« Anna mulle virtaa | Main | Metaa ja dataa »

joulukuu 09, 2005

Radio ei ole tiedotusväline

Suomen radioiden liiton puheenjohtaja Leena Ryynänen tokaisee aamun Hesarissa(€), että radio ei ole tiedotusväline.

Kuulivatko nyt kaikki? Otetaan varmuuden vuoksi sanatarkka sitaatti jutun kirjoittaneelta toimittaja Milla Autiolta:

Suomen radioiden liiton puheenjohtaja Ryynänen kuittaa, että "radio ei ole tiedotusväline, vaan se on viihdettä. Tärkein kriteeri, jolla kuuntelijat sen valitsevat, on musiikki."

No kun kerran näin on, niin eikö radioiden pitäisi lopettaa zurnalistisen työehtosopimuksen noudattaminen, erota Viestinnän keskusliitosta, uusia henkilöstönsä nimikkeet (sieltä löytyy kaiken maailman päätoimittajaa ja muuta epämääräisyyttä) erota Julkisen sanan neuvostosta ja haistattaa pitkät kaiken maailman käytännöille "mainostauoista" ja muusta toimintaa rajoittavasta himphampusta? Näistä edellämainituista asioista on nimittäin saanut erheellisesti sellaisen kuvan, että radio olisi tiedotusväline. Hyvä että asia nyt kuitenkin tuli selväksi.

Veikkaan kuitenkin, että Ryynänen löytää tämän lausuntonsa vielä edestään.

Lisäys ruokalakäynnin jälkeen: Radio Helsingin Paula Salovaara on jo ehtinyt sanoutua irti Ryynäsen käsityksestä. Mutta Paula onkin tolkun nainen.

Posted by Kari at 09.12.05 11:47

Comments

Niin, ryynänen löytää lausuntonsa edestään ja epäilen vahvasti että myös kaupalliset joutuvat tässä lähivuosina panostamaan sellaiseen asiaan kuin journalismi pysyäkseen äänessä

- timo

Posted by: Timo Virta at 09.12.05 12:00

Luettuani aamun lehden - onnistuin estämään kahvin ilmalennon lehteni päälle - olin pakotettu lähettämään radioiden liittoon sähköpostin, joka ei täysin onnistunut pysymään rekisteriltään asiakielessä.

Posted by: Timo Riitamaa at 09.12.05 12:10

Kari: tänks! Tämä asia kuohuttaa minua etenkin sen takia että lausunto on annettu radioiden liiton puheenjohtajan nimissä ja Radio Helsinkikin kuuluu tuohon liittoon.

Timo V: yritetään, yritetään!

Timo R: Hyvä kuulla että muutkin reagoivat. Minulta lähti sähköposti radioiden liittoon jo ennen ensimmäistä kahvikuppia.
Ilokseni sain kuulla että tuohtumus oli suurta myös parilla muulla kaupallisella asemalla, peräti kahdella suurella ketjulla.

Posted by: Paula Salovaara at 10.12.05 20:27

Jospa Leena Ryynänen halusikin provota? Ehkäpä tuosta statuksesta tiedotusvälineenä pitäisi radion(kin) kohdalla keskustella?

Siinä mielessä Ryynänen on varmasti oikeassa, että valtaosa nykyradioista EI täytä tiedotusvälineen tunnusmerkistöä. Samaa shaittia shoittavat, toiset ehkä eri shaittia mut kuitenkin.

Radion luonne muuttuu väistämättä jatkossa vielä enemmän. Luulisin, että erilaiset viranomaisilmoitukset ym. kama, joka on tyypillistä "radio on oikeasti tiedotusväline" -tavaraa, hoidetaan jatkossa push-message -tyyppisillä tekniikoilla päätelaitteisiin.

Sitä paitsi, milloin kuuntelit radiota "tiedotusvälineenä"? Ainoa siihen suuntaakaan menevä käyttö minkä muista on mökillä merisään kuuntelu, mutta sekin on enemmän viihteellinen. Eiköhän sekin tule pian kännykkään halutessa? Jos ei jo nyt onnistu.

