« Nyt ryhmäpolkkaamaan! | Main | Nyrkki silkkihansikkaassa »

elokuu 28, 2005

Lisää läpinäkyvyyttä heti (tai ainakin isommat tuopit)

Jälleen yksi esimerkki siitä, miten eri tavalla toimittaja ja lähde näkevät haastattelun ja siitä tehdyn jutun. Ja miten väärinkäsityksiä sitten selvitellään julkisesti blogissa (via Poynter).

New York Timesin toimittaja Andrew Revkin haastatteli (vaatii rekisteröitymisen) professori Roger Pielkeä, joka oli lähtenyt lätkimään George W. Bushin asettamasta asiantuntijalautakunnasta. Pielken mukaan Revkin oli raportoinut asioita väärin ja kirjoitti omat näkemyksensä blogiinsa. Toimittaja vastasi ja Pielke vastasi puolestaan toimittajalle. Tuloksena saavutettiin yhteisymmärrys.

Tämä on hienoa tämä. Ensinnäkin tämä näyttää, miten blogit (muiden välineiden muassa) tasoittavat julkisuuspelikentää ei-journalistien hyväksi. Toisekseen tämä on hienoa sikäli, että homma hoidettiin tyylikkäästi. Suomessa vastineista ei kokemukseni mukaan synny yhteisymmärrystä rakentavaa keskustelua vaan rasittavaa jänkkäystä.

Moisista ongelmista päästäisiin (ainakin osittain), mikäli toimittajat nauhottaisivat haastattelunsa ja panisivat haastattelut jakoon nettiin. Sieltä olisi sitten helpo kenen tahansa käydä tarkistamassa, mitä on sanottu ja missä kontekstissa.

Tietenkään kaikkia haastatteluja ei voi nauhoittaa eikä kaikki kirjoitettu perustu haastatteluihin. Ja voi olla, että haastateltava ei halua haastatteluaan nauhoitettavan, vaikka olisikin halukas jostakin asiasta kertomaan. Ja lisäksi nauhoittaminen saattaa muuttaa ja usein muuttaakin haastateltavaa varovaisemmaksi ja harvasanaisemmaksi. Mutta ehkä nauhoitusten julkaisemisessa olisi ideaa joissakin tapauksissa. Jossakin tätä varmaan jo tehdäänkin.

Posted by Kari at 28.08.05 20:42

Comments

Läpinäkyvyys lisääntyy halusivatpa toimittajat tai eivät. Tässä aikaisempia esimerkkejä:
http://mediablogi.typepad.com/mediablogi/2005/08/tt_journalistit.html
http://mediablogi.typepad.com/mediablogi/2005/04/vanha_blogijutt.html

Posted by: mediablogi at 28.08.05 22:39

Olen laiska, enkä jaksa blogata tätä itse, joten kommentoinpa tänne. Newsweek on alkanut seurata artikkeleidensa kommentointia eri blogeissa yhteistyössä Technoratin kanssa:

http://www.sifry.com/alerts/archives/000337.html

Tässä mallia ehkä myös suomalaisille mediataloille.

Posted by: Janne at 01.09.05 15:20

Jeps, aiheesta oli aikanaan myös Poynterissa, http://www.poynter.org/column.asp?id=31&aid=83582

Posted by: Kari Haakana at 01.09.05 15:23

Hämmentävää. Technoratin uutinen on elokuun 25. päivä ja Poynterin kesäkuun kuudes. Poynter on vikkelä ;-)

Posted by: Janne at 01.09.05 15:52

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)