« Äityyns vai ei äityyns? | Main | Ei blogeja kiitos, olemme journalisteja »

elokuu 19, 2005

Setä avautuu nokialogiasta

Kuulkaas lapset. Ennesvanhaan, silloin kun vielä oli olemassa sellainen asia kuin Neuvostoliitto, oli olemassa myös sellainen asia kuin kremlologia. Kremlologit olivat länsimaalaisia setiä ja tätiä, jotka analysoivat Punaisen torin vappuparaatia vastaanottaneiden geriatriapotilaiden seisomajärjestystä, Pravdan pääkirjoituksia ja viisivuotissuunnitelmia ja kertoivat sitten, mitä näistä teenlehdistä oli pääteltävissä Neuvostoliiton politiikasta.

Nykyään kremlologeja ei enää ole, kun Venäjä on demok

No mutta kuitenkin. Kremlologien työmenetelmät ovat siirtyneet uuteen käyttöön. Niitä käyttävät nyt nokialogit, maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan seuraamiseen keskittyneet ihmiset. (Mainittakoon, että nokialogia ei ole ainutlaatuinen ilmiö. Kremnologian menetelmiä käytetään myös esimerkiksi Microsoftin toiminnan tulkitsemiseen.)

Nokialogeja löytyy erityisesti toimittajien ja analyytikkojen parista. Nokialogille mikään Nokiaan liittyvä informaationhiutale ei ole niin pieni, etteikö sitä kannattaisi kertoa ja analysoida. Tuon analysoida-sanan ympärille voi ja kannattaa aika ajoin panna lainausmerkit.

Tämä tuli mieleen, kun luin Digitodayn uutista "Kallasvuon poika opiskelee Koreassa". Uutisesta löytyy mm. seuraava kremlologisen perinteen mukainen lause:

Korea Times sanoo nimeämättömiin lähteisiin viitaten, että Nokian toimitusjohtajana ensi kesäkuun alussa aloittavan isä-Kallasvuon uskotaan rohkaisseen poikaansa valitsemaan Korea, josta on tullut eräs maailman johtavista tieto- ja viestintämahdeista.

Toistan ja korostan: Digitoday lainaa Korea Timesia, joka viittaa nimettömiin lähteisiin, jotka uskovat Olli-Pekka Kallasvuon rohkaisseen poikaansa valitsemaan Korean opiskelupaikakseen.

Mistä tämä uutinen nyt kertoo? Ainakin siitä, että me toimittajat uskomme lähes kaiken Nokiaa koskevan olevan mielenkiintoista ja uutisoimisen arvoista. Ja/tai sitten siitä, että Nokian tunnetusti tiukka julkisuuskontrolli tarjoaa toimittajille kovin vähän tarttumapintaa ja sitä täytyy sitten repiä jopa yhtiön tulevan toimitusjohtajan pojan opiskelupaikasta.

Posted by Kari at 19.08.05 13:02

Comments

Kiitos juttulinkistä, hyvä perjantainauru! Tuon on kyllä oikeasti oltava jonkinlainen "journalistisen" säälittävyyden huipentuma. Uskomatonta.

Posted by: Sami at 19.08.05 13:43

Kyllä nauratti, kun luin muutama päivä sitten tuon jutun.

Nyt täytyy muistaa että Korealla, kuten muillakin vahvojen maiden naapureilla on tarvetta korostaa omaa tärkeyttää.

Toisaalta korealaisilla tuo nepotismi on arvostetumpaa kuin täällä Suomessa, joten tuollainen "nokialogia"-tulkinta on siellä on varmaan aika luonnollinen.

Kerrottiinhan meilläkin joskus aikoinaan Pohjois-Korean johtajan Suomessa olemisesta :)

Toisessa uutislähteessä kerrotiin arvelujen taustalla olevan maan infotmaatioteollisuuden lähteet.

Hauskaa ja onhan tämä kiinnostavaa eli sitä kautta yleisesti merkittävää.

Posted by: LJ at 19.08.05 13:59

"Ja/tai sitten siitä, että Nokian tunnetusti tiukka julkisuuskontrolli tarjoaa toimittajille kovin vähän tarttumapintaa ja sitä täytyy sitten repiä jopa yhtiön tulevan toimitusjohtajan pojan opiskelupaikasta."

Tuo olisi aika huono selitys, jos sitä yrittäisi tosissaan tarjota. Perustelen tätä sillä, että suurin osa tai ainakin suuri osa toimittajista käyttää Nokian tuotteita, seuraa markkinoita ja pitää luonnostaan korviaan ja silmiään auki. Kun tarkkailee ja tutkii, huomaa asioita.

Julkisuudessa vähän käsiteltyjä Nokia-aiheita ovat esmes PC-softien käytettävyys ja saatavuus, takuuajat (vs. Kuluttajaviraston kanta) ja erilaiset tekniset toteutukset.

Esimerkiksi oma uutiseni ("Nokian umts-puhelimissa bluetooth-jarru") perustui taannoin artikkelin yhteydessä tehtyjen testien havaintoihin, ja uteliaana päätin kysellä ja tutkia asiaa lisää. Meidän uutisemme jälkeen moni muukin noteerasi tämän. Tuttu se oli varmasti monille ennestään.

Posted by: Tero Lehto at 19.08.05 23:37

(Terve Kari, täällähän me taas tapaamme!)

Tuossa ns. uutisessahan on kyse kehnosta lienee-journalismista, korealaisten alemmuudentunnosta ja vaihto-opiskelijuuden kaltaisen suuren asian tulkitsemisesta heidän omien lähtökohtiensa mukaan: opiskelijat eivät ole oman päänsä vaan vanhempiensa ohjeiden ja käskyjen mukaan toimivia vaajaasosiaalisia olentoja; suuryhtiön johtajan pojalla ja sillä mitä hän tekee on merkitystä suuryhtiölle.

Juttu ei sikäläisissä viestimissä ole ollut aivan pieni, useassa päivälehdessä pääverkkosivulla ja erään talouspäivälehden pääkirjoituksessa.
Arvelujen lähteeksi on tosiaan kerrottu sikäläiset informaatioteollisuuden piirit.

Hauskaa kyllä, tätä ei ole siellä käytetty pelkästään osoittamaan Korean merkitystä informaatioteollisuudessa vaan sitä kuinka hyvin suomalaiset kouluttavat suuryritysten toista sukupolvea!

Posted by: Antti Leppänen at 20.08.05 17:26

Kas Antti, terve! Hyviä pointseja. Muillekin suosittelen Antin entryä aiheesta osoitteessa http://hunjang.blogspot.com/2005/08/informative-non-news-of-student.html

Posted by: Kari Haakana at 21.08.05 12:31