« Ihan itse taisitte keksiä tämän nimen? | Main | Viinakortit takaisin! »

elokuu 02, 2005

Maa kutsuu

Poynterin Steve Outing höyryää Google Earthista ja Google Mapsista. Nyt Outing on löytänyt coloradolaisen kiinteistövälittäjän, joka käyttää Google Earthia myynti-ilmoituksissaan. Fiksu idis.

Vieläkin potuttaa puutteellinen Helsinki Google Earthissa ja tämä paikkatietosähläys Suomessa yleensäkin. Mitähän se vaatisi, että Helsingin kaupunki luovuttaisi korrektia paikkatietoa, vaikka jopa satelliittikuvia Googlelle? Kenelle pitäisi kirjoittaa?

Toisekseen, pääkaupunkiseudun paikkatiedon Google Earthille toimittanut firma (Tele Atlas?) voisi korjata kannassaan osan nimistään. Ainakin pääkaupunkiseudun vesialueiden nimet ovat Google Earthissa pelkästään ruotsiksi, jostain syystä.

Posted by Kari at 02.08.05 12:55

Comments

Mjooh.. ehkä olisi olisi pitänyt käyttää pehmeämpää kieltä , jos se saa aikaan paikkatietosähläys tyyppisiä kommentteja. Elikäs.. homma varmaan menee jokseenkin niin (ainakin niiden kenen kanssa toimin ja sainkin tarvitsemani materiaalit kivuttomasti. Kiitokset JKL:n tonttiosasotolle) että he pitävät tekemäänsä materiaalia arvokkaana, ja koska se on arvokasta niin sitä ei voida jakaa ilmaiseksi.

Ainakaan ilman että poliittinen ilmapiiri olisi sellainen joka tukisi sitä, eli mielekkäämpää kuin kutsua sitä sähläykseksi niin olisi saada vaikka lehteen juttu siitä, että miksei tätä voisi tehdä toisinkin ja herättää keskustelua siitä...

Eikä se välttämättä riitä esim googlelle (tai no ilmakuvissa varmaan) mutta esim osoitehakua ei voisi yksittäisten kaupunkien datoilla erikseen tehdä kivuttomasti (yksinkertaisesti liikaa työtä)... vaan tarvittaisiin jotain esim digiroadin tapaista. Digiroadkin on hinnoiteltu harrastelijoilta ulos, mutta muuten se ei ole rahallisesti mitenkään mahdoton...

http://www.digiroad.fi/

EU:sta löytyy myös niiden dataservice tutkimuskäyttöön, mutta niissä olevissa datoissa on pirusti tekijänoikeusnillitystä loppujenlopuksi (verrattuna jenkkien public domainiin) ja kesti puolivuotta että sain tunnarit ja nyt odottelen lupaa downia haluamani kartan... Ei mitenkään erityisen vauhdikasta tuo...

http://dataservice.eea.eu.int/dataservice/

Posted by: zache at 02.08.05 14:58

Siis mitä? Pitäisikö stadilaisten veronmaksajien subventoida jenkkiläistä pörssifirmaa, jolla lienee varaa (vaikka ei välttämättä tahtoa) datan ostamiseen?

http://finance.yahoo.com/q?s=goog

Karttatieto ja satelliittikuvat ovat rahanarvoista - ja kallista - tavaraa. Jos Google pihiyttään ostaa vanhaa tai huonoa tavaraa, niin mokan paikaaminen ei liene Helsingin kaupungin tehtävä.

Posted by: TK at 02.08.05 15:09

TK: itse ajattelin asian niin, että se olisi kiertokautta suomalaisten yritysten tukemista. Mutta oikeassa olet, on Googlella rahaa. Se ei sitä vaan todennäköisesti näiden kulmien kartoittamiseen syydä.

Posted by: Kari Haakana at 02.08.05 15:22

no on paljon muitakin juttuja joiden takia noiden pitäis olla ilmasta tai ainakin halpaa varsinkin kun niitä veronmaksajat joka tapauksessa maksaa?

Mitä hiton hyötyä niistä matksuista on jollei niitä käytetä? Ainakin minä lasken sen arvon niin että jos siitä joudutaan maksamaan summa X jokatapauksessa, että saadaan pakollinen juttu Y tehtyä, niin jos samalla rahalla saadaan myös jutut A, B, C niin se on parempi vastine rahalle?

Jos siinä sivussa esimerkiksi iso jenkkiläinen pörssifirma pystyy tekemään bisnestä ja saa sillä voitoja, mutta samalla tekee palveluita joiden tekemiseen kaupungilla ei ole itsellä resursseja niin miten se on veronmaksajilta pois?

