« Toimittaja, jolle ei koskaan tapahdu mitään | Main | Rootkit-sekoilu: kuka tiesi ja milloin? »

marraskuu 29, 2005

Valtion Rautatiet tiedottaa

Mikään ei ole varmempi tapa ärsyttää Valtion Rautateiden tiedotusfunktiota kuin kutsumalla yhtiötä sen oikealla nimellä. Seurauksena on yleensä ripeä sähköposti tai soitto tiedottajalta, joka kerkeästi kertoo, että yhtiö on nykyään nimeltään Veeär. Siitä siis otsikko.

Käytän mielelläni junaa, vaikka viime aikoina liikkuminen onkin siirtynyt kumipyöräin päälle. Junalla liikkuminen ja Valtion Rautateiden suorittavan henkilöstön palvelu on useimmissa tapauksissa palveluhenkistä ja joustavaa. Toista on meininki yhtiön esikuntaportaassa.

Keissi käsillä: Valtion Rautateiden tiedottaminen. Yhtiön tiedotus on erinomaisesti risteyttänyt valtionvirastojen ja pörssiyhtiöiden keksenään suhteellisen erilaiset pönötys- ja sumutustraditiot harvinaisen onnistuneella tavalla.

Suomalaisten luontosuhdetta keskelle metsää pysähtyen rakentavat Pendolinot, VTT:n kylmälaboratorion kanssa yhteistyössä kehitetyt InterCity-mobiilikylmiöt ja Suomen olosuhteisiin suunnitellut, erityisen lumi- ja pakkaskestävät vaihdelaitteet ovat tuttuja jokaiselle säännöllisesti junalla matkustavalle. Valitukset näistä insinööri-featureista kuitataan tiedotuksesta yleensä ylimielisellä tilastotiedolla, jonka mukaan Muukio-Nyhvä-rataosuudella näitä ongelmia oli viime vuonna vain 0,8 prosentilla ajetuista vuoroista (eli mitäs läksit väärälle rataosuudelle, olmi). Ja perään pakollinen kappale toiminnan parantamisesta jne yms.

Hieno esimerkki Valtion Rautateiden tiedottamisesta on tuore tuotos, jonka otsikko on raflaavasti "Junayhteydet nopeutuvat ensi syksynä". Kyse on Kerava-Lahti-oikoradasta, jonka mýötä Itä-Suomeen suuntautuvien vuorojen pitäisi nopeutua. Paha vain, että oikoradan myötä Valtion Rautatiet tunkee Itä-Suomen kiskoille entistä enemmän Pendolinoja, jotka palvelualttiudessaan ja kestävyydessään vertautuvat lähinnä anorektiseen chihuahuaan. Tällä konstilla matka-aikojen voi siis odottaa jonkin verran pitenevän.

Lisäksi normaalit junat korvataan lähes kokonaan näillä Epilepsialinoilla ja InterCityillä (joiden penkkisuunnittelua on ilmeisesti sponsoroinut Selkävammaliitto lisäjäsenten toivossa). Tavallisella eli luotettavalla ja mukavalla junalla ei jatkossa pääse Karjalan kunnaille kuin poikkeusaikoihin. Tätä ei tiedotteessa kerrota eikä sitäkään, että Pendolinojen ja InterCityjen lisääminen lisää myös junamatkustamisen hintaa. Onneksi on Hesari.

Parhaan pörssitiedotusperinteen mukaisesti varsinainen asia eli huonot uutiset on jemmattu tiedotteen loppuun, vieläpä harhaanjohtavasti väliotsikon "Muutoksia pysähdyspaikoissa ja reiteissä" alle. "Muutos" tarkoittaa VR:n tiedotuskielessä tietenkin lopettamista. Eli:
- Pendolinot eivät enää pysähdy Hämeenlinnassa (ja muistattehan, että Pendolino-liikennettä lisätään -> vähemmän vuoroja Hämeenlinnaan)
- Taavetti, Jalasjärvi, Härmä, Kuivaniemi ja Ii pois asemalistalta (kävelkää, pöndet)
- Yöjunat Kemijärvelle loppuvat, Turku-Joensuu sekä Helsinki-Pieksämäki-Oulu mahdollisesti myös (älkää tulko meille, ostakaa lentolippuja)

Posted by Kari at 29.11.05 12:46

Comments

Liikennöitsijän kilpailuttamista odottaen..

Tiesittekö, että Valtion Rautateiden rahtimaksut ovat niin kalliita, että he eivät edes itse niitä käytä, vaan esimerkiksi varaosat kulkevat kumipyörien päällä.

Puhuttelevaa.

