« Tv-advertoriaaleille oma tunnuksensa | Main | Lumessa kelkan kanssa »

lokakuu 18, 2005

Bloggaavat päätoimittajat

Helsingin Sanomien päätoimittajan Reetta Meriläisen blogi on ilahduttava uutuus. Toivoa sopii, että Meriläinen osallistuu blogissa syntyvään keskusteluun ja avaa myös sitä koneistoa, jolla HS:n jutut syntyvät.

Toisaalla Mediaviikon päätoimittajan Paavo Vasalan päätös dellata kommentit pääkirjoituksensa lopusta herättää kiivaitakin mielipiteitä.

Okei, kommenttien pyyhkiminen ei näytä hyvältä. Eikä niitä kommentteja tietenkään saa minnekkään lopullisesti hävitettyä. Kommenttien ruuvailu on mielestäni munatonta toimintaa, jos kysymys ei ole selvästä spämmistä tai laittomuuksista.

Toisaalta taas. Mediaviikossa on kyse Vasalan julkaisusta, jossa hän tekee mitä tahtoo. Mitään sen kummempaa velvollisuutta Mediaviikolla ei ole pitää pääkirjoituksensa perässä kirjoituksia, jotka päätoimittajaa nyppivät. Yksi jos toinenkin bloggaaja on poistanut itseään ärsyttäneitä kommentteja tai jopa kokonaisia entryjä blogistaan.

Posted by Kari at 18.10.05 17:43

Comments

Eihän toi mun kirjoitus nyt niin kiivas ollut muuten kuin otsikon osalta (tarkoituksella pistin sen alatyylikseksi). Lähinnä ivallinen. Mutta miksi ei olisi ivallinen ja ilkikurinen, kun toinen tekee kaikkensa sen kohteeksi joutumisen eteen. Jokainen tietenkin tehkööt mitä halua julkaisullaan haluaa, mutta kovin näppärää pelisilmää ei päätoimittaja näytä omaavan.

Voi kun joku tekijänoikeuslain puolustaja esittäisi niitä tuhteja argumentteja lain puolesta sekä osoittaisi kaikki epäilyt aiheettomiksi. Tietenkin mahdottoman edessä ei kovakaan yrittäminen auta. Tuulimylly tämäkin ...

Posted by: Schizo-Janne at 18.10.05 19:46

Meniköhän Haakanalla puurot ja vellit hiukka sekaisin?

Mitään sen kummempaa velvollisuutta Mediaviikolla ei ole pitää pääkirjoituksensa perässä kirjoituksia, jotka päätoimittajaa nyppivät. Yksi jos toinenkin bloggaaja on poistanut itseään ärsyttäneitä kommentteja tai jopa kokonaisia entryjä blogistaan.

Ensin puhutaan pääkirjoituksesta ja sitten sujuvasti kerrotaan blogaajista. "Arvostetun" julkaisun pääkirjoitus onkin siis vain tavallisen blogin veroinen?

Kyllä vakavana julkaisuna esittäytyvän sivuston uutisten sorkkimiseen suhtaudutaan muuallakin asialle kuuluvalla huumorilla.
http://www.tietokone.fi/foorumi/keskustelu.asp?threadid=62186&areapage=4

Posted by: Janne Pirinen at 18.10.05 21:16

"Ensin puhutaan pääkirjoituksesta ja sitten sujuvasti kerrotaan blogaajista. "Arvostetun" julkaisun pääkirjoitus onkin siis vain tavallisen blogin veroinen?"

Just näin. Verkkojulkaisuja molemmat.

"Kyllä vakavana julkaisuna esittäytyvän sivuston uutisten sorkkimiseen suhtaudutaan muuallakin asialle kuuluvalla huumorilla."

Niin pitääkin. Ja kuten huomaat, niitä kommentteja ei ole menty poistamaan.

Posted by: KariH at 18.10.05 21:26

"Arvostetun" julkaisun pääkirjoitus onkin siis vain tavallisen blogin veroinen?

Just näin. Verkkojulkaisuja molemmat.

Hieno homma Siis Hesarin ja Mediaviikon pääkirjoitukset ovat yhtä varteenotettavaa materiaalia kuin vaikkapa Hurjien Hippien vieraskirja?

Posted by: Janne Pirinen at 19.10.05 00:05

Niin no, ehkäpä hesari ja vaikka tietokonelehti ovat oikeita lehtiä ja Mediaviikko on viestinnän ja median wannebe lehti ja sen funktio on jossain muualla kuin journalismissa. :)

Vähän niinkuin kaverinikin sai duunissaan titteliksi 'universumin keisari' niin kuka tahansa voi tituleerata itseään päätoimittajaksi, mutta jos julkaisun taso on jossain blogien joukossa niin niihin sitten on sitä hyvä verrata eikä turhaan vaikka hesariin jos ei tekijä sitä rimaa itse ole sinne pistänyt.

Posted by: zache at 19.10.05 00:38

Heh, mediaviikossa on tapaukseen varsin osuva kirjoitus lintulahdelta :)

http://mediaviikko.fi/artikkeli/865/matti-lintulahti-dialogia-dialogia-dialogia

Posted by: zache at 19.10.05 00:56

Yksi jos toinenkin bloggaaja on poistanut itseään ärsyttäneitä kommentteja tai jopa kokonaisia entryjä blogistaan.

Eräs mainio esimerkki tästä on pellemiljoona net.

