana ja saada sitä kautta esimerkiksi vakituisen kolumnistin postin. Mahdollisuus kierrättää blogissa julkaistuja tekstejä ja ideoita uudelle yleisölle on vain plussaa.

Posted by: Jere Majava at 06.01.06 21:37

No joo siinä mielessä kyllä plussaa että Suomessahan kolumnistit ovat umpisurkeita. Ehkä johtuu koulutuksesta, ehkä siitä että kolumnit ovat monessa lehdessä täytettä, josta palkka maksetaan banaaneina ja pähkinöinä. Olisihan se hienoa jos bloggaajista löytyisikin niin timanttisia ajattelijoita, että he pääsisivät kuukausipalkoille parilla kolumnilla viikossa, kuten maailmalla kai on tapana. Odotamme jännityksellä.

Posted by: Pekka Pekkala at 07.01.06 00:32

Jere, hieman offtopic, mutta näkyy sitä muutkin jo päässeen töihin bloginsa avulla. http://blog.qkaasu.com/?p=523

Posted by: Daily at 07.01.06 02:34

Ammattikielellähän moisia kutsutaan pakinoiksi, ei kolumneiksi? Minun ymmärrykseni mukaan (ja kuvittelen tietäväni, jostain syystä), kyse on pakinasta jota kirjoitetaan ao. bloggaajan nimimerkillä ja johon läntätään mukaan osoite kirjoittajan blogiin.

Järkevyyteen en ota kantaa.

Posted by: Merten at 07.01.06 14:59

Eikös kolumni ole niinku asiapakina. Eli pakina voi olla pelkkää kieli-ilotulitusta (bisquit), kolumnissa pitää olla jotakin asiaakin pohjalla (lehtola). Tässä mielessä pakina on se vaikeampi laji johon ei kykene juuri kukaan. Kolumnin taas voi kirjoittaa kuka vain.

Posted by: Pekka Pekkala at 08.01.06 00:48

Näin minun ymmärtääkseni. Jätän raadin päätettäväksi onko noissa teksteissä asiaa vai ei; ainakin benropen aloitus oli kovin pakinanomainen.

Posted by: Merten at 09.01.06 09:07

"ainakin benropen aloitus oli kovin pakinanomainen."

Lehden taka-aukeama on paikka ennemmin pakinalle kuin kolumnille (jollaisia, nimen ja pärstän kera, puolestaan on enempi "etuaukeamalle"). Myös "blogIT"-palstan lehden ainoa oma esittely (tekstin lopussa) luokittelee tekstin nimenomaan pakinaksi.

Posted by: jal at 09.01.06 09:33

Jesh. Aloitukseni on kovin pakinanomainen. Sellainenhan minulta lehden taholta pyydettiin, kun allekirjoittanutta lähestyivät. Toimeksianto oli minusta hyvinkin yksiselitteinen.

Posted by: b. at 09.01.06 20:03

Kyllähän sitä blogeilla on töitä saatu. Itse olen kirjoitellut Enteriin jo vuoden verran kolumnia, kiitos blogini. Nettikirjoittelun perusteella on tullut muitakin kirjoitushommia.

Posted by: Mikko Saari at 10.01.06 08:17

Naisia? ITviikossa? Älähän nyt naurata. :-D

Posted by: Riitta at 18.01.06 17:05

Juhani Aho sen lastun suomekielisen version keksi. Oli niitä Horatiuksella ja Voltairellakin. Haanpää oli lastun mestari. Blaggareita siis kaikki tyynni. Ilmaisuväline vain vaihtelee.

Posted by: OK at 05.02.06 10:48

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)