« Seuraa rahaa | Main | Jos oikeasti haluat blogata anonyymisti »

elokuu 15, 2005

Ohessa julkisuuskuvani nimikirjoituksella varustettuna

Edelliseen entryyn liittyen, tavallaan. Ilta=Sanomain pääkirjoituksessa viikonloppuna piikiteltiin EU-komissaari Olli Rehniä ja presidentti Tarja Halosta, jotka ovat loivin sanakääntein kritisoineet juorujournalismia.

Halonen Etelä-Saimaan haastattelussa (lukeminen vaatii Flashin):


"Osa lehdistöstä tykkää sananvapauden nimissä aiheista, joilla ei ole kauhean paljon merkitystä yhteisten asioiden hoitamisen kannalta. Ennenvanhaan pienissä kylissä oli ihmisiä, jotka halusivat naapurivalvonnan olevan vähän liian pitkälle menevää. Ei niistä puhuttu, että se on ilmaisuvapauden tunnusmerkki vaan puhuttiin ihan yksinkertaisesti juoruamisesta. Kai sekin kuuluu ihmisen luontoon. Mutta en minä sitä osaa keskeisimpänä osana sananvapautta pitää. Kovasti toivoisi, että mediassa jollain lailla voitaisiin herättää mielenkiintoa sellaisiin asioihin, jotka ovat yksittäisen ihmisen elämälle oleellisempia."

Rehn Etelä-Saimaan juhlaseminaarissa IS:n mukaan:

"Kännykkäkameroiden ja maksettujen vinkkien myötä olemme siirtymässä eräänlaiseen kyttäysyhteiskuntaan ... Suostummeko alistumaan sellaiseen? Miten yhdistetään kahlitsematon lehdistönvapaus yksityisyyden suojaan oikeusvaltiossa ja sivistysyhteiskunnassa".

Järkeviä ja maltillisia puheenvuoroja kummatkin. IS:ssä on kuitenkin vedetty henkeen:

"Sekä Halonen että Rehn antavat väärän todistuksen vastuullisten tiedotusvälineiden kiinnostuksesta poliitikkojen yksityiselämään.

Poliitikon yksityiselämällä on julkista mielenkiintoa vain niissä tapauksissa, joissa hänen luomansa julkisuuskuva poikkeaa todellisuudesta tai hänen yksityiselämänsä toimet ja suhteet ovat ristiriidassa hänen julkisen asemansa kanssa".

Ensinnäkin on vaikea väittää, että lausunnoissaan sen paremmin Halonen kuin Rehnkään antaisivat lausunnoissaan väärää todistusta vastuullisista tiedotusvälineistä. Vaikea sellaista on noista lukea. Eihän noissa lausunnoissa edes puhuta "vastuullisista tiedotusvälineistä", vaan ikään kuin niistä vähemmän vastuullisista.

Toisekseen hauska yksityiskohta kirjoituksessa on käsitys poliitikon itse itsestään luomasta julkisuuskuvasta. Siis että poliitikko ikään kuin on itse tehnyt ja itse vastuussa jostakin julkisuushahmosta; median edustajilla ei ole asiaan osaa, he vain heijastelevat objektiivisesta peilistään tätä hahmoa. Voisi miettiä, miten iso osa esimerkiksi Mauno Koiviston julkisuuskuvasta aikanaan syntyi ja eli pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töiden avulla ja vaikutuksesta.

Posted by Kari at 15.08.05 16:16

Comments

Heh. Sikäli kun puhutaan vastuullisista tiedotusvälineistä, mitä tekemistä sillä ylipäätänsä on iltapäivälehtien kanssa? Vaan IS:llähän -- sehän on sentään julkaisu, jonka mielestä "Niinistön muistelmat: Ei sanaakaan Tanjasta" on niin iso uutinen, että se kannattaa painaa isolla lööppiin ihan oikeiden uutisten kustannuksella.

Se on sitä vastuullista toimintaa, se. Pidetään kansa tietoisena siitä, mikä todella on tärkeää.

Posted by: Mikki at 16.08.05 18:37

..."IS:llähän on varaa sanoa", piti sanomani, mutta päätin nokkelasti jättää pari turhaa sanaa pois.

Posted by: Mikki at 16.08.05 18:41

Juu, onhan noita pulinoita, varsinkin näissä "laadukkaissa päivälehdissä".

Koomisinta on juuri tuo kun oma napa tunnistetaan sivulauseesta ja puolustaudutaan jo valmiiksi, niin ettei kukaan pääse sanomaan: "teistä jutellaan tuolla toisaalla".
Jotenkin tuohon tapaan kuvittelisin ko. lehtien lööppien kohteiden välillä reagoivan kirjoituksista.

Pitää vielä korostaa, ettei ihan maine mene lokaan, noita em. lehtiä tulee oikeastaan luettua/ostettua vain jos siinä tulee TV-lehti mukana ja silloinkin sitä harkitsee useamman kerran.

Posted by: Shrike at 16.08.05 19:55

Mikki: toki pääkirjoittaja oli turvannut selustansa eikä kirjoittanut "vastuullisten tiedotusvälineiden, kuten IS:n"; kirjoittipahan nyt vain niistä vastuullisista, sen kummemmin nimeämättä.

Posted by: Kari Haakana at 16.08.05 22:36

Se oli siis huolissaan muiden puolesta! Kerrassaan hellyyttävää tällainen lähimmäisistä huolehtiminen.

Posted by: Mikki at 17.08.05 02:51

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)