On aivan inhimillistä, että radioasemat suuttuvat tuosta provosta. Kyllä nordströmmikin suuttuu, jos sitä sanoo vaan viihteelliseksi tissien korjaajaksi. Tekee se niitä vakaviakin korjauksia. Kerran kvartaalissa.

Posted by: Desc at 12.12.05 14:38

"Sitä paitsi, milloin kuuntelit radiota 'tiedotusvälineenä'?"

Radio Helsinkiä viimeksi tänään, kiitos kysymästä. ;) Olisin kuunnellut myös viime perjantain väliin jääneen kunnallispoliittisen Unelmien Helsinki -keskusteluohjelman, jos se vain olisi jo ladattavissa.

On tietenkin totta, että erityisesti alueilla, joilla tarjonta rajoittuu lähinnä Yle Radio Suomeen ja muutamaan humppa/hittipainotteiseen ketjuradioon, saattaa radio helposti ikään kuin unohtua, mutta merisään pitäminen ainoana tiedotusvälinemäisenä sisältönä on kuitenkin turhan rankka yleistys. Onko se nyt sitten sitä paitsi ihan niinkään, ettei musiikkia ja siihen liittyvää rupattelua tai vaikkapa aamulähetyksiä voitaisi kutsua tiedotusvälineen sisällöksi?

Posted by: Ugh at 12.12.05 18:20

Desc, mikä se Oikea Tiedotusväline sitten on? Tällaisissa tilanteissa tartun yleensä sanakirjaan, joten otetaan nyt käteen (köh) Wikipedia, joka sanoo notta "...organized means of dissemination of fact, opinion, entertainment, and other information, such as newspapers, magazines, cinema films, radio, television, the World Wide Web, billboards, books, Compact discs, DVDs, videocassettes, and other forms of publishing."

Ehkä tässä meidän kielessämme "tiedotusväline"-käsitteessä tuo tiedotus korostuu ja konnotoituu vielä sellaiseksi A-studio 70-luvulla -pönötykseksi, jossa keventävän osuuden muodostaa loppuhimmennys...

Posted by: Kari Haakana at 12.12.05 19:20

Kari, olet oikeassa, tuo kommenttini näyttää kaipaavan johonkin reporadion aikaan (eikä sellaiselle kele ole tarvetta). Ehkä noiden leimojen (tiedotusväline, tzurnalismi, viihde) sijaan pitäisi keskustella enemmän eri välineiden roolista yhteiskunnassa. Se olisi asiallisempaa ja hedelmällisempää. Ehkä radion rooli on muuttunut, radio välineenä viihteellistynyt ja myös vanhoista kiinni pitävien tekijöiden pitäisi tämä hyväksyä. Asioilla on yleensä tapana muuttua ja kehittyä.

Siitä pidän kuitenkin kiinni, että Ryynäsen lausahduksesta ovat suuttuneet juuri ne, jotka haluavat pitää kiinni juuri noista vanhoista tiedotusopillisista arvoista. Ja ehkä siinä samalla pelottaa se, että se juna meni jo.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, radio voi elää hyvin myös jatkossa. Se ei vain ole se sama toosa kuin aiemmin.

Posted by: Desc at 13.12.05 13:00

Desc: olet mielestäni aivan naulan kannassa kiinni tuolla "se ei ole sama toosa kuin aiemmin". Eikä pidäkään olla.
Radio Helsinkiä yritetään usein verrata alkuaikojen Radio Cityyn ja kysytään haikailemmeko me menneiden perään. Siitä ei ole kysymys. Emme haikaile.

Mielestäni radion pitää muuttua matkan varrella ja luulen (toivon), tiedän että Radio Helsinki on muuttunut viiden vuoden aikana jo vaikka miten paljon. On tietysti niitä joiden mielestä se on muuttunut huonompaan, mutta niiden mielestä puolikarkeat jauhotkin olivat ennen puolikarkeampia.

Kyllä radio voi elää jatkossa. Se, että rooli on muuttunut ei myöskään tarkoita että mikä tahansa rooli pitäisi hyväksyä. Itse pyrin ainakin vaikuttamaan siihen roolin muokkaamiseen.

Kiinnostavat ajat edessä.

Posted by: Paula Salovaara at 13.12.05 17:02

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)