« Marian Helmi tänään kello 18 | Main | Turpa kiinni, hörhöt »

lokakuu 29, 2005

Blogi-, lehti- ja kurssikatsaus

Blogit
Hesari on työntänyt tonteille laskujeni mukaan seitsemän uutta blogia. Kiinnostavilta näyttävät ainakin kirjailija Mikko Rimmisen blogi, joka on myös ensimmäinen toimituksen ulkopuolinen blogi, jonka HS julkaisee. Saaneeko Rimminen bloggaamisestaan ihan rahaakin? Ja hienosti Rimminen ottaa genren haltuun heti ensimmäisessä merkinnässään ja katkaisee sen kesk

Muita mainitsemisen arvoisia HS-uutuuksia ovat Jussi Ahlrothin marginaalikulttuuri(?)blogi sekä Tietokone-lehden entisen toimittajan ja nykyään HS:n kaupunkitoimituksessa vaikuttavan Jarmo Huhtasen blogi.

Lehdet
Journalisti-lehti herää uusimmassa numerossaan ja antaa huutia JSN:n munattomalle lausumalle tuotesijoittelusta ja piilomainonnasta. Se on hyvä se. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kurssit
Maanantaina pitäisi mennä kertomaan aikakauslehti- ja free-toimittajille blogeista. Vedämme tilaisuuden Matti Lintulahden kanssa. Minun tehtäväni on kertoa blogeista noin yleensä ja Matti keskittyy niiden journalistiseen ulottuvuuteen. Tuleeko kenellekään mieleen jotain, mitä noin erityisesti pitäisi korostaa, kun toimittajille puhuu blogeista?

Posted by Kari at 29.10.05 11:43

Comments

Minä korostaisin suoraa ja pysyvää kontaktia yleisöön. Blogeissa mahtavaa on koukuttuminen - kommentoituaan jotakin on palattava katsomaan, mitä muut ovat kommentoineet ja onko blogin kirjoittaja kommentoinut kommenttia. Osallistuminen, kannan ottaminen, saa sitoutumaan.

Blogiformaatti eivät ole sinänsä itsetarkoitus, mutta blogijulkaisualusta on ensimmäinen helppokäyttöinen työkalu, jossa nettisivut pysyvät asiayhteydessään ja tallessa ja muodostavat säilyvän historiallisen dokumentaation kirjoittajan ajattelusta ja kommenteista.

Blogit ovat meillä tämän hetken juttu ja varmasti jäävätkin tiedotusvälineiden dialogin käymisen työkalupakkiin. Mutta nurkan takana odottaa jo uusi maailma. Olen viettänyt aamun opettamalla uutta bottiani small talkkaamaan.

Posted by: Tuija at 29.10.05 12:27

Joo, tämä kaksisuuntaistuminen tai journalismin muuttuminen keskustelevammaksi on isompi ilmiö ja blogit ovat (journalismin suunnasta katsoen) sen yksi osa tai väline.

Posted by: Kari Haakana at 29.10.05 12:58

Linkittäminen. Tekstsi blogissa on hypertekstiä.

Posted by: Jaakko at 29.10.05 13:55

Toimittajille bloggaamisesta puhuessa kannattaa ottaa esille ja keskusteluun problematiikka siitä, että kirjoitetaanko blogiin omalla vai työnantajan ajalla tai ovatko ne päätoimittajan tai ylipäätään vastaavan toimittajan vastuulla.

Jos blogi on selkeästi osa toimituksellista sisältöä, kuten vaikka Hesarin tai Tivin blogit, näitä ongelmia ei varmaan ole, mutta kaikenlaisia sekaroolejakin on näkynyt.

Sekin kannattaa ottaa esille, että jos toimittaja tekee blogia vapaa-ajallaan, mutta työhönsä liittyvistä asioista, kannattaa sopia mistä sopii kirjoittaa ja mistä ei. Vaikka toimittajan työ on luonnostaan jakaa tietoa, liikesalaisuuksia on sielläkin, kuten vaikkapa tulevien juttujen sisältö jne.

En tiedä, ehkä nämä ovat itsestäänselvyyksiäkin.

Posted by: Tero Lehto at 29.10.05 18:25

Meillä kaikki bloggaajat saavat kirjoittamisesta rahaa joko palkan tai palkkion muodossa. Jo tekijänoikeussyistä (Kari tietää kyllä miten ahneita sopimuksia kustantajat tekevät toimittajien kanssa) kaikilla kirjoittajilla on jonkinlainen työsopimus Hesarin kanssa.

Ja juuri tuosta Teron mainitsemasta syystä lopetin oman Pekkaspace Headquartersin: itselleni oli hyvin epäselvää, missä siinä meni työn ja vapaa-ajan raja. Nyt 5G-blogin kanssa linja on selkeä: siellä puhuu toimittaja Pekkala, ei yksityishenkilö Pekkala (asiaankuuluvine vastuineen).

Posted by: Pekka Pekkala at 30.10.05 14:09

Sivulauseessa voisi ehkä mainita, että Suomessa on ainakin 3-4 bloggaajaa, joille maksetaan palkkaa duunista.

Ja siitäkin, että kun Pirkka.fi rakensi saittinsa isolta osin kokonaan blogien varaan (tai etäisesti blogia muistuttavien otusten), kävijämäärät näyttävät todistavan, että ratkaisu oli oikea. Ainakin suositteilisin kaikille, jos joku tänään kysyisi.

Posted by: Petteri Numminen at 30.10.05 15:23

Mille kurssille olette Lintulahden kanssa menossa? Onko tuo se toinen Taideteollisessa käynnissä oleva, erikoistoimittajille suunnattu aikakauslehtijournalismin kurssi? Täytyy varmaan pyytää teitä puhumaan blogeista meille konsepti- ja editointikurssilaisillekin ensi keväänä.

Posted by: Mari at 31.10.05 20:50

Eiku me oltiin jo, ja se oli enemmänkin tuollainen iltatilaisuus, jossa Matti ja minä kerroimme blogeista ja journalismista aikakauselehti- ja freetoimittajille.

Oli hauskaa ja toivottavasti hyödyllistäkin. Interaktiivista ainakin: toimittajat on hyviä kysymään, sattuneesta syystä.

Posted by: Kari Haakana at 01.11.05 22:04

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)