« Blogi-, lehti- ja kurssikatsaus | Main | Paremmissakin piireissä »

lokakuu 29, 2005

Turpa kiinni, hörhöt

Kävin jo kommentoimassa Hesarin kulttuuriblogissa, mutta pitää avautua tännekin, kun ketuttaa.

Erkki Tuomioja, ulkoministerimme, on käynyt kirjamessuilla ja kertonut siellä verkkoviestinnästä että

ratkaisematon ongelma on (vaikka “netti on hyvä”), että keskustelupalstat keräävät hörhöjä. Sitä varten tarvitaan luultavasti päätoimittajia, jotka ovat vastuussa siitä mitä pääsee läpi.

Onhan se inhaa, kun erilaiset ihmiset pääsevät sanomaan mielipiteensä. Tällaiset ihmiset täytyykin siis leimata "hörhöiksi". Tuplainhaa on varmasti se, että nämä hörhöt voivat nykyään kenenkään estämättä perustaa blogeja ja kirjoittaa ihan mitä tahansa, kun mitään päätoimittajaa ei ole.

Paitsi että on. Tuomiojalla itsellään on käytössään Suojelupoliisi-niminen editori. Tätä ylintä editoria Tuomioja onkin ainakin kerran käyttänyt sensuroidakseen ulkopoliittisesti epämiellyttäviä sivuja.

Tätä taustaa vasten on lähinnä irvokasta, että Tuomioja esiintyy sanavapautta käsittelevässä keskustelutilaisuudessa.

Posted by Kari at 29.10.05 14:58

Comments

Ei Tuomioja nyt niiiin väärässä ole tuossa ajatuksessaan.

Minun puolestani jokainen hörhö saa kyllä perustaa omat fooruminsa ja julkaista niillä omia mielipiteitänsä aivan vapaasti mutta useasti jonkinmoinen julkisiin pelisääntöihin perustuva moderointi voisi parantaa tilannetta niillä foorumeilla joilla olisi tarkoitus käydä edes puolittain järjellistä keskustelua aiheesta tai aiheesta.

Usenetin maailmanlaajuisissa uutisryhmissä mainosspammerit tuhosivat käytettävyyden jo vuosia sitten eikä viimevuosien kehitys sfnet:n suomenkielisissä ryhmissäkään ole ollut mitenkään valoisa.

Yhtäällä S.Lehto tuuttaa ryhmään kuin ryhmään aihepiiristä riippumatta alativaihtuvien nimimerkkiensä takaa pseudonationalistista tajunnanvirtaansa, toisaalla Selin on neuvomassa uusille käyttäjille niinikään aina vaihtuvien nimimerkkien takaa "käyttäytymissääntöjään" jotka ovat aina ja tarkoituksella pääsääntöisesti yleisesti hyväksytyn sfnet:n netiketin vastaisia, energiaryhmässä eräs ilmeisemmin avohoidon partaalla oleva peikko jaksaa kirjoittaa faktoista välittämätöntä ydinvoimahuuhaata päivästä toiseen sellaisella tajunnanvirralla ettei kukaan enää jaksa vastata tai oikoa virheitä sillä toinen kyseessä ei ole dialogi vaan nimimerkki UJT:n monologi.

Esimerkkejä on lukuisia ja niiden lopputulemana on se että ennenpitkää keskustelu käytännössä hitaasti kuolee siksi ettei kukaan enää jaksa kaivella asiallisia kirjoituksia sieltä jostain huuhaan joukosta.

Posted by: Jyri at 29.10.05 17:33

Nettifoorumit ja muut uudet areenat ovat poliitikoille pelottava asia. He eivät ole tottuneet siihen, että on tällaisia "hallitsemattomia" medioita. Sanomalehtien, television ym. joukkoviestimien sisältöä on aina voinut ohjata melko tehokkaasti pitämällä tiedotustilaisuus tai lähettämällä lehdistötiedote, ja vähintään Yle on melko kiltisti ja kyselemättä välittänyt totuuden kansalaisille.

