« Romaanihenkilöiden hauta löytyi | Main | Valtion Rautatiet tiedottaa »

marraskuu 28, 2005

Toimittaja, jolle ei koskaan tapahdu mitään

Asiat ovat bloggaamisen yleistymisen suhteen varsin hyvällä mallilla. Tämän päättelen siitä, että lehdissä on alkanut näkyä kolumneja, joissa kerrotaan, että bloggaamisesta ei ole mitään hyötyä ja että minä ainakaan en bloggaa. Viimeisin eksemplaari löytyy aamun Hesarista, jossa blogikouristuksia saa ulkomaantoimituksen toimittaja Leo Pugin.

Pugin on (useammankin toimittajan tavoin) ymmärtänyt blogin henkilökohtaisen päiväkirjan verkkoversioksi ja vetää tästä ennalta-arvattavia johtopäätöksiään: blogit ovat suurimmalta osaltaan turhaa löpinää aiheista, jotka eivät kiinnosta ketään. Esimerkkinä Pugin käyttää omaa elämäänsä, josta toimittaja vääntääkin aivan ykkösluokan kitchen sinkiä: päivällä ollaan duunissa, illalla lapset eivät tykkää ruuasta ja yöllä nukutaan. Mitä näistä kirjoittelemaan.

Muistatteko mistä aiheesta näitä kolumneja kirjoitettiin kymmenen vuotta sitten? Silloin aiheena oli "Minä en tarvitse matkapuhelinta" ja piiloviestinä oli silloinkin, että koska minä en tarvitse, niin et kyllä sinäkään.

Silloin kännykkään puhumista pidettiin tarpeettomana itsetehostuksena, koska kenelläkään ei tietenkään voinut olla mitään niin tärkeää asiaa, että siitä olisi pitänyt kadulla saakka puhelimessa puhua. Ja nyt blogeja pidetään tarpeettomana itsetehostuksena, koska eihän kenelläkään voi olla niin tärkeää asiaa, että siitä pitäisi web-sivulle kirjoittaa.

Niin että kyllä se siitä, Leo. Avaa vaikka pari olutta odotellessa. Ei blogin perustamisella ole mikään kiire. Voit tehdä sen aivan yhtä hyvin sitten kymmenen vuoden kuluttua, kun asia on sopivasti arkipäiväistynyt eikä kukaan kiinnitä siihen mitään huomiota.

(Tai sitten kirjoitus on ovela harhautus, jolla Leo Pugin yrittää peittää sen, että hän on oikeasti Mediaräpättimen kirjoittaja.)

EDIT: Aiheesta lisää Anita Konkan blogissa sekä Kasassa. Ja Dazzlella.

Posted by Kari at 28.11.05 13:15

Comments

Rohkenen veikata, että Puginin kirjoituksessa on ripaus hiljaista huumoriakin - nyt kun Hesarin toimittajatkin jo bloggaavat...

Tähän mennessä tiedän kolme kirjoitusta, joissa kommentoidaan Puginia. Tämän ja omani lisäksi ainakin Anita Konkka kirjoittaa aiheesta:
http://akonkka.blogspot.com/2005/11/ket-kiinnostaa.html

Posted by: Jussi Og at 28.11.05 14:29

Toimittaja kirjoittaa siitä kuinka hänellä ei ole kirjoittajanlahjoja? Voi olla tosissaan tai sitten ei...

http://Dazzle.blogeasy.com/article.view.run?articleID=108407

Posted by: Dazzle at 28.11.05 15:04

Hyvin tiivistetty! :)

Posted by: Ugh at 28.11.05 15:16

Puginin juttua lukiessani ajattelin, että taitoa ei ole se, että saa tapahtumaan, vaan se, että saa tapahtumattomuuden vaikuttamaan elämältä! Jos kykenee nostamaan arkisista pikkujutuista näkyviin iloa, surua tai jotain muuta kirjoittamisen aihetta, kykenee elämään. Blogin kirjoittaminen voikin toimia välineenä, jolla näkee arkensa toisella tavalla: mielenkiintoisena ja värikkäänä.

Minä olen onnellinen ihminen. Blogi voi auttaa, koska sen kautta voi purkaa turhautumistaan, keskustella, olla yhteydessä muihin ihmisiin, jakaa iloaan ja purkaa sydäntään.

Posted by: Tiina Kaarela at 28.11.05 17:48

:D No joko uskotte että ei ole olemassa "Hesarin" mielipidettä vaan 300 erillistä Hesarin toimittajan mielipidettä joka asiasta. Ei käy Lasitalon emäntää kateeksi :)

Posted by: Pekka Pekkala at 28.11.05 18:18

Jussi: kiitos vinkeistä, lisäsin tuonne loppuun.

Pekka: ei tietenkään uskota! Puginin entryn... eikäkun kolumnin tarkoitus oli tietenkin kääntää Blogistanin huomio pois siitä, mitä tapahtuu Pirkanmaalla.

