« Aula | Main | Ohessa julkisuuskuvani nimikirjoituksella varustettuna »

elokuu 15, 2005

Seuraa rahaa

Nyt astutaan Sediksen varpaille, mutta iso mies toki sen kestää.

Eilen nimittäin kaapelipaketissani roikkuva TCM esitti Alan J. Pakulan Presidentin miehet. Joka on hyvä elokuva.

Siinä haisee, siinä määrin kuin elokuvissa voi haista, jutun tekemisen hiki. Ja se on ihqun retro: sankaritoimittajat kirjoittavat mekaanisilla kirjoituskoneilla paperisille juttulomakkeille eikä milleen stanan doriksille. Ja rööki palaa jälleen muotiin tulleessa avokonttoritoimituksessa. Ja pomot ovat kyllääntyneitä, mahakkaita keski-ikäisiä miehiä, jotka eivät ymmärrä nälkäisten nuorten miesten skuuppia, vaikka se purisi niitä perseeseen. (Note to self: vähennä painoa ja nuorru)

Lisää tätä herkkua on luvassa Elokuva-arkistossa, joka pyöräyttää syksyllä (osittain Journalistipäivien yhteydessä) teemapläjäyksen Elokuva ja media: toimittajan työ. Presidentin miesten lisäksi luvassa on mm. The insider - sisäpiirissä ja Broadcast news - suora lähetys. Kelpo elokuvia nekin.

Sarjasta puuttuu harmillisesti suomalaisen journalistielokuvan klassikko, Risto Jarvan Kun taivas putoaa... Se on kyllä tullut tv:stä kai useammankin kerran, mutta tähän seuraan se olisi kyllä erinomaisesti mahtunut. Mutta ehkä elokuva, jonka taustalla Jarvan filmografia-artikkelin mukaan on


huoli yksilön oikeusturvasta, tahallisen perättömien ja ihmisten yksityiselämää loukkaavien kirjoitusten julkaisemisesta ja intimiteettisuojan turvaavan lainsäädännön puuttumisesta

olisi vähän turhan raaka pläjäys toimittajayleisölle.

Posted by Kari at 15.08.05 14:56

Comments

Näytimme Jarvaa juhliessa tuon Kun taivas putoaa -elokuvan viime toukokuussa: se selittää ainakin osan sen puuttumisesta tuosta sarjasta.

Katharina Blumin menetetty maine on myöskin huomionarvoinen elokuva tuossa sarjassa, toista Schlöndorffia, Petosten kehää, en ole nähnyt, joten itse pistän listalle senkin ykkösprioriteettiin.

Olkaa tervettulleita Orioniin. Se on kaupungin maksullisista huveista halvinta ja varmasti parhaasta päästä.

Posted by: Sedis at 16.08.05 12:40

Unohtui sanoa, että tuo Katharina Blum -leffa on siis aivan samasta teemasta kuin Jarvankin mainittu. Myös Heinrich Böllin samanniminen romaani on aivan loistava. Jos joku ei siis pääse Inarista meille leffaan.

Posted by: Sedis at 16.08.05 12:42

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)