Posted by: zache at 02.08.05 15:27

IMHO olisi järkevää jos vaikkapa EU julkaisisi public domainina tarkat karttatiedot ja sateelliittikuvat koko unionin alueelta. Sen luulisi luovan uutta yritystoimintaa - ja edesauttavan alueellista tasaravoa, kun syrjäseudut olisivat samalla viivalla kasvukeskusten kanssa. Hullumpaakin on unioni rahoja syytänyt.

Posted by: TK at 02.08.05 15:30

Zache: Kun kaupunki myy karttadataa yrityksille, se saa siitä rahaa. Rahalla kaupunki voi ostaa päiväkodissa olevalle Panu-Petterille lautasellisen hernekeittoa ja vanhankodissa olevalle isoäidillesi kuivat vaipat.

Jos kaupunki antaa datan pois, kaupunki ei saa rahaa ja Paunu-Petteri joutuu menemään kotiin nälkäisenä. Isoäitisi taas joutuu makaamaan märissä vaipoissa monta päivää.

Sillä tavalla se on veronmaksajilta pois.

Posted by: TK at 02.08.05 15:43

Kysymys siis kuuluu, että myykö kaupungit merkittävillä summilla paikkatietodataansa ja kenelle? Ja jos siitä huolimatta suurin osa kustannuksista katetaan veroilla niin entä sitten....

No tuo on sellainen asia että siihen voisi kaivaa faktaa jostain.. jos jollain sitä on niin saa heittää.

Posted by: zache at 02.08.05 16:33

http://www.kv.hel.fi/kaupunkimittaus/karttalaitostoiminta.html

"Karttoja toimitetaan käyttäjille julkaisuluvalla painettavaksi paino-originaalifilmeinä tai tiedostoina. Vuosittain painetaan Helsingistä julkaisuluvalla miljoonia karttaotteita."

"Kaupunkimittausosasto tarjoaa myös digitaalisten karttojen käyttöoikeuksia osoitepohjaisten tietoaineistojen kera. Näin syntyviä asiakkaan sovelluksia sanotaan paikkatietojärjestelmiksi (GIS, Geographic Information System). Kaupungin maata, rakennuksia, ihmisiä ja yrityksiä kuvaavat rekisterit ja digitaaliset kartat muodostavat yhdessä Helsingin paikkatietojärjestelmän."

http://www.kv.hel.fi/kaupunkimittaus/paikkatieto.html

"Valmiiden, jatkuvassa ylläpidossa olevien kartastojen ja niistä tuotettujen karttojen lisäksi teemme tilauksesta erillisiä kartoituksia, jotka on mahdollista saada ennakkoon sovitulla tavalla toimitettuina. (Painettuina karttoina, paperitulosteina, numeerisina karttoina, RGB-kuvina.)"

http://www.kv.hel.fi/kaupunkimittaus/paikkatieto.html

Jos karttaliikevaihdosta haluaa tarkkoja lukuja, niin puhelin käteen:

Yhteystiedot

Kaupunkimittausosasto Asiakaspalvelu
PL 2205, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 7312 4267

Posted by: TK at 02.08.05 22:08

Noh, eiköhän me kaikki tiedetty että kaupungit myyvät karttoja/karttapalveluita, joten pistetääs niitä lukuja sitten. Luvut on kaupunkien talousarvioista ja ainoastaan Jyväskylällä noista kolmesta oli tarkemmin eritelty paikkatietopalveluyksikön toiminta. Helsingistä puolestaan ei ollut eriteltyä tietoa, mutta koska kaupunkimittausyksikkö oli listattuna 'Kiinteistölautakunta ja -virasto':n alle niin teen hurjan olettamuksen että sen tuottamat tulot sisältyvät sen tuloihin ja oikea summa on jotain noita myyntituloja pienempi. Pistin myös mukaan kaupunkien arvioidut verotulot suhteuttamaan summia ja yksikkönä luvuissa on "1000€".

Elikäs n. 25% tulee myynnin osuudeksi tre:llä ja jkl:ssä joka on minusta yllättävänkin iso osuus (käytännössä vastaa muutaman ihmisen palkkaa jkl:n osastolla). Silti aika kehnoa bisnestä sanoisin, eikä helsingissäkään ole paremmin. Sielläkin parhaassakin tapauksessa tulot paikkatiedoista on alle 1% saman lafkan vuokratuloista. Eli ei nyt kovin suurista luvuista puhuta suhteessa kaupungin talouteen..


