« Nappaa - lähetä - myy | Main | Olen nuori, rikas ja laajakaistainen mies »

elokuu 09, 2005

Kaksi kaupunkia

Ottakaapa ja katsokaapa Jeren vääntämää kuvaajaa suomalaisen blogosfäärin keskinäisistä yhteyksistä. Jänskää! Minun tuntemani ja käyttämäni blogosfäärin ohella on nimittäin olemassa tuntematon rinnakkaisuniversumi, jossa puikot kilkkaavat (jos ne nyt ovat puikkoja ja ne kilkkaavat, en tiedä). Puhun siis tietenkin neuleblogeista.

Tätä minun maailmaani ja neuleblogeja yhdistää muutama välittäjäblogi, jotka näyttävät tässä kuvaajassa vähän samanlaisilta omituisuuksilta kuin Suomi ja Jugoslavia kylmän sodan aikana, vaikka ei kai tässä nyt mistään sodasta ole kysymys.

Oma mielenkiintonsa on tietysti näiden kahden rinnakkaismaailman omissa topologioissa. Neuleblogien maailma on... noh, keskusjohtoinen tai ainakin järjestäytyneen näköinen: keskellä säteilee Suomalaiset neuleblogit, jonka ympärille satelliitit kauniin harmonisesti ryhmittyvät. Se toinen blogimaailma on kaoottisempi, vaikka sielläkin on omia keskuksiaan.

Oma blogini näyttää kelluvan Skitson, Pinserin, Mitvitin ja Menopaussin moniaurinkojärjestelmän tienoilla. Skrubu näyttää olevan ihan naapurissa. Terve vaan.

Kannattaa vilkaista myös Jeren tekemää sanallista esitystä aiheesta, vaikka sanat eivät annakaan mahdollisuutta yhtä villeihin väärintulkintoihin kuin kuvat.

Posted by Kari at 09.08.05 10:30

Comments

"Blogosfääri"... onko mitään näppi-, pers- tms. -tuntumaakaan siitä, minkäkokoinen tämä sfääri on? Kuinka monta blogia, kuinka monta lukijaa, millaisia lukijoita?

Posted by: jal at 09.08.05 11:25

Lintulahden Matti päättelee (http://mediablogi.typepad.com/mediablogi/2005/08/blogien_mr_tupl.html), että Suomessa kerran viikossa päivittyviä blogeja olisi 15 000 kappaletta. Blogilista.fi:n kautta blogeja löytyy vähän päälle 2500 kappaletta.

Posted by: Kari Haakana at 09.08.05 11:45

Että siis lukijoitakin on vähintään saman verran. Ainakin yhden blogin. (Äärimmilleen räätälöityä kansalaisjournalismia:-)

Posted by: jal at 09.08.05 12:33

Tähtäämme tyytyväisyyteen, yksi keissi kerrallaan!

Posted by: Kari Haakana at 09.08.05 12:38

Ei se provosoidu:-). - No, sinunkin blogisi on Firefoxini rss-"kirjastossa" eli blogillasi on vähintäänkin kaksi lukijaa ja se toinenkin lähes säännöllinen:-)

Posted by: jal at 09.08.05 12:48

Blogihan on vain tavallaan julkaisutapa, jota voidaan käyttää hyvinkin pienelle kohdeyleisölle suunnattuna. Olen kuullut, että aika monissa isoissakin teknologiayhtiöissä on jo sisäisiä blogeja, joissa muun muassa seurataan alaa käsitteleviä julkaisuja ja ilmiöitä sekä tietysti keskustellaan näistä. Kuulemma ainakin Nokialla on tällaisia sisäisiä blogeja.

Myös "wikit" ovat lisääntymässä intranetien täydentäjä, ja niiden kautta toivotaan saatavan ns. hiljainen tieto tehokkaammin jakoon.

Posted by: Tero Lehto at 09.08.05 18:01

Terve terve!
(myöhäinen kommentti loman vuoksi)

Posted by: pni at 12.08.05 08:11

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)