« Räyh räyh! | Main | Anna mulle virtaa »

joulukuu 07, 2005

Kunhan ette koske Kopiosto-rahoihini

Merten ehti jo vääntää ratakiskosta Jaakko Heinimäelle (jota pidän edelleen tolkun miehenä, kolumnistaan huolimatta) miten pahasti vikaan hänen analogiansa menee. Analogian epäonnistuminen ei ole Heinimäen syy vaan analogian, sillä ne karahtavat kiville aina.

Heinimäen vertaukseen polkupyörästä ja musiikista en enää tartu, koska siitä ei Mertenin käsittelyn jälkeen ole enää jäljellä kuin pieniä mustia savuavia kappaleita. Tartun kuitenkin lausahdukseen (ja sitä edeltävään kappaleeseen), jonka Metron toimitussihteeri ja Merten ovat nostaneet kolumnin tiivistykseksi:

...mp3-soittimiensa vapautta vaativien nuorukaisten mielenosoituskampanja pörisee minusta kovin paljon vain mielenosoittajien omassa taskussa ollakseen oikeasti Se Suuri Asia, jonka takia joukot kootaan yhteiseen rintamaan taistelussa vääryyttä vastaan. On siinä toisaalta ajankuvana jotakin surumielisen huvittavaakin: millään muulla ei ole mitään väliä, kunhan ette koske korvalapustereoihini.

Tämä luonnehdinta nimittäin haisee. Se haisee samalta kuin ne pöljät heitot, joissa kehitysyhteistyötä tai ulkomaille suuntautuvaa kriisiapua moititaan sillä perusteella, että kotimaaassakin on hätää. Että olisi olemassa absoluuttinen tärkeysjärjestys tekemisille, jota pitää joko noudattaa tai luopua kaikesta tekemisestä, koska väärässä järjestyksessä ei saa tehdä.

Okei, olen itsekin sitä mieltä, että maailmassa on tärkeämpiä asioita kuin kopiosuojaus ja sen epäoikeudenmukaisuudet. Mutta tekijänoikeuden laajentuminen ja tekijänoikeusjärjestöjen ahneistuminen ovat nekin tärkeitä asioita ja ihmisten aktivoituminen niiden tiimoilta on minusta ymmärrettävää ja kannatettavaa toimintaa.

Ja miten niin millään muulla ei ole väliä? Mistä kirjoittaja tietää, että tämä on ainoa asia, joiden tiimoilta nämä ihmiset ovat osoittaneet mieltään?

Posted by Kari at 07.12.05 20:05

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)