« Sarvipäiset sankarit ja heidän kriitikkonsa | Main | Poliittista sarjakuvaa? »

lokakuu 11, 2005

Päivän lainaus

Tero Lehdon uutisesta Tietokone.fi:ssä:

Liedes uskoo, että suojausmenetelmien kehittyessä nykytilanne jää lyhytaikaiseksi häiriöksi tekijänoikeuslain tulkintaepäselvyyksien kannalta.

Niin varmaan. Kyllä oikeudenomistajat pitävät huolen siitä, että tällainen lyhytaikainen häiriö hoidetaan kuntoon.

Vaan toisaalta, onhan se ihan hyvä, että OPM pistää pystyyn tekijänoikeus-FAQin. Se toivottavasti selkeyttää tilannetta sen suhteen, mikä on sallittua ja mahdollista tästä eteenpäin.

Posted by Kari at 11.10.05 18:01

Comments

Niinpä, kun Liedes kerran tuon uutisen mukaan itsekin kertoo että "Liedeksen mukaan teknisten suojausten tiukkuus johtuu siitä, että niiden on katsottu olevan erityisesti kehittyvän verkkokaupan ja liiketoiminnan kehityksen kannalta keskeisiä."

Ei enää edes mitään pyhiä puheita artistien oikeudesta tuotoksiin tms. vaan suoraan kerrotaan että kauppiaitten aseman puolesta tämä laki tehtiin. Eli jatkossa kuluttajilla on tosiaankin se oikeus ostaa esim. jonkun musiikkituotteen (en edes yritä käyttää sana "levy" tässä) käyttö tietyssä laitteessa tietyllä ohjelmalla. Ja piste. Kaikki muu on vain tilapäistä häiriötä!

Posted by: Helen at 11.10.05 18:35

Ja samalla on näemmä lopetettu puheet siitä että cd-levyihin tulevien suojausten purkaminen olisi laitonta (ihan loogista kun kerran tiedetään ettei niitä saada muutenkaan toimiviksi). Noh nyt kun laki on mennyt läpi niin ehkä ei tarvitse enää sumuttaa ihmisiä retoriikalla

Posted by: zache at 11.10.05 18:48

Mutta tuomioistuin tuomitsee lakien eikä faqqien perusteella... Ihme toilailua.

Posted by: Kennu at 11.10.05 21:48

Hyvä että opetusministeriö vihdoin tiedottaa, vaikka jonkinlaisella FAQ-sivulla.

Herää kuitenkin kysymys, että miksi ministeriö ei ole vastannut näihin kysymyksiin selkeästi jo aikaisemmin - niiden yli kolmen vuoden aikana kun tekijänoikeuslakia on yritetty uudistaa. Kysytty nimittäin on. Selvitykset olisi olleet paikallaan myös lain perusteluissa.

Nyt tuntuu käyneen niin, että laki hyväksytettiin ilman käsitystä seurauksista arkipäiväisissäkään tilanteissa (esim.ovatko "CD-levyjen" käyttöestot lain tarkoittamia tehokkaita suojauksia). Mutta yllättäen viikko lain hyväksymisen jälkeen ollaan jo pistämässä pystyyn infosivua. Näinköhän FAQ-sivu on selkeämpi kuin saman porukan kirjoittama lakiesitys. :I

Pitää myös muistaa, että ministeriön tulkinnoilla ei enää kun lakiteksti ja perustelut on lyöty lukkoon ole mitään juridista merkitystä, vaan lopullisen päätöksen lain epäselvien kohtien tulkinnoista tekee tuomioistuin. Huonoin vaihtoehto olisi, että ministeriö tulkitsee lain epäselviä kohtia tiukasti, teosten käyttäjän vahingoksi. Liian tiukasta tulkinnasta voi tulla "virallinen totuus", jonka perusteella ihmiset rajoittavat toimintaansa jotta eivät vahingossakaan rikkoisi lakia. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä "chilling effect"...

Posted by: Kai Puolamäki at 12.10.05 18:32