« Trendikäs miestenlehti, osa herratietääkuinkamonta | Main | Marian Helmi tänään kello 18 »

lokakuu 27, 2005

Kun toimittaja bloggaa - tai varsinkin kun ei

Naapurini (no hei, täällä Käpylässä välimatkat ovat suhteellinen käsite) Mattias Erkkilä on tökkinyt suomalaisia bloggaajia kopsaamalla ruotsalaisesta lehdestä otsikon, jonka mukaan blogit ovat kuolleet.

Muuallakin, tietenkin, keskustellaan toimittajista, blogeista ja toimittajien asenteista blogeja kohtaan. Suosittelen Paul Conleyn erinomaista kirjoitusta aiheesta (via Poynter). Erityisesti minua kosketti tämä kohta:


When a publisher convinces someone from this group ["people who don't understand a thing about conversational editorial, but think that they do"] to create a blog, you'll get the lamest product imaginable. It will be "irreverent." It will likely use words such as "curmudgeon" or "rant" in the title. It won't be conversational. There won't be a feedback function. It won't have external links. All you'll get is a poorly written column that appears in reverse chronological order.

Näitä on nähty: kiireellä pystytty blogihko, joka on olemassa, koska sellainen näyttää nyt olevan tapana.

Myös Conleyn kuvaus ns. lumiukkojournalisteista osuu kohdalleen. Näihinkin on tullut törmättyä ja vielä toimituksissa, joissa lumiukkoja ei mitenkään voisi kuvitella olevan töissä.

The third group, growing smaller every day, is completely unaware of what has happened in the past few years. They don't know what a blog is. They are still upset that the company started a Web site and they don't believe they should have to write for it ... They are print reporters, and they never miss an opportunity to tell you that. They are often quite delusional about their writing ability and their influence in the industries they cover. And each and every day they grow less valuable to the companies that employ them.

Niin totta.

Posted by Kari at 27.10.05 09:37

Comments

Koko tilanne muistuttaa minua WWW:n alkuajoista, kun kaikilla piti olla "kotisivu", koska kaikilla muillakin oli se. Ja parin vuoden ajan kaikilla olikin, mutta kukaan ei tiennyt mitä niihin laitetaan, joten siellä oli sitten vuosikertomusta ja muuta typerää.

Ehkä varsinainen blogivallankumous on vasta tulossa.

Posted by: Janne at 27.10.05 12:04

Toimittajien bloggaamisesta puheenollen, törmäsin sattumalta Kansan Uutisten toimittajan Kai Hirvasnoron blogiin osoitteessa
http://hirvasnoro.blogspot.com/
Siellä näyttää olevan pelkästään hänen KU:n Viikkolehden artikkeleitaan, mutta hyvä niinkin. Paljon mielenkiintoista ja virkistävää luettavaa sen sijaan mihin yleensä tyytyy - eipä ole KU juuri koskaan tarttunut käteen.
Tässä esim. juttu " Edistyksen Erkki, oikea teflon-pertti":
http://hirvasnoro.blogspot.com/2005/09/edistyksen-erkki-oikea-teflon-pertti.html

Posted by: Antti Leppänen at 27.10.05 12:41

Kas peijakasta, Mattias on vaihtanut Tivin M&M:ään. Niin, ja Tivinkin toimittajat tietty bloggaavat, jotkut kainosti ilman nimimerkkiäkään, jotkut ihan nimelläkin; http://www.tietoviikko.fi/tiviblogi

Posted by: jal at 27.10.05 13:03

Blogia on mediana ja välineenä vaikea ymmärtää, jos sitä ei itse ole kokeillut eri tavoin. Siksi kai on niin helppo tredikkäästi puhua blogien kuolemasta, vaikka blogit ovat pikemminkin hoipertelevia naperoita, jotka täysi elämä edessään vasta opettelevat luopumaan vaipoistaan. Ups, taisi tulla vahinko... vaihdetaan... ja jatketaan kävelyn opettelua.

Pitemmästikin kirjoitin aiheesta:
http://mediablogi.typepad.com/mediablogi/2005/10/blogitko_kuolle.html

Posted by: Matti at 27.10.05 16:24

Kirjoitus tosiaan nostatti keskustelua ja muutakin hämminkiä, ehkä jopa yli odotusten. Hieman yksitotista väkeä tuntuu bloggaajienkin joukosta löytyvän, mutta kaikkialtahan niitä.
Pitänee jatkaa aiheesta jo ensi viikolla.

Posted by: Mattias Erkkilä at 27.10.05 22:21

Conleyn toinen lainaus naurattaisi, ellei se olisi niin totta. Mutta eipä anneta epätoivon voittaa ihan vielä, 1,1 miljoonaa laajakaistakotia ei voi olla väärässä: netti on tullut jäädäkseen.

Kivaa kumminkin että verkko kiinnostaa taas. Alex tekee fyrkkaa yrityskaupoilla ja netti on keksitty jälleen kerran uudelleen. Ja jokaisella kolumnistilla on mielipide netistä. :D

Princeä mukaillen: Let's party like it's 1999!

Posted by: Pekka at 27.10.05 22:58

...ja Pekkakin on palannut nettihommiin :-) Tietääkö kukaan, mitä osakkeita nyt pitäisi jonottaa? Ja vielä yksi juttu: taisin bongata pari päivää sitten Rytsölän IS:n juorupalstalta!

Posted by: Kari Haakana at 28.10.05 10:38

http://venttiili.typepad.com/musti/2005/10/blogi_kuollut_.html

Posted by: MUSTI at 31.10.05 12:17

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)