« Journoslavia | Main | Päivän lainaus »

lokakuu 09, 2005

Sarvipäiset sankarit ja heidän kriitikkonsa

Ihailemallani Niko Nirvillä on uudessa Pelit-lehdessä mainio tv-aiheinen kolumni. Pointteja kirjoituksessa on vaikka kolmeen kolumniin, joten puutun niistä tässä vain muutamaan.

Nirvin aihe on tarkemmin sanottuna ns. genre-tv eli scifi- ja fantasiakama: Buffy, Babylon jne. Nirvin mielestä tämän kama saa mainstream-median televisiokritiikissa liian vähän ja vääränlaista huomiota. Kolumnirvin mukaan muutaman sarjan alkupään jakson perusteella ei voi tehdä oikeanlaisia johtopäätöksiä kokonaisteoksesta, joka saattaa virittyä parhaimmilleen vasta useamman tuotantokauden kuluttua.

Tässä Nirvi on oikeassa, mutta asiahan ei tietenkään koske pelkästään genre-tv:tä vaan yhä enemmän sarjamuotoiseksi muuttuvan television kritiikkiä yleensä. Sarjat noteerataan kritiikillä sarjan alkaessa ja sen jälkeen niihin palataan korkeintaan kolumneissa. Tämä on tietenkin kritiikkimuotoisen journalismin historian syytä: se on syntynyt arvioimaan yksittäisteoksia ja ensi-iltoja, ei tekemään jatkuvaa laaduntarkkailua.

Tästä seuraa tietenkin ongelmia myös ihan siinä perinteisessä kritiikkjournalismissa. Juuri eräänä iltana puhuin samasta aiheesta erään kulttuuria ja urheilua harrastavan ystävän kanssa. Hänellä kipupisteenä tosin oli avaruusoopperan sijaan ns. oikea ooppera. Ystäväni mukaan ensi-iltaesitys on usein kalpea varjo siitä, mihin teos kypsyy useamman esityskerran jälkeen. Hyvää kulttuurijournalismia olisi siis esityksen kehityksen seuraaminen pitkällä aikavälillä: kriitikko kävisi tsekkaamassa shown edistymistä useamman kerran esityskauden aikana. Yskintää blogimuoto krööhhmm.

Takaisin Nirviin. Toisena nostamisen arvoisena pointsina kirjoituksessa on genre-tv:n jääminen netin ja DVD:n jalkoihin:

Katsoako sarjat vuosien kuluttua heikolla kuvanlaadulla, mainosten pätkiminä, mahdollisesti reunaraiskattuna kokokuvaversiona vai teknisesti parempina versioina lähes tosiajassa netistä tai hiukan odottamalla DVD-boksina?

Hyvä kysymys, ja kuten Nnirvi huomauttaa, DVD-boksin saa joissakin tapauksissa käsiinsä jo ennen kuin jokin suomalainen kanava saa tuotoksen ruutuun täällä. Maailma kutistuu. Milloinkahan tämä alkaa näkyä tv-sarjojen hankintavauhdissa? Vai näkyykö jo?

Posted by Kari at 09.10.05 18:00

Comments

Hassua, kirjoitin itsekin juuri samasta aiheesta viime torstaina! Hyvä, etä asia on muidenkin mielessä. http://mediaopettajanpaivakirjoja.blogspot.com/2005/10/hyv-televisiosarja-vastaa-kymment.html

Posted by: MEDIAOPETTAJA at 09.10.05 19:11

Ja hyvin kirjoititkin, kiitos linkistä.

Tämä sarjakritiikkiasia liikkuu jotenkin nyt ajassa. Saa nähdä, muuttuuko se jossain vaiheessa. Tietenkin kulttuuri/tv-sivujen tilarajoitukset asettavat omat laitansa hommalle, mutta olet oikeassa siinä, että ei ihan joka elokuvaan kannattaisi mustetta tuhlata.

Esimerkki tältä pivältä: Tuuliajolla (Cast Away) tuli aivan vastikään telsusta. Siitä huolimatta leffasta täytyy vääntää (esimerkiksi HS:n) tv-sivuille tänäänkin täysin yhdentekevä juonireferaatin pökäle. Höh.

Posted by: KariH at 09.10.05 19:51

Näkyy jo. Mm. Nirvin mainitseman Babylon 5:n spinoff (mikä lie sen nimi olikaan) ostettiin Suomeenkin jokseenkin heti, kun sen tekemisestä ilmoitettiin. Sitähän ei sitten tehty kuin muistaakseni 13 jaksoa, mutta nekin täällä näytettiin.

Tosin esim. Aliaksen kohdalla odotettiin, että saadaan näytettyä Suomen kokonaisia vuosia useampi putkeen, ennen kuin ensimmäistäkään näytettiin. Täällä kotimaassa kun tv-sarjoja näytetään talvikaudessa enemmän kuin jenkeissä yhden seasonin aikana tehdään.

Posted by: Soopa at 10.10.05 01:52

"Hänellä kipupisteenä tosin oli avaruusoopperan sijaan ns. oikea ooppera. Ystäväni mukaan ensi-iltaesitys on usein kalpea varjo siitä, mihin teos kypsyy useamman esityskerran jälkeen."

Pätee myös teatteriesityksiin. Muutama vuosi sitten kyllästyin Turun kaupunginteatterin näytelmiin, kun ensi-iltanäytöksessä oli aina hapuilua ja jäykkyyttä. Sitten ryhdyin käymään katsomassa esityksiä vasta muutaman viikon tai kuukauden esittämisen jälkeen ja olin paljon tyytyväisempi. Ilmiö kertoo kai jotain teatterin-/oopperantekijöiden mahdollisuuksista tai mahdottomuudesta varata tarpeeksi aikaa harjoituksiin.

Posted by: auringossa at 11.10.05 00:07

Tuon tv-sarjojen dvd-julkaisun odotan todella saavan tv-yhtiöt miettimään, mitä ja milloin näyttävät katsojilleen. Huomasitteko muuten, että Six Feet Under tulee nykyään anamorfisena laajakuvana muiden HBO-sarjojen (Sex and the CIty poislukien) tapaan. En nyt rupea vetämään mitään hätäisiä johtopäätöksiä, myhäilen vain hiljaa television ääressä.

Posted by: Julius at 11.10.05 07:15

Sori: Juliuksen kommentti oli jäänyt roikkumaan. Osatekijänä oli se, että Julius oli käyttänyt tuollaista ässän, een ja äksän sisältävää sanaa. Hyi, pois sellainen! Tämä on siveä blogi.

Posted by: KariH at 11.10.05 22:39

Nirvihän on vanhoja porilaisia Hawkwind-diggareita...

Posted by: olioajatus at 13.10.05 12:25