« October will be magic again! | Main | Hetimiten »

syyskuu 25, 2005

Epäiltyjen piiri laajenee

Se oli EFFI. Ei, se oli Jyrki Kasvi. Ei, kyllä se sittenkin oli Janos Honkonen. Epäillyt kansanedustajia häirinneestä sähköpostikampanjan masinoijasta vaihtuvat lähes päivittäin.

Vaan entäpäs, jos taustalla ei olekaan "tahoa"? Entä jos ihmiset ajattelivat omilla aivoillaan? Se olisi pelottavaa se.

Toisaalla eli täällä: kommentit kuulemma ovat buganneet joillakin. Kertokaa sähköpostitse, jos ei futaa, omat kokeiluni ainakin menevät läpi.

Posted by Kari at 25.09.05 22:32

Comments

Politiikot (kuten monet muutkin) elävät vielä maailmassa, jossa kaiken takana on aina jokin yritys, yksittäinen ihminen tai organisaatio.

Näin ajattelevan on vaikea ymmärtää, että yhä useammin tulee nyt toteutuneen sähköpostikampanjan kaltaisia kokonaisuuksia, joita kukaan ei ole perinteisellä tavalla suunnitellut. Ne syntyvät, kasvavat ja muuttavat muotoaan siihen osallistuvien ihmisten kosketuksesta.

Kuten blogissani kirjoitin, aktiivisten ihmisten yhdessä "masinoima" kampanja monien mielestä pelottava. Koska eriävä mielipide ei tule suoraan kenenkään suusta, omaa vastakritiikkiä ei voi kohdistaa keneenkään. Siihen on oikeastaan vastattava ainoastaan faktalla.

Posted by: Pirkka at 25.09.05 22:44

Hyvänä esimerkkinä tästä uudenlaisesta kansalaisvaikuttamisesta on They work for you -sivusto, jossa seurataan brittien kansanedustajien touhuja varsin suurella tarkkuudella.

Posted by: Janne at 25.09.05 23:31

Tietyssä mielessä kampanja olikin "eräiden tahojen masinoima". En usko, että blogit yksinään vielä tavoittavat Suomessa hirveän suuria yleisömääriä näin nopeasti, mutta asiaan ovat tarttuneet voimakkaasti erityisesti IT-alan uutisjulkaisut, joiden käyttäjät taas ovat innokkaita nettifoorumeiden, weblogien, IRCin ja muiden verkkokanavien hyödyntäjiä.

En huomannut asiasti kovinkaan paljon keskustelua ennen kuin Tietokone, ITviikko, Digitoday ja MBnet olivat nostaneet asian esille. Nämä eivät ole mitään villiä ja vapaata blogosfääriä, vaan sanomalaisia kaupallisia aikakaus- ja viikkolehtiä. Vaan tuskinpa esmes Tanja Karpela tuntee näistä lehdistä ainuttakaan edes nimeltä, joten sikäli ylllätys onkin ymmärrettävä.

Ainakin Jyrki Kasvin (vihr.) arvio tilanteen kehittymisestä oli asiasta viime keskivikkona nopeasti keskustellessa (Vihreiden Vision paneeliväittelyssä), että juuri IT-medioiden herääminen aloitti hänelle ja muille kansanedustajille yhteydenottotulvan.

Posted by: Tero Lehto at 26.09.05 00:36

Masinointi on sanana vähän tällainen terrorismi. Sitä ei kukaan oikein tiedä miten se määritellään ja ketkä sitä tekevät, mutta pahaa se on joka tapauksessa. Itse myönnän syyllistyneeni lähinnä mielipidevaikuttamiseen ja kansalaisaktivismiin. Toisaalta vaikkapa Helsingin Sanomissa ei tehdä mitenkään eroa sille, että Net.nyt on todellakin blogi, jonka sisältö ei kuulu toimituksen virallisen julkaisuputken varrelle - se siis sisältää puhtaasti yksityishenkilöiden mielipidekirjoituksia. Sitäpaitsi kun kohu oli syntynyt, mikseipä IT-lehdistö olisi aktivoitunut, asiahan koskee suoraan niiden erikoisalaa ja kyseessä on merkittävä uutinen. Lisäksi IT-lehtien toimituskunnasta löytyy henkilöitä, ymmärtävät kopiosuojausten tekniikan käytännön realiteetit esim. ohjelma- ja laitetestien kautta.