Nuorisoidoli kertoi mielipiteensä 23.9: "Allekirjoitin vetoomuksen uudesta tekijänoikeuslaista, koska se käsittääkseni pyrkii karsimaan piratismia, joka on samaa ku korruptio, yhteiskunnan syöpä. Artisti maksaa piratismin, sitä pyörittävät rikolliset, rikollinen raha ohjataan tuottamaan lisää rikollista rahaa, etupäässä huumebisnekseen. Bottomline: Suomalainen artisti tekee biisin, lopputuloksena joku nuori saattaa kuolla Pietarin tai Raahen kadulla piikki suonessaan."

Webmaster palasi asiaan 26.9:
"Käyttäjien pyynnöstä vieraskirja on muutettu moderoiduksi eli uudet viestit tulevat näkyviin vasta kun allekirjoittanut diktatuurin yksinvaltainen edustaja on ne hyväksynyt.

Turha tulla mussuttamaan sananvapaudesta: tämä on meikäläisen hiekkalaatikko ja minä teen täällä mitä MINUA sattuu huvittamaan."

Ja taustalla soi Pelle Miljoona ja N.U.S sekä "Tahdon olla vapaa" ;-)

Ja vielä vähän tuosta blogihommasta. Mediaviikon blogista päätoimittaja käyttää nimeä pääkirjoitus ja Haakana vertaa sitä blogiin. Hesarin päätoimittajan blogi ymmärretään blogiksi. Mikä sitten onkaan Hesarin pääkirjoituksen ja (Hesarin) päätoimittajan blogin ero?

Posted by: Janne Pirinen at 19.10.05 01:53

Itse olen lokeroinut tuon Mediaviikon päätoimittajan jo sinne nettipeikkojen lokeroon. Ei kai mitenkään muuten ole selitettävissä, että peräkkäiset kirjoitukset voidaan referoida: "otin lahjuksia, harmittaako köyhiä?" ja "lällällää, mahtaa nörttejä vituttaa".

Posted by: /mek at 19.10.05 07:45

"Hieno homma Siis Hesarin ja Mediaviikon pääkirjoitukset ovat yhtä varteenotettavaa materiaalia kuin vaikkapa Hurjien Hippien vieraskirja?"

No siis hyvää päivää!

Mistä taivaan valtakunnasta kuvittelet Hesarin tai Mediaviikon tai Hevoshullun pääkirjoitusten tulevan? Kyllä ne tulevat ihan sinun ja minun kaltaisten ihmisten tekstinkäsittelyohjelmista. Voit antaa niille arvostusta aivan yhtä paljon kuin Hurjien Hippien vieraskirjalle tai vähemmän.

Tekstejä ne ovat, eivät sen enempää. Tai vähempää.

Posted by: Kari Haakana at 19.10.05 13:41

Jep, jos joku haluaa kutsua itseään päätoimittajaksi ja teeskennellä, että hänen nettisivustonsa on jonkin sortin tiedotusväline, niin siitä vaan. Sinnehän voi tietenkin kirjoitella mitä tahansa, ellei piittaa omasta tai julkaisunsa uskottavuudesta.

Jollakin tasolla tullaan kuitenkin Fox News -ongelmaan, eli onko oikein, että jotain markkinoidaan muunlaisena asiana kuin se onkaan. Mediaviikon tapauksessa kai ihmisiä on lähinnä nyppinyt se, että julkaisu on muuten korostanut riippumattomuuttaan ja pyrkinyt näyttämään ja toimimaan (enemmän tai vähemmän) vakavastiotettavan tiedotusvälineen tavoin. Kaiken lisäksi julkaisu on kannustanut keskusteluun tarjoamalla kommenttimahdollisuuden.

Kun kerran yksittäiset blogimerkinnät tai vaikkapa tekijänoikeusjärjestön nettijulkaisun pääkirjoitus (Elvis) saavat palauteryöpyn aikaiseksi, niin onko se nyt loppujen lopuksi ihme, jos ihmiset kokevat ärsyttävänä sen, että riippumattomuudella boustaava verkkojulkaisu menee pääkirjoituksessaan noinkin komeasti metsään?

Kun sitten vielä mennään jälkikäteen muuttamaan Creative Commons -lisenssillä jakoon laitettua tekstiä ja poistamaan kommentit asiallisuudesta riippumatta, niin kyllä siitä voi mielestäni ihan aiheellisesti vähän elämöidäkin. Jos ei muuten, niin löytyypähän Googlella tulevaisuudessakin tietoa tempauksesta, etteivät nyt ainakaan ihan kaikki erehtyisi pitämään Mediaviikkoa siteeraamisen arvoisena uutislähteenä.

Viimeksi mainittu on asiallinen huolenaihe nykyisin, kun yhä useammat etujärjestöt yms. pyrkivät levittämään näkemyksiään mitä erilaisimmin tavoin puolueettomaksi naamioituna. Nämä tapaukset ovat niitä todellisia "nettinaamion" takaa toimijoita, eivät Mediaviikon päätoimittajan mainitsemat kommentoijat.

Tuleepa nyt tässä mieleen eräskin kulttuuriuutiset.net, jonka julkistamistiedotteesta suoraan poimittu määritelmä "uutisia, mielipiteitä ja tiedotteita luovalta alalta" meni läpi Hesaria myöten...

Posted by: Ugh at 19.10.05 20:13

"jos joku haluaa kutsua itseään päätoimittajaksi ja teeskennellä, että hänen nettisivustonsa on jonkin sortin tiedotusväline, niin siitä vaan."

Viittaatko nyt Reetta Meriläiseen? Vai Paavo Vasalaan?

Posted by: Janne Pirinen at 20.10.05 16:57

Heh heh... Viimeksi kun tarkistin, toinen mainitsimistasi henkilöistä on maan suurimman sanomalehden päätoimittaja, kun taas toisella on, no, oma nettisivusto. Päättele siitä. ;)

Posted by: Ugh at 21.10.05 03:47

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)