« Lumessa kelkan kanssa | Main | Terveisiä Nizzasta »

lokakuu 23, 2005

Jyrinää ja pauketta

Elämäni on yhtä sotaa. Telkkarissa jyrisee Isku mogadishuun, joka on jostain syystä jäänyt katsomatta. Mark Bowdenin kirjan olen kyllä lukenut ja erinomainen kirja se onkin. Elokuvakaan ei vaikuta hullummalta.

Huomiselle keikalle otan matkalukemiseksi Max Hastingsin erinomaisen Armageddon - The battle for Germany 1944-45 -kirjan. Siinä missä Bowdenin teos kuvaa ja analysoi yhden kaoottisen modernin katutaistelun, Hastingsin kirja pyrkii samaan Saksan länsi- ja itärintaman massiivisten divisioonatasoisten yhteenottojen suhteen.

Omalla listallani Hastings nousee lajissaan samaan luokkaan kuin Antony Beevor. Kummallakin on hieno taito liikkua ylimmästä esikuntaportaasta yksittäisen sotilaan tasolle ja esittää perusteltuja näkemyksiä kummastakin. Täytynee hankkia Hastingsin aiempia kirjojakin, Akateemisessa näytti olevan tarjolla ainakin Bomber command. Ja ammatillisestikin kiinnostavaa olisi lukea Going to the wars, jossa kirjailija kertoo elämästään sotakirjeenvaihtajana.

Posted by Kari at 23.10.05 22:54

Comments

Joo, Hastingsin ja Beevorin ero on siinä, että Hastings oli itse kuvaamassaan sodassa, siis toisessa maailman-. Loistavia kirjoittajia toki molemmat.

Posted by: Jari at 24.10.05 11:10

Ei kai Hastings niin vanha ole? Heti en virallista bioa löytänyt ja Wikipediastakin tieto löytyy, mutta yhdessä esittelyssä (http://www.cpre.org.uk/news-releases/news-rel-2002/27-02.htm) Hastingsin syntymävuodeksi kerrotaan 1945.

Posted by: Kari Haakana at 25.10.05 12:21

Ei kun siis tieto puuttuu Wikipediasta.

Posted by: Kari Haakana at 25.10.05 12:22

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)