« Poliittista sarjakuvaa? | Main | Parnasso avasi blogin »

lokakuu 13, 2005

Heli är håt!

Pari päivää on mennyt ihmetellessä niitä nimelläni tehtyjä Google-hakuja, joilla tänne on tultu. Eilen illalla sitten selvisi, kun istuin katsomaan maanantaina missaamani Ögonaböj-ohjelman uusintaa. Viikon katsoja -osuudessa mainittiin tämä blogi. Enemmän huomiota tosin sai Ei se haita -blogi, mutta se johtuu tietenkin siitä, että se on kaksikielinen. Lellivät, kielivähemmistöläiset, toisiaan.

Mutta silti! Voinko lähettää terveisiä? Heli rulettaa! Stan on hassu! Tahdon katsojatapaamiseen!

Eilen tuli tv:stä myös toinen osa Näytetään kieltä -ohjelmasta. Vaikka ohjelmassa tai sen www-sivuilla ei asiaa mainitakaan, on ohjelmaidean takana SVT:n Värsta språket -ohjelma.

Suomalainen versio on kovin suomalainen. Ruotsalaisen hävyttömän hauskan ja polittisesti epäkorrektin letkeyden tilalla on jäykkää koulu-tv-vääntöä. Ja joo, tiedän, on epäreilua verrata näitä kahta. Tulee samanlainen olo kuin verrattaessa suomalaista ja amerikkalaista elokuvaa: pitäisi jotenkin (muka) lähtökohtaisesti ottaa huomioon, että budjetit on pienemmät, kokemus lyhyempää ja niin edelleen. Mutta lopputulos nyt kuitenkin ratkaisee ja Värsta språket pesee kielennäyttämisen 6-1. Ette usko? Värsta språket tulee näemmä uusintana SVT:ltä 21.12. alkaen. Suosittelen.

Sen yhden maalin suomalaisohjelma saa paikoitellen kiinnostavista kielianalyyseista, joita tässä kakkososassa heittivät suvereenit Auli Hakulinen ja Jukka Kemppinen. Homman melkein onnistui pilaamaan Heli Laaksonen, tuo lounaismurteiden kävelevä ulkomuseo. Poistuin tv:n äärestä aina Laaksosen saapuessa ruutuun, mutta minä olenkin Itä-Suomesta, minä.

Posted by Kari at 13.10.05 12:58

Comments

Olisin onnitellut Ögonaböj-maininnasta jo aiemmin, mutta epäilin, että olet liian "cool" mainostaaksesi mainintaa blogissa :-)
Nooh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja tervetuloa Viikon katsojien joukkoon!

Posted by: Marinadi at 13.10.05 13:22

Joo, onnittelut minunkin puolestani!

Täyttä asiaa puhut myös Värsta språketista sekä erityisesti Heli Laaksosesta. :D

Posted by: Ugh at 13.10.05 14:25

Minä cool? Ai niin, me ei olla tavattu. Kyllä sitten suomut rapisee.

Posted by: Kari Haakana at 13.10.05 15:43

Minun puolestani ihmiset saavat aivan vapaasti vihata kaupunkeja, varsinkin suuria sellaisia. Mutta jos se on jonkun kirjallisen tuotannon keskeisiä markkinointistrategioita, koen oikeudekseni tympääntyä.

Posted by: Timo Riitamaa at 13.10.05 16:05

Lelliminen johtuu nimenomaan siitä, että minä kuulun alunperin savolaiseen kielivähemmistöön.

Posted by: Hanna at 14.10.05 10:56

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)