« Älkää koskeko otsikoihini! | Main | Kaikki tämä ja veivi myös »

marraskuu 17, 2005

Harmaatuontia

SonyBMG:ltä läpsähti tänään viiden maissa tiedote koskien kopiosuojausmylläkkää (oikeasti, yhtiötä alkaa jo melkein käydä sääliksi, melkein). Tiedotteen otsikko oli: "SONY BMG:N EUROOPASSA JULKAISTUISSA LEVYISSÄ EI OLE KOPIOSUOJAUSTA - Ongelmatapaukset liittyvät harmaatuontiin Yhdysvalloista".

Harmaatuontiin? Oletteko verkkokaupasta kuulleet? Okei, ovat ne, sillä yksityisen ostamisen mahdollisuus mainitaan tiedotteessa. Koko "harmaatuonnin" käsite on kyllä nykyään vähän kyseenalainen, kun yritetään tätä tavaroiden ja ihmisten vapaata liikkuvuutta... no olkoon.

Jotenkin panee hampaita kirskuttelemaan tiedotteen viimeinen tekstikappale:

1.1.2006 astuu Suomessa voimaan uusi tekijänoikeuslaki, jonka perusteella Suomeen on kielletty tuoda Euroopan talousalueelle (ETA) julkaisuoikeuden omistajan julkaisemattomia äänitteitä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli levyä ei ole julkaistu Euroopassa, sen suoratuonti on kiellettyä. Ostajan vastuulle jää varmistua, onko tukkurilla oikeus myydä kyseistä levyä.

No näinhän se vähän on. Mutta onko puukkoa pakko kiertää haavassa?

Ja hei, mikä mahtaa olla nykyisessä "valkotuontijärjestelmässä" pielessä, kun Stupido, Fennica ja kohtalaisen suuri Free Record Shopkin ovat kaikki tuoneet SonyBMG:n listalta löytyviä levyjä Suomeen?

Posted by Kari at 17.11.05 22:31

Comments

"No näinhän se vähän on. Mutta onko puukkoa pakko kiertää haavassa?"

Aika vanhaa "haavaa" tässä availlaan, koska ETA-alueen yhteisöraukeamisen pykälä on koskenut äänitteitä ja elokuvia jo 1990-luvulta lähtien, 1.1.2006 se laajenee kirjoihin ja sarjakuviin.

Sony BMG:n tiedotteessa oli tämän suhteen väärää, tai ainakin helposti väärin ymmärrettävää tietoa.

Posted by: Tero Lehto at 18.11.05 10:11

Ymmärsinpä näköjään itsekin väärin, koska kuvittelin, että yhteisöraukeaminen tuli voimaan vasta nyt. Eli ovatko Fennica jne toimineet väärin/laittomasti jo nyt tuodessaan maahan ETA:n ulkopuolella julkistettuja äänitteitä?

Posted by: Kari Haakana at 18.11.05 10:35

Periaatteessa suoratuontia harjoittaneet yritykset ovat toimineet tähänkin asti väärin. Asia on vaan nyt ajankohtaisempi ja sikälikin hassu, että esimerkiksi Stupido on ÄKT:n jäsenenä puolustanut tätä uutta tekijänoikeuslakia. Loogista olisi, että ÄKT toimisi aktiivisesti edistääkseen myös tämän maahantuontipykälän noudattamista eikä ainoastaan jahtaisi vertaisverkoissa äänitteitä jakavia ihmisiä. Lakihan on laki.

Posted by: Tomi Riionheimo at 18.11.05 19:08

No eihän levykauppiaan moraali ole varmaankaan sama silloin kun kuluttaja kantaa rahaa kauppaan kuin silloin kun kauppias kantaa rahaa pois kaupasta tukkurille..

Posted by: Jyri at 19.11.05 18:09

Viittaatko Tero tavaramerkin suomaan suojaan harmaatuonnilta?
ÄKT:n uutisia vuodelta 1999

Posted by: Jaakko at 20.11.05 13:40

Harmaatuonnin käsitteeseen tutkin kuukausi pari sitten, kun tekaisin Anime-lehteen haastattelun kysymyksestä sulkeeko uusi tekijänoikeuslaki (ja siihen kirjattu EU:n direktiivi) sarjakuvakaupat. Eduskuntakeskustelussa Erkki Pulliainen (vihr) antoi ymmärtää että nämä kaupat liikkuvat harmaalla alueella.

Löysin hyvin vähän minkäänlaisia virallisia asiakirjoja (netistä), joissa olisi esiintynyt ensimmäistäkään harmaatuonnin määritelmää. Lopulta oikeusministeriön mietinnössä viitattiin harmaatuontiin "tuontina joka tapahtuu ohi normaalien maahantuontiliikkeiden". No hyvä tavaton, jos liikeidea on olla sarjakuvien (tai äänilevyjen, tai kirjojen, lista jatkuu ja on pitkä) import-kauppa, joka ostaa artikkelinsa tukusta, niin mikä silloin on kyseessä, ellei maahantuontiliike?

Nettiostokset sikseen, mutta kun kaupparekisteriin merkitty ja veronsa Suomeen maksava liikeyritys rinnastetaan nykyään jollakin merkillisellä logiikalla harmaatuontiin, niin voi vain puuskahtaa taas kerran, että ei tällaista tosiaan tapahtunut Kekkosen aikana. Silloin nimittäin ulkomaalaisten lehtien ja kirjojen myyminen Suomessa oli vielä laillista.

Posted by: Jari Lehtinen at 23.11.05 22:05

Aika vanhaa "haavaa" tässä availlaan, koska ETA-alueen yhteisöraukeamisen pykälä on koskenut äänitteitä ja elokuvia jo 1990-luvulta lähtien, 1.1.2006 se laajenee kirjoihin ja sarjakuviin.


http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Onko noin?


Kun teoksen kappale on tekijän suostumuksella myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu, saa kappaleen levittää edelleen.

....


http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1995/19950446

19 § ei ainaskaan ole rajoitusta

(muuta kuin mainita että vuokraamisesta ja lainaamisesta).


http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20050821

19 § tulee rajoitus

Posted by: Kari Hurtta at 27.11.05 17:56

I wondered if you could set up some system where when your publish a new article, i get emailed to alert me?

Posted by: Naruto Shippuden at 08.01.10 06:53