« Loppuu se kuvien näpsiminen | Main | Laki meni läpi »

syyskuu 20, 2005

Ei ole helppoa muillakaan

Aina silloin tällöin haastatteluja tehdessä tuntuu siltä, että yrittää haastatella ladon seinää. Oli kysymys mikä tahansa, takaisin tulee huolellisesti opeteltua korporaatiolatinaa, joka ei vastaa itse kysymykseen mitenkään. Juttua kirjoittaessa tulee morkkis: kyse on ammattitaidon, sisun tai tilannetajun puutteesta.

Tässä mielessä on helpottavaa lukea ison lehden isojen toimittajien juttuja, joissa on selvästi käynyt samalla tavalla. Käsissä oleva keissi: Business Week haastattelee Microsoftin Steve Ballmeria Microsoftin väitetystä ilmapiiriongelmasta.

BW: Two researchers at Microsoft wrote a paper for [Bill Gates] called "10 Crazy Ideas to Shake Up Microsoft." One of the things they say is that "a crisis is imminent" because of the growing bureaucracy and impediments to innovation. Do you agree?

SB: I think we have a great culture. It's a culture that encourages and fosters criticism, and constructive suggestions, and I love that about our culture. People criticize everything -- the way we do things, what we need to do in the marketplace, in our products, and lots of other things. That's a fantastic thing because it's only through that kind of strong culture that drives self-improvement, which is one of our core values, that we continue to try to get better.

Vastaus itse asiassa jatkuu tuosta vielä kappaleen verran, mutta ei kerro yhtään mitään. Eli suomeksi: jadajada. Toimittajat eivät tyydy tähän vaan kysyvät uudelleen.

BW: To be clear, do you think the point that the authors made in that paper is one that needs to addressed?

SB: If you take a look at where we're going with innovation and what we have in the pipeline, I'm very excited. Take a look at what we've done with [Windows] Vista and Office 12, both of which while we're sitting here, we've got about 8,000 developers [at Microsoft's Professional Developers conference in Los Angeles] who are fantastically excited by what those products are, not only as developers, but as end users.

Vastaus jatkuu tuosta vielä kaksi kappaletta, mutta nekään kaksi kappaletta eivät anna vastausta alkuperäiseen kysymykseen.

Ballmer vastaa lehden haastattelussa itse asiassa vain yhteen kysymykseen suoraan ja ymmärrettävästi. Kun häneltä kysytään, lukeeko hän (oletettavasti Microsoftilla työskentelevän kriittisen työntekijän) Mini-Microsoft-blogia, Ballmer vastaa "En".

Posted by Kari at 20.09.05 07:20

Comments

Tuon takia en ole ikinä ymmärtänyt joidenkin kollegojen hinkua päästä haastattelemaan ns. isoja nimiä. Kuulostaahan se hyvältä tietty Painobaarissa, mutta kun ei ne prkleet uskalla sanoa mitään mielenkiintoista. Tosin huippupomoja vielä pahempia ovat EMEA-alueiden johtajat, jotka eivät sano mitään, koska eivät yleensä tiedä yhtään mitään emofirman menosta toisella mantereella. :D

Posted by: Pekka at 20.09.05 17:50

Tämäpä ilmeisesti jotenkin iski hermoon, postiakin on tullut jo useammalta toimittajalta, jotka ovat todistaneet samasta asiasta.

Ja mainittakoon nyt selvyyden vuoksia, että kyseessä ei ole mitenkään erityisesti Microsoftia koskeva ilmiö: samalla tavalla puhuvia eksekutiiveja löytyy isoista firmoista kautta linjan.

Posted by: KariH at 20.09.05 18:02

Vanha kikka tuohon jadajada-ongelmaan on vastata haastateltavan puolesta fiksummin kuin tämä itse osasi, hyväksyttää kommentit tällä ja todeta, että nyt haastateltu sanoo jotain fiksua, kun sen kirjoitti itse.

Itse huomaan näin käyvän usein, kun haastateltu osoittautuukin vähemmän fiksuksi kuin toivon, joten olen melkein vahingossa laittanut omat fiksummat näkemykseni hänen omikseen. Lainaukset pitää silloin tietty hyväksyttää, mutta teksti ainakin on lopulta luettava.

Senkin huomaan, että kun on kovin kiinnostunut asiasta, saatan itse puhua enemmän kuin haastateltava, joka sitten sanoo "yeah, I agree". Pitäisi varmaan mennä haastattelukursseille. ;)

Posted by: Tero Lehto at 20.09.05 20:36

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)