Posted by: Jasmo at 29.11.05 14:52

En osaa kommentoida yksityiskohtia, koska käytän junaa suhteellisen harvoin, mutta Pendoliinojen suhteen osa kritiikistä kohdistuu väärään päähän.

Kun Pendoliinot aikoinaan tehtiin, VR sitoutui kaluston hankintaan, mutta valtio taas sitoutui parantamaan rataverkoston laatua, jotta Pendoliinojen korkeampia huippunopeuksia voitaisiin hyödyntää.

LVM:stä on jo myönnettykin, että eduskunnan ja hallituksen säästöhalujen vuoksi rataverkostoon ei ole tehty tarvittavia päätöksiä, joten Pendoliinoja ajetaan pääasiassa samalla nopeudella kuin nykyisin IC-/IC2-junia.

Itse lähinnä ihmettelen junalla matkustamisen kalleutta, kun usein samalla rahalla tai tietyissä vuoroissa halvemmalla matkustaa lentokoneella.

Ja jos esimerkiksi nelihenkinen perhe joka tapauksessa omistaa oman auton, ei ole taloudellisesti mitään järkeä matkustaa yhtään minnekään junalla, vaan kannattaa ajaa itse. Tämä on aika outoa, pitäisihän joukkoliikenteen olla halvempaa.

Posted by: Tero Lehto at 29.11.05 18:02

Korjaus: piti kirjoittaa, että "... kun Pendoliino-investoinnit aikoinaan tehtiin..."

Posted by: Tero Lehto at 29.11.05 18:03

Pointsi on kai siinä, että ne Mandoliinot eivät toimi, oli rata millainen tahansa. Kun tähän yhdistetään muita tekijöitä ja Valtion Rautateiden tiedotus, päästään tällaisiin legendaarisiin suorituksiin: http://www.saunalahti.fi/rautatie/news/Fiv2004a.htm#Pendolinot%20aloittivat%20talven%20my%F6h%E4stelyill%E4

http://www.saunalahti.fi/rautatie/news/Fiv2004a.htm#Tietokoneviat%20pohjoisen%20Pendojen%20riesana

Junamatkailun kalleus on osittain näköharhaa. Lentolipuissa verrataan usein alkaen-hintoja, jotka yleensä ovat normaaleille ihmisille sopimattomiin aikoihin. Toisaalta, Ouluun tai Kuopioon mennessä kallistuisin nykyään kyllä varsin herkästi lentokoneen suuntaan.

Posted by: Kari Haakana at 29.11.05 19:13

Itäistä Suomea asuttavat sukulaiseni ennättivät jo ihmetellä, että mitä hyötyä Pendolinosta on, kun matka-aika ei muutu kuin ehkä vartin - ja senkin todennäköisesti väärään suuntaan. Aikovat jatkossakin kulkea autolla. Minä säälin selkääni ja nousen mieluummin sinivalkoisille siiville, vaikka sinnekin täytyy raahata omat eväät.

Posted by: Marjut at 29.11.05 20:12

Mainitsin pari viikkoa sitten italialaiselle kollegalle, että Suomeenkin ostettiin teiltä Pendolinoja. Kaverin ensimmäinen spontaani reaktio oli "oletteko jo saaneet selville kuinka paljon lahjuksia maksettiin?".

Posted by: /mek at 30.11.05 01:45

Pendolinoista olen täysin samaa mieltä. Epätoivoinen lama-ajan profiilinkohotusyritys, joita ainakin itse pyrin parhaani mukaan välttelemään. Samoin ainakin ekoissa yksikerroksisissa IC-junissa oli tosiaan selän kannalta kohtalokkaat penkit, mutta eikös niitä ole sittemmin vaihdettu?

Ainakin allekirjoittanut tulee kohtalaisesti toimeen kaksikerroksisten IC2:n kanssa, jotka pesevät mielestäni sekä ikivanhat sinivalkoiset vaunut että Pendolinot ja perus-IC:t 6-0.

Makuasioita tietty ja kilpailu saattais sinänsä olla hyväksi VR:n kaltaiselle jämähtäneelle laitoksellekin. Ja tietenkin valtionkin pitäisi satsata ratoihin, joo joo. ;)

Posted by: Ugh at 30.11.05 16:24

Vieläkö on yhtä vanhoja kuin minä, jotka muistavat ajan, jolloin aivan lakisääteisesti oltiin sitä mieltä, että esim. Valtion Rautatiet oli palvelulaitos, jonka ei tarvinnut tuottaa voittoa. Minnekään ei tavallisessa arjessa ollut kiire, jos lähti ajoissa. Kolmannen luokan puupenkillä takapuoli ehti kyllä kipeytyä viiden tunnin matkalla Mikkeliin.

Posted by: Aimo-Kalevi Hotanen at 01.12.05 00:46

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)