« "Lähettämämme jääkarhut olivat mukana vapaaehtoisesti" | Main | YLEstä ja Radio Helsingistä »

syyskuu 12, 2005

Kyllä se vaan on niin

Uuden tekijänoikeuslain valmisellut opetusministeriö selvittää järjettömältä kuulostavaa ideaa suojattujen teosten kopiointikiellosta Tero Lehdon uutisessa.

Tai no selvittää ja selvittää. Lain valmistelun takana oleva OPM:n virkamies puhuu reikiä päähänsä niin, ettei hallintoalamainen puhu perässä:

"Jos joudut purkamaan teknisen suojauksen, jonka katsotaan olevan vahva eikä vain paperinaru paketin päällä, silloin suojauksen purkaminen on laitonta", Walden sanoo. Mikä sitten on "vahvan suojauksen" kriteeri? "Sanoisin, että jos tarvitset tietokoneohjelmaa suojauksen purkamiseen, se täyttää vahvan suojauksen murtamisen kriteerit", Walden jatkaa. ... Walden täsmentää, ettei heikon teknisen suojauksen murtaminen olisi laitonta. "Jos vaikka saat teoksen avattua vahingossa vaikka Windowsissa jollakin Wordilla tai muulla ohjelmalla, ei suojauksen voi katsoa olevan erityisen vahva".

Taidatkos sen paremmin sanoa. Ja onneksi alkaa jo löytyä yhdistettyjä soitto/rippausohjelmia, jolla tällainen vahingossa tapahtuva purkaminen onnistuu. Eli ehkä tässä tällainen taparikollinen uskaltaa jo hiljalleen hengittää.

Posted by Kari at 12.09.05 11:42

Comments

Tuo onkin pelottavaa. Ei kansanedustajat ymmärrä, eikä heitä voi velvoittaakaan ymmärtämään, kaikkia teknisiä asioita. Yhä enemmän lakeja joudutaan säätämään tietotekniikkaa silmällä pitäen. Lobbaaminen on ainoa keino saada päättäjille tietoa ja siihen ei kansalaisjärjestöt yleensä niin aktiivisesti ryhdy. Tästä seuraa juurikin se, mitä saamme paraikaa todistaa. Kuluttajan oikeudet ovat kevyttä kamaa.

Posted by: Jasmo at 12.09.05 14:12

Mitenkäs tuo menee oikeasti. Sivistyslautakunta pyytää 66 asiantuntijalta (mm. EFFI) lausuntoa vääntäessään ehdotusta, mutta eduskunta ei sitten tarvitse asiantuntijoita ehdotuksen viemisessä eteenpäin?

Ennakkotapauksia odotellen.

Posted by: pni at 12.09.05 14:31

Kaikenalaisia asiantuntija- ja intressiryhmälausuntoja otetaan vastaan ja kuunnellaan, mutta niiden vaikutus säädettävään lakiin on tietysti (ja kuuluukin olla) harkinnanvaraista.

Ja nyt pitää muistaa, että lautakunta ottaa niitä asiantuntijoita kuultavakseen sen jälkeen, kun se on saanut valmistellun ehdotuksen ministeriöstä. Kun OPM:n ja lautakunnan intressit ja painotukset ovat ilmeisesti hyvin samansuuntaiset ja tekniset asiat vaikeita, ei kovin kummoista saumaa pään kääntämiselle synny.

Posted by: Kari Haakana at 12.09.05 15:26

"Markkinoille voi myös tulla tuotteita, joissa musiikin saa kopioida eteenpäin esimerkiksi kannettavaan soittimeen", sanoo Walden.

"Voi olla että semmosia laitteita ei tule", sanoo Tenu-Kaisa, Kupittaanpuiston penkin alta ja jatkaa "heitä hei pari euroo".

Posted by: pni at 12.09.05 16:25

Ote Tietokoneen jutusta: Jorma Walden ihmettelee teknisten suojausten saamaa laajaa huomiota. Hänen arvionsa mukaan suojattuja levyjä ei hirveästi ole ollut markkinoilla.

Huh huh. Jos valmistelevien virkamiesten päättelykyky on tuota tasoa, ei ole mikään ihmekään, että noinkin pöhkö laki on menossa läpi.

Kopiosuojattujen levyjen omaan käyttöön kieltävän lainsäädännön voimaantulohan ei tietenkään mitenkään johtaisi siihen, että levy-yhtiöt siirtyisivät enenevissä määrin julkaisemaan nimenomaan kopiosuojattuja levyjä, ei tietenkään... Toisaalta jos kerran virkamieskin on sitä mieltä, ettei asiasta kannattaisi kohista, koska kopiosuojattuja levyjä ei ole kovin paljon, niin miksi asia ylipäänsä on lakiesityksessä?

Just joo, näin se homma etenee...

Posted by: Tuuba at 13.09.05 13:57

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)