« Kolmesta linkistä poikki | Main | Lisää masinointia »

syyskuu 28, 2005

Laajakaistakasvu hidastumassa

Pew Internet & American Life Projectin tutkimuksen mukaan laajakaistaliittymien määrän kasvu alkaa hidastua Yhdysvalloissa. Tämä on tietenkin pässinlihaa: jossain vaiheessa tämäkin markkina saturoituu.

Asialla on myös mediaa koskettava puolensa. Parin viime vuoden aikana julkaisu kuin julkaisu on voinut näyttää komeita kasvulukuja webissä: lukijoita/käyttäjiä on saiteille tullut ovista ja ikkunoista. Väitän, että tästä kasvusta suuri osa on ollut "orgaanista" eli laajakaistakäyttäjien määrän kasvun mukanaan tuomaa, vaikka sitä mielellään markkinoidaankin ko. sivuston ylivertaisella vetovoimalla. Orgaanisen kasvun sivuuttaminen on ollut helppoakin, kun arviot "Internetin kokonaislukijamäärästä" ovat korkeintaan arvailuja jopa kansallisella tasolla.

Niin että mitä? Sitä, että kohta käyrä alkaa taipua Suomessakin ja todellinen kilpailu silmämunista Internetissä alkaa. Nollakasvuisessa markkinassa kohoavien kävijälukujen näyttäminen ei onnistu, jos saitilla ei ole ihan oikeaa vetovoimaa. Fiksut mediayritykset varautuvat tähän jo tällä hetkellä ostamalla itselleen pienempiä brändejä.

Posted by Kari at 28.09.05 15:17

Comments

"Fiksut mediayritykset varautuvat tähän jo tällä hetkellä ostamalla itselleen pienempiä brändejä."

Kuten esimerkiksi?

Posted by: jal at 28.09.05 16:36

Päätyihän esim. Huuto.net taannoin erään mediakonsernin haltuun.

Posted by: TK at 28.09.05 16:58

Onhan meillä Suomen mediakentällä myös esimerkkejä, ettei pelkkä orgaaninen kasvu auta pysymään kasvukäyrien perässä. Hyvänä esimerkkinä on www.helsinginsanomat.fi, joka ei ole pystynyt viime vuosina kasvattamaan kävijämääriään samassa suhteessa kuin kilpailijansa.

Eiköhän suurimpana syynä ole selvästi se, ettei Hesarin netille ole tehty noin kymmeneen vuoteen mitään kummempaa uudistusta. Kilpailijat ovat kehittäneet palveluitaan ja sitä kautta saaneet myös lisätrafiikkia. Hesarin netin kasvu on ollut paljon maltillisempaa, joten eiköhän sieltä pian tule enemmänkin uudistuksia. Syytä ainakin olisi.

Posted by: Pirkka at 28.09.05 17:42

TK jo ehti edelle ja (Ilta=)Sanomien listaan voisi lisätä muutaman muunkin. Talentum osti jo viime vuoden puolella mm. Rekry.comin.

HS:n käyttäjälukujen kehityksestä en pikaisen TNS Gallupin vilkuilun perusteella osaa sanoa mitään ihmeempää, täytynee syventyä jossakin vaiheessa tarkemmin.

Posted by: KariH at 28.09.05 20:18

Jos katsoo Hesarin lukemia vaikka joskus vuonna 2001 (pikaisen esimerkin valiten vaikka täältä), niin se oli silloin yksi Suomen ehdottomasti suurimmista verkkomedioita kävijämäärillä mitaten.

Näin pikaisella ja epätieteellisellä otannalla TNS:n lukujen perusteella Hesarin kävijämäärät ovat kasvaneet vuodesta 2002 vuoteen 2005 noin 80 prosentilla, kun esim. IS:n ja IL:n nettien kävijämäärien kasvu on ollut samana aikana reilun 170 prosentin luokkaa. Ohi ovat sinä aikana painaneet monet muutkin, IRC-galleriasta lähtien.

Uskon itse, että Hesarin 80 prosentin kasvu onkin pitkälti juuri tuon orgaanisen kasvun ansiota.

Posted by: Pirkka at 28.09.05 21:50

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)