Posted by: Kari Haakana at 28.11.05 18:59

En jaksaisi kommentoida, ellei Puginin tietämätön kolumni nakertaisi HS:n uskottavuutta, sillä - ulkomaantoimittajan jos jonkun toimittajan Suomessa - pitäisi seurata valittuja blogeja yhtä tiivisti kuin vaikkapa New York Timesiä, CNN:ää ja Economistia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen polittista keskustelua ei voi seurata ammattitaitoisesti seuraamatta tärkeimpiä poliittisia blogeja. Irakin sodasta ja miehityksestä ei ole voinut pätevästi ja monipuolisesti kertoa lukematta missään vaiheessa aiheesta kirjoittavia blogeja.

Blogeista - niiden lukemisesta ja oman blogin kirjoittamisesta - on jo monelle toimittajalle tullut perustyöväline puhelimen, sähköpostin ja aamiaistapaamisten rinnalle paremman journalismin tekemiseen.

Ja samaan aikaan osa toimittajista - Pugin selvästikin tässä joukossa - on pihalla kuin lumiukko. Valtaosa jossain siinä välillä.

Posted by: mediablogi at 28.11.05 22:18

Tuija täällä hei. Minähän sinne aamulla riensin lohduttamaan miestä mäessä, että blogissa voi ylläpitää suhteita. :) Mutta haloo, mitäpä tuota spekuloimaan - hänhän avaa jutun juonen heti otsikossa: Ketä kiinnostaa, jos ryhdyn blogi-kirjoittajaksi? Senhän hän selville saa, tutkimalla pitkin blogosfääriä, missä hänestä puhutaan.

Tervon vanavedessä vastarannankiiskenä on hauskempaa kuin liittyä "myöhässä" bloggaajien "valtavirtaan".

No, ketä kiinnostaa? Meitä kaikkia ainakin, luomme miehelle lisää nimeä ja mainetta ja linkitämme simona hänen Verkkohesarin juttuunsa. Ei maar missään ole sanottu, että synnyttääkseen keskustelua täytyy pitää blogia.

Posted by: Tuija at 28.11.05 23:24

Minusta tuo kirjoitus kertoi enemmän kirjoittajastaan kuin bloggaamisesta. Selkeästikin kirjoittaja on, tai halusi asian ainakin niin kuvata, kyllästynyt elämäänsä, leipiintynyt työhönsä ja väsynyt arkeensa. Jos elämänasenne on "Ketä kiinnostaa", ei ihmekään ettei mikään kiinnosta. Tuolla asenteella ei varmasti kiinnosta moni muukaan asia.

Jokainen ihminen voi tosin ihan itse päättää kuinka tylsää oma arki on. Ja kirjoittaa voi vaikka fiktiivisesti, jos ei oma elämä kiinnosta.

Kaiken kaikkiaan surullinen tapaus. Toivon, etten itse koskaan kyllästy elämääni noin, vaan jaksan innostua töistäni, osallistumisesta verkossa ja ajatuksieni jakamisesta.

Posted by: Tero Lehto at 29.11.05 09:28

Toisaalla samassa talossa luetaan tämmöistä
"Does Your Company Belong in the Blogosphere?"
http://hbsworkingknowledge.hbs.edu/item.jhtml?id=5111&t=technology

Posted by: Pekka Pekkala at 29.11.05 20:06

Heh, tämähän on riehakasta. Pakko kommentoida tuota Tiinan väitettä: "Taitoa ei ole se, että saa tapahtumaan, vaan se, että saa tapahtumattomuuden vaikuttamaan elämältä! Jos kykenee nostamaan arkisista pikkujutuista näkyviin iloa, surua tai jotain muuta kirjoittamisen aihetta, kykenee elämään. Blogin kirjoittaminen voikin toimia välineenä, jolla näkee arkensa toisella tavalla: mielenkiintoisena ja värikkäänä."

En mä ny millään jummarra. Jos elämäni on tylsää ja peeaskaa, saan sen taitavalla blogilla vaikuttamaan elämältä? Eikö se silti ole yhä sitä samaa?

Jos blogi on väline, jolla näkee arkensa mielenkiintoisena ja värikkäänä -vaikkei se sitä olekaan- ei blogi ole mitään muuta kuin sähköinen päiväkirja. Eikös täällä ole koko ajan väitetty, että blogit nimenomaan ovat "jotakin aivan muuta". Tämähän on Mediablogissa ja vastaavissa kantava teema, elämänlanka suorastaan.

Odotan, että bloggaajista löytyy joku yhteinen globaali! nimittäjä. Ne kaikki juovat Eviania? Ne kaikki tilaavat pilvensä samasta nettikaupasta? Jotain täytyy olla...

Posted by: Desc at 05.12.05 13:33