« Ei ole helppoa muillakaan | Main | Bloggausohjeita toisinajattelijoille »

syyskuu 21, 2005

Laki meni läpi

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät menivät ali aidan matalimmasta kohdasta ja jättivät hallituksen esityksen uudeksi tekijänoikeudenlaiksi muuttamatta. Lain muuttamisen sijaan uuden lain saatteeksi pannaan lausuma, jolla pyritään takaamaan kuluttajille oikeus tehdä cd-levystä "muutama kopio".

Äh. Eihän muutama kopio riitä. Tai voi se riittää omistamisen parin ensimmäisen vuoden aikana, mutta entäpä sitten, kun se soitinohjelman sisältävä kone rusahtaa? Tai varastetaan? Ja mitä virkaa tällaisella lausumalla ylipäätään on? Ei, kyllä tässä käy niin, että lain myötä kriminalisoidaan kohtuullista käyttöä haluavia ihmisiä.

Lisäksi, ilmeisesti, tämä lausuma ei mitenkään suhtaudu edustaja Kasvin esiin tuomiin lain muihin ongelmiin. Mitä niille aiotaan tehdä? Vai jätetäänkö ne vain uinumaan miinoiksi lakitekstiin?

On tästä koko hommasta ainakin yksi hyvä seuraus. Kuluttajien näkemys tekijänoikeusasioissa on jatkossa todennäköisesti paljon paremmin yleisessä keskustelussa läsnä. Vahinko, että se näkemys ei päässyt vaikuttamaan itse lakiin, joka keskustelua oikeuksista jatkossa määrittää.

Posted by Kari at 21.09.05 18:48

Comments

Sinänsä mielenkiintoista seurata, kuinka vuosikausia showta käytännössä yksinoikeudella pyörittäneen musiikkiteollisuuden edustajat ovat nousseet siellä sun täällä kauhistelemaan, kuinka väärin olisi, jos kansanedustajat antaisivat palautevyöryn jotenkin vaikuttaa toimiinsa. Siis samat tyypit, joiden omat eturyhmät eivät ole vuosia vallan kabineteissa muuta tehneetkään kuin yrittäneet kovaäänisimpinä vaikuttaa kuluttajien oikeuksia polkevan lainsäädännön vahvistamiseen.

Toivottavasti joku näkee vaivaa ja listaa ne kansanedustajat, joita kiinnostavat musiikkiteollisuuden lobbarit tavallisten kansalaisten oikeuksia enemmän, jotta itse kukin voi valita viisaammin ensi vaaleissa. (Valitettavasti toiveajattelua, tiedän.)

Posted by: Ugh at 22.09.05 02:56

Noissa muusikoiden listoissa oli niin monta nimeä, että he kai oikeasti uskovat uuden lain vähentävän nettilevitystä? Kun se levittäminen oli jo valmiiksi laitonta niin mitenhän levittäjille toisenkin lain rikkominen olisi jotenkin vaikeaa?

Posted by: /mek at 22.09.05 05:06

Osaatkos, Kari, toimitussihteerin ominaisuudessa kertoa, mistä johtuu seuraava?

http://people.cc.jyu.fi/~ilrepo/tietokone3.JPG

Vasemmalla artikkeli alkuperäisessä muodossaan, oikealla artikkeli sen jälkeen kun ÄKT:stä soitettiin.

Posted by: Janne at 22.09.05 15:21

Toimituspäällikön, Janne, toimituspäällikön.

Haastateltava oli sitä mieltä, että hänen sanomisiaan oli tulkittu väärin ja että haastattelutilanne oli epäselvä. Päivitimme uutista, kun olimme keskustelleet siitä haastatellun kanssa.

Posted by: Kari Haakana at 22.09.05 15:34

Sorry ;-).

Posted by: Janne at 22.09.05 16:57

Ei mitään. Itselleni tämä titteliasia ei ole niin tärkeä, mutta äiti on tarkka.

Posted by: KariH at 22.09.05 18:59

Ja onhan toimitusPÄÄLLIKÖN liksa ihan eri kuin toimitusSIHTEERIN :) Puhumattakaan "annetaan sille nyt joku kiva, merkityksetön titteli" -kehityspäälliköistä. :)

Posted by: Pekka at 22.09.05 23:22

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)