####################################################
Jyväskylä 2005

Jyväskylän verotulot: 228 458,3

Paikkatietopalvelut

Tulot : 130
Henkilöstömenot : 431
Kaikki menot : 608
-------------------------------
Kate ;-448

Numeeristen teemakartta-aineistojen julkaisulupien määrä: 150
Numeeriste pohjakartta-ianeistojen lukumäärä: 150

Lähde:
Talousarvio 2005
http://www.jyvaskyla.fi/info/talous/ta-2005/filet/kayttotalous.pdf

####################################################
Tampere 2005

Kaupungin verotulot: 635 000

"kaupunkimittausyksikkö huolehtii kaupungin paikkatieto-
ja kiinteistötietojärjestelmästä sekä tarjoaa
kiinteistönmuodostus -, mittaus - ja kartastopalveluja."


6740 Kaupunkimittaus (bruttobudjetoitu)

Toimintatulot 965
Toimintamenot -4 220
-----------------------------
Toimintakate -3 255


Lähde: Talousarvio 2005
http://www.tampere.fi/tiedostot/52V2XE0T7/yleiperusteluosa.pdf
http://www.tampere.fi/tiedostot/52V37uVQ5/kayttotalousosa.pdf

#################################################
Helsinki

Kaupungin verotulot : 2 040 500

Kiinteistölautakunta ja -virasto

Myyntitulot 2 472
Maksutulot 1 980
Vuokratulot 407 721
Muut tulot 1 559
Tulot yhteensä 413 732
-------------------------
Menot yhteensä 98 415
--------------------------
kate 315 317

Lähde: Talousarvio 2005
http://www.hel.fi/taske/julkaisut/talousarvio2005/ta2005.pdf
##################################################

Että sellaista

-- Zache

Posted by: zache at 03.08.05 00:05

nii ja jäi pistämättä... olen lukenu yhen tradenomin päättötyön viime keväältä kaupunkien paikkatietopalveluista eikä ainakaan sen mukaan niiden myynti ollu mitenkään järjettömän suurta muissakaan kaupungeissa. Tietty onhan se kiva saada ees jotain rahaa, mutta viimekädessä verorahoilla nuo pyörii.

Posted by: zache at 03.08.05 00:25

Kyllä 2,4 miljoonaa euroa vuodessa on minusta ihan varteenotettava tulo Helsingille.

Summan vertaaminen vuokratuottoihin on tavallaan harhaajohtavaa, sillä nuo vuokratulothan ovat pääasiassa kaupungin omien laitosten (koulujen, päiviäkotien ym.) kiinteistövirastolle maksamia vuokria... Eli verorahat kiertävät kaupungin budjetissa momentilta toiselle:; jos vuokria nostetaan, nousevat kaupungin menotkin.

Kun taas kartta-aineiston myyntitulot ovat yrityksiltä kaupungille suuntautuvaa tuloa. Jos se jäisi pois, pitäisi joko veroja nostaa tai kaupungin palveluja karsia.

Jos oeltetaan, että yhden lastentarhanopettajan vuosipalkka on (sivukuluineen) noin 36 000 euroa, niin 2,4 miljoonalla palkkaa päiväkoteihin melkein 70 ihmistä.

Posted by: TK at 03.08.05 11:27

Miksi muuten kartta-aineiston myyntitulot ovat yrityksiltä tulevaa tuloa mutta vuokratulot kaupunginsisäisiä?

Pihvi on se, että kummassakin tapauksessa mukana on vasemmalta oikealle kädelle menevää rahaa ja tietty se että hki:n tapauksessa luvuissa on mukana muutkin jutut kuin pelkät paikkatiedot. Kiinteistöjen myynti tulee ainakin mieleen...

PS: helsingin (ulkoiset) vuokratulot on n. 150 000

Posted by: zache at 03.08.05 12:06

Tässähän käydään aika periaatteellista keskustelua kohtuullisen kalliilla tuotetun datan omistamisesta. Länsimaissa tuulet ovat puhaltaneet siihen suuntaan, että kaikella datalla on omistajansa eikä sitä saa maksutta käyttää. Periaatteessa sama tilanne on esimerkiksi väestötietojärjestelmän tietojen kohdalla. Valtiovalta on tehnyt poliittisen päätöksen, ettei tietoja (paitsi omiaan) saa kuin maksua vastaan ja niinpä se myy niitä postimyyntifirmoille yms ja tekee sillä pisnestä.

Tämä on käytännössä uusliberalistista ideologiaa, tulevaisuudessa siirrytään määrätietoisesti kohti järjestelmää jossa valtio ei itse tuota käytännössä mitään ja kaikki ostetaan yksityisiltä -niinpä nämä toiminnot on saatava myös kannattaviksi ennenkuin ne voidaan yksityistää.

