« Harmaatuontia | Main | Terveisiä haastajalta »

marraskuu 18, 2005

Kaikki tämä ja veivi myös

Jotenkin epäpuhdas ajatus käväisi mielessä, kun katsoin kuvia Nicholas Negroponten veivikäyttöisestä, satasen maksavasta kehitysmaalapsiläppäristä.

Siis että mahtaako tämän kokoonpano tapahtua jossain kehitysmaassa, lapsityövoimalla?

Hienon tuntuinen kone se on silti. Ostan heti, kun niitä jostain saa.

Lisäksi haluan ostaa Hesarin blogialustan haamupäivityskoneen. Toimiikohan sekin veivillä?

Posted by Kari at 18.11.05 13:05

Comments

Että kaikki vempeleet pitää sitten saada omaksi. Tämmöistä tämä on kulutusyhteiskunnassa justiinsa.

Posted by: ah at 18.11.05 13:27

Piti juuri kirjoittaa Hesarin haamupäivittäjille avoin kirje, mutta olkoon nyt. Haamuilijat voisivat aloittaa vaikka Janin merkinnästä "Who you gonna call".

http://www.mummila.net/marginaali/?p=1654

Jos ei toimi, niin seuraavaksi yhteydenotto nörttiin, joka ne blogit alun perin asensi.

Posted by: Jussi Og at 18.11.05 13:33

Ilmoittaudun myös ärtyneeksi, jopa niin paljon että aloin käyttämään RSS-lukijaa seuratakseni Hesarin blogeja. Ja sielläkin pukkaa aina välillä haamua.

Posted by: Merten at 18.11.05 13:38

Ihan sama fiilis tuli, kun näki tuon kuvan: pakko saada ja heti! Tällaista se miehenä (tm) oleminen pohjimmiltaan kai on.

Jumbe, wlan ja kahva! Tätä ei olisi edes Steve Jobs keksinyt.

(Faktoja en tietenkään tarkistanut, mutta kun langattomasta yhdeydestä puhuttiin, niin ei kai se sinihammaskaan voi olla.)

Posted by: Petteri at 18.11.05 14:02

Eikä, sillä voi Skypettääkin, ja Wi-fihän se siellä.

Korjaan myös itse itseäni kunnolla jeesustellen: ostan noita tietysti kaksi, Toisen "testattavaksi" ja toisen jonnekin kauas.

Posted by: Petteri taas at 18.11.05 14:05

Anni ja Petteri: niin siis minäkin ehdottomasti haluan ostaa tämän laitteen vain tukeakseni niiden halvempien koneiden ostamista sinne puskaan.

Altruisimia kauneimmillaan!

Posted by: Kari Haakana at 18.11.05 14:49

Tunnustan, että en tullut lainkaan ajatelleeksi, että joka kerran kun käyn talkkarin ominaisuudessa lisäämässä Apinalaatikkoon kuvan tai linkin, feedi tunnistaa sen päivitykseksi. Perhana, ja sorry. Täytyy panostaa vielä blogimme itsepäivittyvyyteen.

Posted by: Jari Lindholm at 18.11.05 15:20

Kari: Koska kaikki eivät elä blogistanissa, kannattaa lähettää suoraan palautetta. Samikki näin tekikin, joten ongelma on tiedossa ja korjattavana parhaillaan. Jos tarkoitus on keskustella asiasta keskenään ja mollata Hesaria, Haakanan blogi on siihen oiva paikka. Alankin tästä lähtien kirjoittamaan omaan blogiini Tietokone-lehden ongelmista. :)

T. Lievästi omahyväisyydestä ärtynyt Pekka.

Posted by: Pekka Pekkala at 18.11.05 15:47

Älä Pekka ärry. En mä sitä mollaamisena, tuli vaan mieleen.

Mutta joo, ensi kerralla pistän mailia. Ja olen kyllä useamman kerran pistänytkin.

Posted by: Kari Haakana at 18.11.05 15:53

Niin ja olihan tästä sekin hyöty, että Jari älysi saman ongelman omassa blogissaan.

Posted by: Kari Haakana at 18.11.05 15:54

Joo ehkä päivän ärtymys vain piikkasi just tässä kohden :) Haamupäivitykset ovat ärsyttäviä, vaan kun käytän bloglistalta vaan tuota random-ominisuutta niin jää tuommoiset huomaamatta.

Posted by: Pekka at 18.11.05 17:36

Kannatettavaa mielestäni ostaa lapsityöllä tuotettu kehitysmaaläppäri. Sama raa kehitysmaan hallitukselle, sama raha kansainvälisile organisaatiolle. Sama raha saamatta? Työ ei aina ole se huonoin vaihtoehto, ei edes lapsille.

Posted by: M.A. at 19.11.05 10:20

Ei lapsityövoimalla mitään ale-läppäreitä kasailla, lapset kursivat kasaan niitä halpisvaatteita joita kansa silmät kiiluen kantaa rismoista ja sittareista kotiin kun halvalla saa.

Vaikka miten yrittäisin keksiä niin en heti löydä läppärin kaltaisesta tuotteesta mitään sellaista työvaihetta jossa kouluttamattoman lapsityönvoiman käytöstä olisi mitään iloa säästöjen suhteen.

Työvaiheet ovat pitkälti automatisoituja ja loppukokoonpanossakin kokoonpanijan täytyy ymmärtää tuotteestaan edes jotain ettei sutta tule enempää kuin toimivaa tuotetta.

Parikymppinen ja edes jotenkin koulutettu kiinalainen tuohon soveltuu jo siedettävästi mutta ei todellakaan 8 vuotias slummilapsi.

Jos noinniinkuin ajattelee asiaa tuotteen ja tuotannon kannalta...

Posted by: Jyri at 19.11.05 17:19

Jyri hoi, ei ehkä kasaamiseen mutta purkamiseen kyllä. Vastahan muutama viikko sitten tuli Tohloppi-teeveen puolelta laatudokkari, jossa näytettiin satavarmasti alle 10-vuotiasta pikkumiestä erottelemassa vasaralla ja taltalla käämikeloja piirilevyltä täysin "teollisesti".

Kerskakulutusyhteiskunta-ajattelu pohtii vain uusien tavaroiden tuotantoa ja siihen liittyviä prosesseja. Ei siis ihme, että tää maapallo on kohta hukkumassa rojuun.

Ympäristöajatteluun kuuluisi tuotteen koko elinkaari eli romuttamisen jälkeen raaka-aineiksi palauttaminenkin, mutta kaikissa elektroniikkaa sisältävissä tavaroissa se se vasta myrkyllistä hommaa onkin. Valmistajille kertyy säästöjä, kun monissa paikoin lakisääteiseksi määrätty pakkokierrätystyö "ulkoistetaan" kehitysmaihin.

Edes Nokialla ei tuossa suhteessa ole täysin puhtaita jauhoja laarissaan. Mutta en heitä ensimmäistä kiveä, koska eivät taida täysvihreitä arvoja noudattaa eräät toisetkaan lähipiirissäni toimivat kans.väl. yhtiöt.

Posted by: Rauben at 23.11.05 03:54

Näin pätkän tuosta dokumentista myös. Oli aikas työintensiivistä hommaa se loppukäsittely. Ja tuttuja tuotemerkkejä siellä purettavien joukossa vilahteli.

Posted by: Kari Haakana at 23.11.05 11:40