« Päivän lainaus | Main | Heli är håt! »

lokakuu 12, 2005

Poliittista sarjakuvaa?

Poynterin Gregory E. Favre kirjoittaa tuoreen Calvin and Hobbes omnibusin tiimoilta sarjakuvista. Ja lähinnä siis Calvin and Hobbesista, jonka nerokkuutta ei käy kieltäminen.

Ohimennen Favre linkittää muihin klassikoihin ja muiden muassa Garry Trudeaun Doonesburyyn. Alan harrastajat sarjan tietenkin tuntevat, mutta suuremmalle suomalaisyleisölle sarja lienee tuntematon. Suosittelen kuitenkin, jos yhdysvaltalaista politiikkaa ja yhteiskuntaa yleisemmin kommentoiva sarjakuva kiinnostaa.

Ja sitten pointtiin, minulla oli täällä nimittäin sellainenkin. Missä ketkuleessa on suomalainen poliittinen sarjakuva? Ainoa mieleen tuleva esimerkki on Tarmo Koiviston HS:n kuukausiliitteeseen piirtämä Tää kaupunki, joka on hyvä, mutta kerran kuukaudessa ilmestyvänä varsin jäykkä kommentaattori.

Suomalaisista päivälehdistä luulisi löytyvän tilaa terävästi kirjoitetulle poliittiselle satiirille strippimuodossa. Ne iänikuiset Velhot, viidettätoista uusintakierrostaan vetävät Tenavat ja se *%&!# Karvinen joutaisivat jo hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Tässä kohtaa täytyy muuten nostaa hattua Ilta=Sanomille, joka on kiitettävästi Kuun kotimainen -sarjallaan nostanut näkyviin suomalaisia strippejä. Vaan eipä niissäkään poliittinen kommentointi juhli.

Posted by Kari at 12.10.05 10:30

Comments

Et kai, Kari, linkannut juttuun tämän sitaatin takia: "There are simply too many wannabees -- --, or too many not-so-funny ones, such as Non Sequitur and so many others" ?

Äh, menee vähän piru Raamattua -linjalle tämä.

Posted by: OlliS at 12.10.05 11:32

Minusta(kaan) Non sequitur ei ole erityisen hauska tai erityisen terävästi kommentoiva, mutta ei, tuo lainaus ei ollut se syy. Favreen linkkasin, koska kirjoitus sai minut miettimään tätä asiaa.

Posted by: Kari Haakana at 12.10.05 12:02

Poliittinen sarjakuva piileksii maan alla. Melkein jokaisessa pienlehdessä on jonkinlainen poliittisia kommentteja ilmaan heittävä strippi, kokeeksi voi tsekata vaikkapa Voimassa ilmestyneen Tuomas Kyrön Toisen Luokan.

Posted by: Teppo Moisio at 12.10.05 12:50

Äh, Kyyrön sarja on tietenkin erinomainen esimerkki kaipaamani kaltaisesta sarjasta. Miksi se ei tullut mieleen kirjoittaessa? Kiitoksia!

Vaan ehkä on niin, että Toisen luokan kaltainen sarja vaan yksinkertaisesti olisi liikaa päivälehdelle, joissa sarjikset ovat pelkästään harmitonta hubaa.

Posted by: Kari Haakana at 12.10.05 13:14

Ilmaisjakelulehti Vartti on näemmä ottanut sarjissivulleen Get Fuzzyn, joka on suomennettu osuvasti "Vastakarvaan". Alkupään sketseissä ei vielä tunnu olevan samaa särmää kuin uudemmissa, tai sitten suomentaja ei ole ollut ihan ajan tasalla.

Matin maapallo on silti sarjiksien aarreaitta, ja tähän asti paras sarjissivu, joka voittaa minkä tahansa suomalaisen sanomalehden valikoiman.

Posted by: Julius at 12.10.05 14:14

Minä puolestaan en tajua miksi Hiltusen loistava Väinämöinen loistaa vain poissaolollaan suomalaisista valtalehdistä. Keskisuomalaisessa ja maaseudun tulevaisuudessa taitaa ilmestyä mutta miksei muissa.

Posted by: zache at 12.10.05 16:30

Höh. Kotimaisia poliittisia sarjakuviahan on paljon. Yleensä niissä tosin on vain yksi ruutu ja niitä kutsutaan "pilapiirroksiksi", eikä niitä julkaista sarjakuvasivuilla. Mutta kyllä ne sarjakuvia ovat, yhtä paljon kuin vaikka Gary Larsonin Far Side.

Poliittisen *strippi*sarjakuvan puuttuminen on sitten asia erikseen, samoin kuin poliittisen albumisarjakuvan.

Osa syistä lienee historiallisia (yksiruutuisten pilapiirrosten vahva asema lehdistössä), osa käytännöllisiä (ajankohtainen satiiri tuppaa vanhenemaan nopeasti, mikä vaikeuttaa myöhempää jatkolevitystä ja julkaisua albumimuodossa).

Lisäksi voisin veikata, että moni ainakin nuoremmista sarjakuvantekijöistä vähintäänkin haaveilee ulkomaiden valloituksesta, ja se voi olla vaikeaa jos päähenkilöinä ovat Vanhanen ja Heinäluoma.

Mutta olihan esim. Lempi aikanaan sangen poliittinen sarjakuva.

Posted by: TK at 12.10.05 16:43

Vielä lisäyksenä että löytyyhän Jopen tuotannosta muutakin kantaaottavaa strippisarjakuvaa:

http://www.laakisarjat.fi/ups9.html

Eikä yhteiskunnallisesta sarjakuvasta puhuttaessa saa unohtaa mestaria:

http://www.laakisarjat.fi/ups17.html

Posted by: Tk at 12.10.05 16:54

Toisena lisäyksenä pieni käytännön pointti: useimmat sanomalehdet käsittääkseni haluavat, että julkaisemattomia strippejä on varastossa muutaman viikon "puskuri". Tämä tekee ajankohtaisuudesta sangen vaikeaa.

Pilakuvien suhteen käytäntö on tietysti toinen. Koska pilakuvat sijoitetaan yleensä uutissivuille, on pilakuvan paikka helppo täyttää muulla materiaalilla, jos piirtäjä jää bussin alle. Sarjakuvasivuilla vastaava paikkaaminen on vaikeampaa.

Posted by: TK at 12.10.05 17:12

TK: joo, tarkoitin juuri strippisarjakuvaa, olisi pitänyt täsmentää.

Lempiä en ole pitänyt mitenkään erityisen poliittisena sarjakuvana, mutta ehkä oma käsitykseni poliittisuudesta on liian yksioikoinen.

Ajankohtaisuus ei ihan hirveästi kärsi parin viikon puskurista, vaikka oma merkityksensä sillä varmasti on.

Posted by: Kari Haakana at 13.10.05 13:18

no, ei strippi, mutta politiikkaa parhaimmillaan, kaleva,, ja jari,.

Posted by: riistamies at 13.10.05 20:31

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)