« Paremmissakin piireissä | Main | Pressaa pukkaa »

lokakuu 31, 2005

Langaton latte

Hitaasti hiipivät avonaiset wlan-verkot Helsinkiinkin, mutta hiipivät kuitenkin.

Robert's Coffee, tuo Suomen Starbucks, on asentanut kahviloihinsa surffilautoja ja niiden mukana langattomia yhteyksiä. Kluuvin kahvilaankin näyttävät jo tuoneet koneet ja wlan on kuulemma tulossa perässä. Se on hyvä asia se.

Posted by Kari at 31.10.05 13:28

Comments

hei.

kuulostaa hyvältä, suomessa nuo langattomat yhteydet laahaa vähän jälkijunassa, verrattuna esim. viroon.

suomessa lienee syynä myös lainsäädäntö, langattomien yhteyksien ylläpitäjä on vastuussa koneilla/yhteyksillä tehdyistä tietoturvarikoksista.

varmaan ainakin tietoteknisesti tumpelompia kahvilayrittäjiä voi mietityttää että joutuisi hakkerin/krakkerin takia oikeuden eteen (?).

Posted by: jukhau at 31.10.05 22:22

Niinkö? en ole juristi, mutta minusta moinen kuulostaa järjettömältä. Se tosin saattaa johtua siitä, että en ole juristi.

Posted by: Kari Haakana at 01.11.05 13:15

"Niinkö? en ole juristi, mutta minusta moinen kuulostaa järjettömältä. Se tosin saattaa johtua siitä, että en ole juristi."

On huoli minusta ihan aiheellinen, jos kodin tai ravintolan yhteydellä tehdään esimerkiksi tietomurto. Ei tietenkään ole niin, että jos ravintolayrittäjän verkkoa käyttäen tehdään tietomurto, ravintolayrittäjä olisi vastuussa, mutta ei ole kivaa sekään, jos ei ole lokitiedostoja joista voisi heti näyttää, että verkkoa oli käyttänyt ulkopuolinen.

Nimittäin kun asia on auki, poliisi kikuttaa muknaan koneet ja verkkolaitteet tutkinnan ajaksi. Oma asema helpottuu, jos tunnistaa käyttäjät ja pystyy osoittamaan väärinkäyttäjät.

Posted by: Tero Lehto at 01.11.05 18:36

En vieläkään ole ehtinyt kouluttautua juristiksi, mutta suhtautuuko poliisi samalla tavalla operaattoriin? Siis sellaiseen oikeaan operaattoriin, joka maksusta interwebiä jakelee?

Panisin tähän jonkun näppärän autoanalogian, ellen olisi autoanalogioiden vannoutunut vastustaja.

Posted by: Kari Haakana at 01.11.05 22:02

Tuosta asiasta on ollut eri yhteyksissä kirjoituksia, aika "korkealta" asiantuntijataholta tullutta kritiikkiä. Varmaan googlettamalla voisi jotain löytyä juuri tuosta wlan-hotspotin ylläpitäjän vastuusta tietomurron yhteydessä.

Tuo operaattorivertaus on hyvä, koska eihän suomessa ISP:t ole vastuussa oikein mistään.


Posted by: Jukka H at 25.01.06 23:35