Ymmärtääkseni Suomessa agendalla ei ole yksityisen perustason innovaatioiden tukeminen, oikestaan tuon yhdysvaltalaisen pörssifirman (joskin mieluiten ehkä Nokian, joka myöskin on yhdysvaltalainen pörssifirma) tukeminen sopisi paljon paremmin kuvioon kuin tiedon jakaminen ilmaiseksi jolloin jotkut pienetkin tekijätkin päästyään siihen käsiksi keksisivät jotain innovatiivista käyttöä sille.

Yksi asia joka pitää Suomessa julkisesta taloudesta ymmärtää, että sen tarkotuksena on tukea tiettyjä suuryrityksiä. Pienet tekijät ohjataan näiden yritysten siipien suojaan jos ne onnistuvat tuottaman jotain rahan arvoista.

Kapitalismissa kaikki pitää omistaa tai muuttaa omistettavaan muotoon, muu olisi jonkun sortin sosialismia, eikä meillä semmoista voi olla, eihän?

Posted by: MD at 03.08.05 12:38

"tulevaisuudessa siirrytään määrätietoisesti kohti järjestelmää jossa valtio ei itse tuota käytännössä mitään ja kaikki ostetaan yksityisiltä"

Jos MD kerran tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, kertoisitko myös ensi lauantain oikean lottorivin. Sille olisi käyttöä.

Posted by: TK at 03.08.05 14:31

Tieto nyt on omaisuutta ihan siinä missä vaikkapa kiinteistöt. Pitäisikö Helsingin lahjoittaa kiinteistönsä Googlelle tai Nokialle? Mitä hemmetin tolkkua siinä olisi?

Kun kyse on yhteiskunnan tuottamasta tiedosta niin IMHO on järkevää, että yhteiskunta myös omistaa tiedon ja dataa hyödyntävät kaupalliset tahot joutuvat siitä maksamaan.

Posted by: TK at 03.08.05 14:35

"Jos MD kerran tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, kertoisitko myös ensi lauantain oikean lottorivin. Sille olisi käyttöä."

Tämä on naivi kommentti. Lottorivi on sattumaa, mainitsemani kehitys on määrätietoista ja suunniteltua. Se, päädytäänkö siihen loppujen lopuksi riippuu tietysti siitä saadanko suunnitelmat toteutettua. Esimerkkinä ko. tyyppisestä politiikasta on Tampereella juuri vähän aikaa sitten mennyt "tilaaja/tuottaja" malli kunnallisten palveluiden kohdalla, jossa kunta on pelkkä palveluiden ostaja ja tuottajat voivat olla yksityisiä tai kunnallisia, olennaisimpana se, pärjäävätkö ne kilpailussa.

"Tieto nyt on omaisuutta ihan siinä missä vaikkapa kiinteistöt. Pitäisikö Helsingin lahjoittaa kiinteistönsä Googlelle tai Nokialle? Mitä hemmetin tolkkua siinä olisi?"

Niinpä, aika hyvä kysymys, mutta vastaavaa tapahtuu jatkuvasti, vai etkö ole koskaan kuullut siitä miten kunnat piffaavat esimerkiksi tehtaalle kunnallistekniikan, maata ja tehdashallin? Sittenpä kannattaisi ehkä ottaa asioista hiukan selvää.

Samalla tavallahan karttatietojen jakaminen ilmaiseksi voisi tuottaa jotain innovaatioita ja palveluita mitä ei maksullisella tiedolla syntyisi. Joka tapauksessa on aika turha kuvitella että mikään karttapalvelu olisi ilmainen kun karttojen hankkiminen maksaa JA palvelun tuottaminen maksaa. Tuskin tuota kaikkea mainosrahoilla katettaisiin.

Posted by: MD at 03.08.05 14:55

"Tieto nyt on omaisuutta ihan siinä missä vaikkapa kiinteistöt. Pitäisikö Helsingin lahjoittaa kiinteistönsä Googlelle tai Nokialle? Mitä hemmetin tolkkua siinä olisi?"

Hmpph. Toisin kuin kiinteistöt niin tieto ei kulu kopioitaessa, eikä sen jakaja luovu siitä. Tiedolla typpää olemaan myös toinen ominaisuus, se vanhenee nopeasti ja muuttuu arvottomaksi.Ihan turha pihdata kassakaapissa odottamassa parempaa päivää. Paras hyöty siitä saadaan kun sitä käytetään, eikä sitä käytetä jos siihen ei ole varaa. Ja jälleen kerran siitä koko ajan maksetaan käytettiin sitä tai ei.

Itse uskon siihen, että hyvä paikkatiedon saatavuus lisäisi sillä tapahtuvaa bisnestä ja jalostusta ihan suoraan.

Posted by: zache at 03.08.05 17:35