Kampanja olisi masinoitu (hitto kun ärsyttää jo koko sana) jos mystinen taho X olisi ottanut yhteyttä minuun sekä Suomen nettimaailman merkittäviin keskustelualueisiin ja kertonut, että Limingan Anttilan takana irtotiilen alla on agenttimusteella kirjoitettu tiedonanto, jossa kerrotaan millainen kirjoitus teidän pitää julkaista tekijänoikeuslaista. Näinhän asia ei tietysti mennyt, vaan alkuperäinen Net.nyt -kirjoitukseni perustui puhtaasti omiin taustatietoihini ja esimerkiksi EFFI:n FAQ:n sisältöön. Kansanedustajille ja tietotekniikkaa taitamattomille tahoille luo tietysti turvallisuuden tunnetta kuvitella että käsky kävi ylhäältä, sillä vaihtoehto on äärimmäisen tehokas ja kontrolloimaton maanalainen puskaradio sekä kansalaisten spontaani aktiivisuus. Hups...

Lähestyin itse Karpelaa sähköpostilla välittömästi tämän masinointisyytteen jälkeen. Viesti ainakin luettiin, toivottavasti myös ymmärrettiin. Julkisuudessa ei rouva ministeri ole ainakaan näitä kommentteja enää heitellyt. En ole kovin yllättynyt että vastausta viesteihini ei ole kuulunut miniteritasolta, Hesarilta eikä samoja syytöksiä nakelleilta etujärjestöiltä ja muilta tahoilta.

Posted by: Janos Honkonen at 26.09.05 10:56

Huomatkaa, että Digitoday puhuu myös masinoinnista kertoessaan muropaketti.bbs:n "Photoshoppaa Karpelaa" -ketjusta.

Posted by: Janne at 26.09.05 11:18

Janne: tarkkaan ottaen digitoday ei näköjään "puhu masinoinnista", vaan tulee käyttäneeksi sanaa masinointi.

Posted by: jal at 26.09.05 13:55

Effin blogin aihetta käsittelevässä koosteessa viitattiin oululaisen Kalevan pääkirjoitukseen 19.9.:

"Karpela esitti loppuviikosta arvion, jonka mukaan uutta lakia vastaan noussut vastustus olisi masinoitua. Näkemys on matalamielinen. Jos jokin lakiuudistus aiheuttaa vastalauseiden vyöryn, kannattaisi ensin miettiä, onko vika pykälissä.

Tekijänoikeuksien haltijoille kuuluu oikeudenmukainen korvaus teostensa kopioinnista. Sen ajatuksen luultavasti valtaosa musiikin kuuntelijoistakin hyväksyy. Suomessa tämä puoli on jo hoidettu. Se näkyy esimerkiksi siinä, että musiikin tekijänoikeusjärjestö Teosto saa Suomessa myytävistä tyhjistä kaseteista, cd- ja dvd-levyistä Euroopan korkeimpiin kuuluvat tekijänoikeusmaksut.

Monen musiikkia kuuntelevan kansalaisen on sen sijaan vaikea käsittää, miksi hän ei saisi kopioida kaupasta ostamansa äänilevyn sisältöä kotonaan toiseen kuuntelulaitteeseen. Laissa pitäisi tämä sanoa selkeästi, ilman epämääräisiä lupauksia seuraamusten epätodennäköisyydestä."

Posted by: Ugh at 26.09.05 14:11

Itse näkisin tuon Digitodayn tavan käyttää sanaa masinointi enemmän hyvinkin hienosäädettynä piruiluna Karpelan kommenteille kuin minään muuna.

Posted by: Jyri at 27.09.05 11:09

Ah. Minäkin - kekenkään masinoimatta - kerroin rouva Karpelalle lempeän mielipiteeni hänen toiminnastaan, luonteestaan ja järjenjuoksustaan. Tietenkin niin sivistyneesti ja kohteliaasti kuin asia huomioon ottaen on tälle sukupolvelle mahdollista. Minäkin sain vain kuittauksen (oletettavasti siltä erikoisavustajaslta, joka saa palkkansa siitä, että toimistossa olisi edes joku, jolla on kaksi toimivaa harmaata aivosolua työaikana paikalla).

Posted by: Mette Söderman at 27.09.05 13:52

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)