Viestinnän maailma muuttuu hankalammaksi, koska organisaatioiden tiedottajat ja viestintätoimistot eivät pysty samalla tapaa kommunikoimaan blogien pitäjien kanssa. Tai eivät ne edes tiedä pitäisikö tällaisia "kansalaisten tiedotusvälineitä" kohdella tiedotusvälineinä.

Pelko aiheuttaa aina hätäreaktioita, ja helpoin ja noin on kieltäminen. Tämä nähtiin hyvin Myyrmannin pommin jälkeen, kun etenkin kokoomuslaiset Ville Itälän johdolla olivat vaatimassa ties mitä ennakkosensuuria internetiin.

Posted by: Tero Lehto at 29.10.05 18:33

Sananvapaus tuntuu olevan erityisen vaikea asia, nyt kun sananvapaus ja massamedian keinot ovatkin yhtäkkiä käytännössä kaikkien kansalaisten ulottuvilla. Kannattaisiko tottua? Vaihtoehtohan on palata sensuurin aikaan, mitä yllättävän useat tuntuvat kaipaavan ainakin jossain määrin.

Posted by: mediablogi at 29.10.05 18:52

Moi!

Yhden aika pätevän trackerin perusteella, mun blogissa on käyty ainakin kaksi kertaa osoitteesta:
nobody.formin.fi

Kai arvaat kuka on ei-kukaan...

Posted by: Johan at 29.10.05 19:28

Kai arvaat kuka on ei-kukaan...

Joku ulkoministeriön vajaasta tuhannesta (jos edustustoja ei lasketa) työntekijästä?

Posted by: TeeÄs at 30.10.05 15:28

Eiköhän monen kannalta pelottavin tulevaisuuden visio ole se, että meille kasvaa medialukutaitoista kansaa, joka suhtautuu terveen kriittisesti kaikkeen viestintään, olipa se netissä tai vaikkapa sanomalehdissä.

Posted by: Pirkka at 30.10.05 21:39

Eihän Tuomioja väärässä ole, keskustelupalstathan nimenomaan keräävät hörhöjä. Jyri valaisee ongelmaa hyvillä esimerkeillä tuolla ylempänä.

Sananvapaudella on myös nurja puoli. On ihmisiä, jotka kokevat sen varjolla olevansa oikeutettuja sanomaan mitä tahansa kenelle tahansa. Se ei aina edistä asiallista keskustelua.

Voin hyvin kuvitella, että mitä merkittävämpi (julkisempi) henkilö on mukana keskustelussa, sitä enemmän hörhöjä keskustelu vetää puoleensa.

Posted by: Anu at 31.10.05 13:49

Eivät "massamedian keinot" ole blogien myötä kaikkien kansalaisten ulottuvilla. Jos katselee perusblogien herättämää kommenttien määrää, niin tyypillisin kommenttien lkm on 0. Tai yksi, jos paras frendi on tänään käynyt sivuillasi.

Siitä on aika pitkä matka kansalaisjournalismiin. Se, että jollakin jutulla on potentiaalia toteuttaa tietty idealistinen tavoite, ei merkitse sitä, että näin kävisi. Välttämätön ehto ei tarkoita riittävää ehtoa koskaan. Siksi ei voidan olettaa, että blogit voisivat kisata valtamedian kanssa. Ne eivät siihen pysty.

Mikähän olisi hyvä blogeja kuvaava analogia.... Kävisikö karaoke? Siinä kaikki voivat periaatteessa ryhtyä lavatähdiksi, mutta: 85 prosenttia populasta ei ole kiinnostunut koko touhusta, 10 prosenttia laulaa vain kaveripiirinsä kuullessa (lauantai-iltaisin puolentoista promillen tanassa) ja valitettavasti helvetin huonosti. Ja jos loput ovat aktiivisia, mikä on ehdottomasti optimistinen arvio, näistä joka sadas osaa oikeasti laulaa. Ja senkin villevalon takaa paljastuu ammattilaulaja (tästähän Karin blogi on leimallinen esimerkki).

Ehkäpä siis vain promillen murto-osa generoi mielenkiintoista tavaraa blogeihinsa. Se promillen osakin on hyvä juttu, jos se johtaa keskustelunavauksiin. Enempää ei oikeastaan kannata edes odottaa.

Posted by: Desc at 04.11.05 10:09

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)